Poetin ziet bouw pijpleiding South Stream niet meer zitten

Zo meldt Trouw:

Rusland kan niet doorgaan met de bouw van gaspijpleiding South Stream zolang er bezwaren tegen bestaan vanuit de Europese Unie. Dat stelde de Russische president Vladimir Poetin vandaag tijdens een persconferentie in de Turkse hoofdstad Ankara.

South Stream zou de Russische gasvelden via een pijplijn door de Zwarte Zee en Bulgarije verbinden met Zuidoost-Europa. De nieuwe pijpleiding moest het mogelijk maken Oekraïne te omzeilen bij het transport van Russisch gas naar Europa. […]

‘Als Europa niet wil dat dit project wordt uitgevoerd, dan voeren we het niet uit’, aldus Poetin. ‘We zullen onze energiebronnen richten op andere regio’s in de wereld. Dat gaat in tegen de economische belangen van Europa en zal negatief uitpakken voor onze economische samenwerking, maar dat is de keuze die onze Europese vrienden maken.’

Maar aan welke ‘andere regio’s in de wereld’ Europa’s afname kunnen overnemen, is vooralsnog niet duidelijk. China is het in ieder geval niet. Ook Turkije kan in zijn eentje nooit een vervanger zijn voor de EU.

Dus Rusland zit voorlopig nog wel vast aan Europese gasleveringen via Oekraïne.

In ander economisch nieuws: gisteren daalde de koers van de roebel sterk. De belangrijkste reden schijnt de daling van de olieprijs te zijn.

De OPEC weigert ondertussen zijn productie te verlagen, ‘om geen marktaandeel te verliezen’. Je gaat je dan toch afvragen of er geen politieke deal is gesloten tussen de VS en Saoedi-Arabië plus de andere golfstaten…

Open waanlink

 1. 1

  Je gaat je dan toch afvragen of er geen politieke deal is gesloten tussen de VS en Saoedi-Arabië plus de andere golfstaten

  Zou een politieke deal nodig zijn? Het hele midden oosten staat in de fik dankzij Putins steun aan Assad en Iran. Putin is zijn beschermers in het westen kwijt.

  Poetin ziet bouw pijpleiding south-stream wel zitten maar Europa niet.

  Ondertussen is Rusland dankzij macho Putin van de achtste plaats gedonderd als wereld economie en nu niet groter dan die van Spanje. Volgens Bloomsberg heeft Rusland gisteren een half miljard in de Roebel moeten pompen om deze nog enigzinds staande te kunnen houden.

  Een alternatief voor Europa heeft Putin niet:

  http://www.rferl.org/contentinfographics/russia-economy-robust-or-fragile/25470307.html

  Zoals Merkel het zegt:

  ”I understand why he has to do this — to prove he’s a man,” Merkel said. “He’s afraid of his own weakness.”

  http://www.vox.com/2014/12/1/7313443/vladimir-putin-merkel

 2. 2

  Zou het misschien kunnen dat Putin dit zei (in Turkije nota bene), om zijn gastheer onder druk te zetten? Of heb ik het mis als ik denk dat Turkije zou profiteren van South Stream?

 3. 3

  Je gaat je dan toch afvragen of er geen politieke deal is gesloten tussen de VS en Saoedi-Arabië plus de andere golfstaten…

  Bijna goed, de golfstaten doen dit niet om Rusland te pesten maar om de shalieolie industrie in de VS de nek om te draaien, shalieolie is pas bij 80 dollar per vat rendabel en als de golfstaten de prijs daaronder drukken dan gaat de schalieolie industrie in de VS kapot en pakken ze dus marktaandeel terug.

  Ik voor spel dan ook zodra de schalieolie op zijn gat ligt de prijzen weer gaan stijgen.

 4. 4

  @2: Volgens de internationale bronnen is Putin van plan om southstream dat eerst via Bulgarije zou lopen nu naar Turkije om te leggen.

  Dit heeft 1 groot voordeel voor Rusland, namelijk dat de EU geen roet in het eten kan gooien en een nog veel groter nadeel voor de EU, feitelijk komt southstream er dus nog steeds alleen krijgen nu de Turken de hand op de gaskraan ipv de EU.
  Southstream zal namelijk nog steeds Oekraine overbodig maken kwa transport capaciteit echter nu via Turkije de EU binnenkomen waarbij de beoogde gashun van bulgarije/oostenrijk/italie feitelijk ook dood is omdat die functie nu naar Turkije zal gaan.
  (Turkije is na Duitsland de grootste gas consument van Russisch gas in Europa).

