‘Poetins macht is over piek heen’

Trouw:

Volgens dé opiniepeiler van Rusland is de steun voor de patriottistische president nog altijd groot, maar verliest Poetin aan vertrouwen. ‘Vooral in steden. De sancties worden voelbaar.’

Het artikel bevat meer interessants:

De anti-Oekraïense propagandacampagne heeft de situatie in Rusland radicaal veranderd. Want het doel van die propaganda was niet zozeer het in diskrediet brengen van de processen in Oekraïne, maar vooral van pro-westerse, liberale sentimenten in Rusland zelf. En het reanimeren van imperiale, nationalistische ideeën in Rusland.

En de Grote Patriottische Oorlog komt dan goed van pas. Al was het maar omdat ook Hitler uit het westen kwam:

Aanvankelijk zei 65 tot 70 procent van de Russen die wij ondervroegen dat dit een interne Oekraïense aangelegenheid was waar Rusland zich in geen geval mee moest bemoeien, laat staan dat het militair moest ingrijpen. Maar dat model van een vreedzaam burgerlijk protest, een ongewapende opstand, vormt een heel serieuze bedreiging voor Poetin. Het doel was daarom zo snel mogelijk die beweging in diskrediet te brengen. En dat lukte, door de Oekraïense democratische beweging af te schilderen als een nazistische, fascistische, antisemitische beweging, door te spreken in de taal van de Tweede Wereldoorlog.

Hoewel het vertrouwen in Poetins regime duidelijk afneemt, is er weinig reden om hoop op fundamentele verandering te koesteren:

Ik zie een voortdurende herhaling van zetten. Ik ben sceptisch over de toekomst, het maakt me behoorlijk depressief. In de geschiedenis van Rusland wordt modernisering steeds afgebroken. Doordat de oude machtsstructuren niet of nauwelijks veranderen wordt iedere sociale verandering onderdrukt. Ook nu weer. Ik verwacht geen sociale onrust. Het probleem is eerder dat het potentieel voor creativiteit, idealisme en innovatie is ondermijnd.

Open waanlink

 1. 1

  [quote]Hoewel het vertrouwen in Poetins regime duidelijk afneemt, is er weinig reden om hoop op fundamentele verandering te koesteren[\quote]

  Is dat voor Europa niet net zo? We laten mensen verhongeren omdat banken zich omgevormd hebben tot shark casino’s en geven vervolgens het individu de schuld van internationale, financiele fuck-ups…

  Ondertussen schreeuwen we overal om vrijheid en democratie terwijl de onze steeds verder afbrokkelt door de hebzucht van technocraten en corporaten die steeds weer dealtjes achter gesloten deuren proberen te sluiten (ACTA, TTIP etc).

 2. 4

  @3
  Omdat met een incompetente slappe zak als Obama, die alle waarschuwingen over Poetin als “Russofobie” van de hand deed, een president die zich meer bezig houd met zaken van wereldbelang erg aantrekkelijk is.

 3. 5

  “Hoewel het vertrouwen in Poetins regime duidelijk afneemt, is er weinig reden om hoop op fundamentele verandering te koesteren”

  Vele onschendbaar geachte regimes zijn niet al te lang geleden vrij onverwachts en snel ten val gekomen. Niet door vijandigheden van buitenaf, maar door het eigen volk dat er genoeg van had. Leiders als Erdogan en Putin reageren niet voor niets zo agressief en benauwd tegen demonstraties op het plein voor hun deur. Putin doet momenteel hard zijn best om het zichzelf zo moeilijk mogelijk te maken, ik zou de hoop dus nog niet zo snel loslaten dat hij de volgende is die op kan stappen.

 4. 7

  @4: incompetent. Toe maar. En dan die tegenspraak in je reactie.
  Of zou het zo zijn dat de vijanden van mijn vijanden mijn vrienden zijn?
  (en waarom Poetin die probeer globaal zijn macht te doen laten gelden tegenover een Obama die globaal zijn macht probeert te doen laat gelden… het komt op mij over als een schijntegensteling.

 5. 8

  @4: Je weet best dat het wat anders is dat de Republikeinen mogen in Putin: Conservatieve trekjes, zoals homofobie, meer macht toekennen aan de kerk, het onderdrukken van minderheden, het verheerlijken van militair geweld, dat spreekt de Republikeinen wel aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren