Acceptatie van homoseksualiteit in Nederland

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Gisteren verscheen een rapport van het SCP over de acceptatie van homoseksualiteit in Nederland.

De conclusies van het rapport zijn niet heel verrassend: over het algemeen ligt de acceptatie hoog, behalve onder bepaalde religieuze groepen.

Met name protestanten buiten de PKN (d.w.z. gereformeerden en evangelisch-protestanten) en moslims staan nog overwegend negatief ten opzichte van homoseksualiteit, waarbij eerstgenoemde groep nog net iets negatiever is.

Toch vindt nog 58% van de ondervraagde moslims dat homoseksuelen ‘hun leven moeten kunnen leiden zoals zij dat willen’ en vindt 47% homoseksualiteit niet ‘(bijna) altijd verkeerd’.

Het rapport zegt weinig over de ontwikkeling van deze percentages, maar dertig jaar geleden zal ongetwijfeld nog heel wat negatiever over homoseksualiteit zijn gedacht.

To zover het goede nieuws, want in recente jaren lijkt de acceptatie van homoseksualiteit onder moslims niet verder toe te nemen.

Op basis van de (beperkte) gegevens kan wellicht het volgende worden geconcludeerd over de ‘openheid’ van verschillende groepen in Nederland. Niet-gelovigen (de grootste groep) staan daarin vooraan, gevolgd door rooms-katholieken en, op enige afstand, mainstream protestanten, dan even niks, vervolgens moslims en, tenslotte, overige protestanten.

Vertaald in politieke termen: zolang het over homoseksualiteit gaat, lijkt de gemiddelde moslim eerder SGP dan CDA te zijn.

Open artikel

Reacties (8)

#1 Benach

Met name protestanten buiten de PKN (d.w.z. gereformeerden en evangelisch-protestanten) en moslims staan nog overwegend negatief ten opzichte van homoseksualiteit, waarbij eerstgenoemde groep nog net iets negatiever is.

Bij mijn weten waren de Gereformeerden en Evangelischen verdeeld over toetreding tot de PKN. Om nu te stellen dat gereformeerden en evangelischen in het algemeen niet toetraden tot de PKN is in elk geval te kort door de bocht..

#2 Joop

De evangelischen wordt bedoeld baptisten en pinkster, niets met de PKN van doen.

De grefo’s zijn de orthodoxe flank van de vroegere hervormde kerk en daarbuiten. De grefo’s kan je herkennen als ze in de volgende link voorkomen:

http://www.kerktijden.nl/?zoek=kerkdiensten_binnenland

Staat buiten kijf dat de imams zich gezamenlijk moeten uitspreken voor acceptatie van de homoseksuele geloofsgenoten.

#3 Toko Senang

Hoopgevende cijfers. Ter aanvulling hierop, de grefo’s staan niet bekend om het in elkaar slaan van homo’s, in de moslim 42% zijn er een aantal die dit normaal vinden.

#4 Mario

@2

Als het buiten kijf staat, waarom dan toch benadrukken? Zal ik overigens voor volgend jaar een plekje op een boot tijdens de Gayparade ijn A’dam reserveren, vol met moslims die geen probleem hebben met homoseksualiteit?

@3

“de grefo’s staan niet bekend om het in elkaar slaan van homo’s”

Cijfers voor die stelling? Anders gooi ik er een paar persoonlijke anekdotes tegenaan.

#5 Mario
#6 Dehnus

@3: Die leugen en spinning heb ik zelf aan den lijve mogen ondervinden, en anderen met mij. Er zijn zelfs jongens verkracht omdat ze te verwijfd waren, en de ouders wisten ervan zo’n “Sla de zonde er maar uit” momentje.

Ze hebben alleen een VEEL betere PR afdeling met schatige zacht sprekende mensen in pakken en troetel vrouwen met sjaaltje die het altijd maar goed lullen. Daar komt boven op dat de media er ook minder aandacht aan geeft, en mocht het gebeuren dan hebben de kinderen het gedaan. Die zijn namelijk minderjarig en het is een “Tja kinderen pesten nu eenmaal” of “Kinderen zijn heel hard/gemeen” momentje. Hun eigen rol hierin natuurlijk eventjes achterhouden, want God let niet op hun leugentjes.

Katholieken net zo goed, want elke Carnaval krijgt er wel weer een Homoseksueel klappen. Lesbiennes net iets minder. Niet omdat die wel geaccepteerd worden hoor, maar die viespeuken geilen nogal op Lesbische seks.

Ja sorry ik heb het niet meer zo met die bidlippen, van geen enkel geloof. Maar ik weet wel dat ze zeker weten wel hardhandig optreden maar alleen een veel betere PR afdeling hebben. Plus een vervolginscomplex van heb ik jouw daar.

#7 Emile M

@2: imams en dominees hoeven niets. Ik zou het fijn vinden als ze zich in deze zin zouden uitspreken maar ze zijn tot niets verplicht.

#8 Sigi

@3
Ach ja, alle ouderwets gezellige “potenrammers” waren natuurlijk stiekem allemaal moslim?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*