 5. 5

  Maar aan welke ‘andere regio’s in de wereld’ Europa’s afname kunnen overnemen, is vooralsnog niet duidelijk. China is het in ieder geval niet. Ook Turkije kan in zijn eentje nooit een vervanger zijn voor de EU.

  Southstream had een 2 ledig doel, 1 het bypassen van Oekraine EN de transport capaciteit richting de EU vergroten met het oog op het stijgende gas verbruik (en dalende gas productie in de EU).
  Poetin gaat nu dus de capaciteit niet vergroten en dat gas waarschijnlijk verpatsen aan Turkije die op haar beurt dat gas weer door zal verpatsen aan Europa tegen een hogere prijs.
  En aangezien Europa toch gas zal moeten hebben heeft ze weinig andere keus dan het duurdere gas van Turkije te kopen.

  Hier komt weer een rot streek van Putin aan het licht, de krantenkoppen zijn dat Poetin southstream de nek omdraait, maar in een paar bijzinnen verder in het gesprek komt het er feitelijk op neer dat Rusland de maximum capaciteit van gas transport naar de EU limiteert en zegt, EU jullie zoeken zelf maar uit hoe jullie aan je extra gas gaan komen in de toekomst.
  Bij uitspraken van Poetin moet je de krantenkoppen negeren en tussen de regels door lezen om te vinden wat ie echt van plan is.

  Het gaat dus niet over de huidige afname van gas maar over het toekomstige extra verbruik die Poetin aan anderen gaat verpatsen.

 6. 6

  Misschien vindt het Kremlin dat de voorraad aardgas in de bodem meer waard is dan oppotten van buitenlandse valuta, die ze in ruil voor dat gas krijgen.
  Hier in Europa worden miljarden euro’s uit toetsenborden getoverd zonder dat de tovenaars er moe van worden. Het kost ze geen enkele moeite omdat de ECB beloofd heeft “alles te zullen doen” om de euro overeind te houden.
  Rusland is zijn buitenlandse valuta aan het uitkotsen uitgeven.

  [img]http://www5.picturepush.com/photo/a/14465508/oimg/blogposts/20141122-FBC288-0.png[/img]

  Je kunt dit spinnen als een teken van zwakte en naderende ineenstorting. Maar Rusland is al eerder ingestort en uit haar as herrezen.

 7. 8

  @7: Erger nog, het lijkt er op dat Putin En Erdogan hebben besloten om te gaan samenwerken en daarmee wordt de EU volledig afhankelijk van die 2 omdat die 2 landen samen de toegang tot alle alternatieve routes naar energie bronnen in handen hebben.

 8. 9

  Als Rusland zijn oorlog tegen Oekraïne stopt, heeft het helemaal geen reden een bypass te willen hebben. Het hele South Stream project had een voorteken voor Europa moeten zijn voor de plannen die Putin in die regio had.

  Het Kremlin doet wel heel stoer, maar het heeft Europa keihard nodig voor de economie. Geen enkel ander regio in de wereld is bereid Europese prijzen voor het gas te betalen. Het is louter bezig de verliezen zo veel mogelijk binnen de perken te houden.

  De OPEC houdt de prijzen laag om concurrent Rusland een hak te zetten en te straffen voor zijn steun aan Assad (Soennieten v.s. Sjiieten). Europa en de VS zijn de lachende 3e, lage energieprijzen en het remmen van de Russische veroveringszucht is louter in hun voordeel. Dat schaliegas verzuurt niet, dat komt wel weer als de goedkope OPEC olie op is of weer in prijs gestegen is en weegt van geen kanten op tegen een lage energieprijs.

 9. 10

  @9: Dan moet ik je toch teleurstellen, het gaat niet om het schaliegas maar om schalie olie, en dat is op dit moment dus zwaar verliesgevend geworden, door de dalende olieprijzen zijn de oliemaatschappijn feitelijk 75 miljard euro armer geworden, en dus ook Nederland wordt armer omdat de gas prijs aan de olieprijs gekoppeld is kunnen wij dus ook minder vangen voor ons gas (en de overheid krijgt minder belastinginkomsten daardoor).

