Pim was een eurofiel

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Aldus de NOS.

In de woorden van Fortuyn:

[…] als premier zal ik vurig voor uitbreiding van Europa pleiten, vooral vanwege de veiligheid en stabiliteit.

[Fortuyn] noemde Europa een uniek politiek project dat door de Europese bevolking moet worden gedragen. “Als dat niet gebeurt, zal alles uiteenvallen wat is opgebouwd.”

h/t Emile M

Open artikel

Reacties (11)

#1 Niet JeZus

Pim is dood.
Beetje ranzig dat hij nu wordt gebruikt voor de Europa-discussie.

#2 Prediker

@1 – Zijn lijk wordt anders al meer dan tien jaar gebruikt om het afgeven op links en allochtonen te rechtvaardigen.

Hoor ik jou nooit over.

#3 Niet JeZus

@2: Niet door mij.

#4 AndreSomers

@3: Nu wordt hij toch ook niet door jou gebruikt in de Europadiscussie (als je het al zo wil noemen)? Wat is precies het verschil?

#5 stoethaspel

@0

Ik denk dat dat wel klopt en past binnen het kader waarin Fortuyn opereerde. Alleen wordt gemakshalve wel verzwegen dat Fortuyn ook een efficiency-freak was die zonder meer in staat mocht worden geacht hele volksstammen ambtenaren met de bus naar huis te sturen, te snijden in operatieve budgetten en ondertussen toch meer productiviteit/effectiviteit te eisen.

Bovendien lijkt het me niet onaannemelijk dat Fortuyn zijn oog had laten vallen op de europeese grenzen, als toekomstig onderwerp voor zijn partij.

@8 Waarbij je voor het gemak voorbij gaat aan het feit dat dat lijk bij leven een luis in de pels van de politiek was, met diezelfde onderwerpen als wapen.

#6 Bismarck

@5: “hele volksstammen ambtenaren met de bus naar huis te sturen, te snijden in operatieve budgetten en ondertussen toch meer productiviteit/effectiviteit te eisen.”

In zulk soort gebrek aan realisme was hij echter niet bepaald uniek binnen de verre rechterzijde van de politiek. Dat in tegenstelling tot zijn EU-standpunten (zoals uitbreiding naar het oosten), waar je ter rechterzijde van de VVD toch echt verder geen voorstander van kunt vinden.

#7 Anton

PVV is, net als Fortuyn, voor Europa. En daarom tegen deze unie.

#8 pedro

@7: haha, ja, je refereert aan de uitspraken van Geert een paar dagen geleden ’s ochtends vroeg, toen deze meester van de retoriek toch begon te hakkelen en uiteindelijke met deze draai op de proppen kwam, nadat hij zelf had gezegd voor Europese samenwerking te zijn… Ja, als je maar dom genoeg bent, zie je daar geen probleem in.

#9 Toko Senang

Fortuijn wilde de uitbreiding voorleggen met een referendum, wetende dat dit zou worden afgewezen

#11 Weerman

@10
Uit het GS stukje:
“In Europa hebben wij echter als volk niets in te brengen. Dat ligt niet alleen aan de grootte van Nederland, maar ook van het feit dat ze in Europa niet van democratie houden.”

Nederland heeft nooit iets te zeggen gehad, simpelweg omdat de Duitsland, Frankrijk en de UK groter zijn. Het is een illusie om te denken dat bemoeienis van andere landen uitblijft als wij uit de EU stappen. Europa heeft zich altijd met ons bemoeid… alleen al het feit dat je een achternaam hebt komt door Europa (Napoleon).

Wees blij met de EU. De invloed van Nederland in Europa met EU groter dan zonder de EU, en je hoeft geen krijgertje te spelen in nutteloze Europese oorlogen. Voor de EU was het elke zoveel jaar oorlog in Europa, na de EGKS en de uiteindelijke EU niet meer.

* “Nous traiterons chez vous – de vous – et sans vous.”

* “The Dutch are always right, but seldom relevant.”

Geniet van de vrede die de EU brengt, want zeggen dat je het zonder de EU afkunt is wel een erg grote broek aantrekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*