Het is de linkse regering van Portugal gelukt: het overheidstekort op het laagste niveau sinds 1974 door de zeer strenge bezuinigingen te stoppen en tegelijkertijd de pensioenen en lonen te verhogen. Het is nu wel zaak voor Portugal om dit te herhalen.
The Portuguese tout the shrinking deficit as proof that their Keynesian approach to growth works. But until Mr Costa shows that he can repeat last year’s budget success, many will remain sceptical.
Reacties (6)
De strenge bezuinigingen zijn vooral door de vorige rechtse regering uitgevoerd. Tezamen met de economische groei in de rest van Europa levert dat nu wat extra geld op, dat is niet veel anders dan het bij ons is gegaan. Een uitstekend voorbeeld voor de Grieken hoe het wel kan. Hopelijk gaan ze nu niet al; te veel gratis geld uitdelen in Portugal, want met de Brexit en Trump kunnen we nog best een terugval krijgen en dan begint het probleem van voor af aan.
@1: Die vorige rechtse regering stapelde anders tekort op tekort (en overschreed elk jaar de EU-limiet), zoals uit het begeleidende grafiekje blijkt, dus dat bezuinigen viel of sterk tegen, of was erg contraproductief (gezien het feit dat de voorspelde tekorten vier jaar op rij overtroffen werden, waarschijnlijk dat laatste).
@2: ga toch niet elke keer weer in op elke feitenvrije natte scheet van Le Redoutable. Het equivalent van een puber die op afstand wat schreeuwt, om, als je dichterbij komt, weer snel weg te rennen om dat weer wat verderop te herhalen. Op een gegeven moment luister je niet meer naar dat schreeuwende pubertje en loop je ook niet meer zijn kant op.
Interessant, maar of dit grote krantenkoppen alhier gaat opleveren?
Vraag: waarom komt de regering van Portugal hiermee weg en die van Griekenland niet?
@4:
Omdat Portugal haar noodprogramma keurig heeft afgerond, op dit moment geen moeite heeft om haar schulden te financieren (zij het tegen iets hogere, maar nog steeds historisch lage rente), en daardoor in hoge mate zelf beleid kan maken. En zo lang dat leidt tot een lager begrotingstekort, is dat allemaal prima.
@4: Je vraag is de goede vraag en voor conformisten zoals @5 een ideologisch gevaarlijke vraag. Google ‘Greece is solvent but illiquid: Policy implications’ en vraag aan Dijsselbloem waarom de eurogroep anders heeft gehandeld dan wat vanuit de conclusies van Paul de Grauwe de logische handelingen zouden zijn geweest. Daar komt komende zomer sowieso een antwoord op en vervolgens moeten er antwoorden gegeven worden op politiek nog veel lastiger vragen.