  En als je verder gelezen had dan had je geweten dat Rusland gisteren een contract heeft getekend om 65 BCM gas te gaan leveren aan Turkije (goh precies de hoeveelheid die southstream zou gaan transporten), Turkije gaat 13 BCM zelf gebruiken en de rest door verpatsen aan de EU tegen een hogere prijs.
  Want de enige manier om daar een pijpleiding aan teleggen is of via de zwarte zee of via Turkije zelf, en laten Rusland en Turkije nu de facto de zwarte zee controleren.

  Erdogan heeft nu de EU bij de ballen nu Southstream geannuleerd is, ipv alleen afhankelijk te zijn van Rusland ben je straks afhankelijk van Rusland EN Turkije.
  Nee echt een enorme stap voorwaarts hoor want Turkije is echt een betrouwbare partner hoor, echt waar.

 10. 12

  @11: Ik vermoed een combinatie van factoren, EU regels, Bulgarije, de spanning tussen EU en Rusland en dat Putin wss een beter bod heeft gekregen en dat dat South Stream de nek heeft omgedraaid.

  Wel grappig trouwens dat de Bulgaren en de EU nog steeds denken dat het een bluf is van Putin, south stream is dood en voor 99% zeker begraven.

 11. 14

  @12:

  de Bulgaren en de EU nog steeds denken dat het een bluf is van Putin, south stream is dood en voor 99% zeker begraven.

  Rusland zit kennelijk niet meer op knisperend nieuwe euro’s uit de drukpers van Mario Draghi te wachten. Het riekt naar oplichterij om dat kostbare aardgas te betalen met dat waardeloze, net aangemaakte Monopoly-geld.

 12. 15

  @14: Dat geld is heel wat meer waard dan die roebel pers van jou.

  Worden nu 6 gasleidingen door de Middenlandse zee aangelegd, suc6 met die Gazprom aandelen van jou.

 13. 16

  @15:

  Dat geld is heel wat meer waard dan die roebel pers van jou.

  De gezamenlijke schuld van de eurolanden bedraagt 9,2 biljoen euro, ofwel 92% van het gezamenlijk BBP. Europa heeft niet genoeg grondstoffen meer om die schuld af te lossen.
  Europa kan natuurlijk wel zelf euro’s drukken of de ECB kan die schuld opkopen (tegen nieuwe euro’s) en op de balans zetten, wat op hetzelfde neerkomt.
  Vertrouw je een klant, die zelf zijn geld kan drukken of zijn schulden onbeperkt kan laten oplopen?

  Turkije heeft ook een flinke staatsschuld, maar die bedraagt slechts 35% van het Turkse BBP.

 14. 18

  @15: De enige gasleiding die op dit moemnt gebouwd wordt is de trans balkan pijplijn en die heeft maar een fractie van de capaciteit van south stream, dus nee, dat is geen alternatief voor south stream.

  En voor de roeptoeters die vinden dat we gas moeten kopen van andere landen, prima als die roeptoeters dan ook even het verschil in prijs gaan bij lappen omdat andere gasvelden dusdanig ver weg liggen dat het economisch niet rendabel is.
  En trouwens die landen richten zich ook al op azie omdat dichterbij is en dat nog steeds een groeimarkt is voor gas itt Europa.

  Hoe je het ook wend of keert, de EU heeft politiek gezien 3 keuze’s, gas uit Rusland, Schaliegas (duur) of LNG (duur), economisch gezien slecht 1 keuze, gas uit Rusland.

 15. 23

  Ah, hoe kan het ook anders.

  Een PVV-horige die zich, uiteraard, op een homofobe wijze over Putin uit laat. @19

  Heb zo het vermoeden dat altJohan gisteren eenvandaag heeft gekeken en nu een beetje aan damagecontrol wil gaan doen, aangezien zijn Grote Leider zich -nogal- inlaat met Putin. Tot in de 2e kamer aan toe (uitspraken van Roon/ wapenembargo Rusland; wat GW niet zo tof vond, zo bleek uit interne mails).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren