‘Peter R de Vries is een neokoloniale journalist’

“Ik ben de goede, blanke man en ik ben hier in het achterlijke Afrika waar alleen maar vreselijke wantoestanden plaats vinden.” Hij zegt het niet letterlijk, maar dat is de boodschap die Peter R. de Vries vijftig minuten lang uitstraalt in zijn programma Over de Grens. Dat is jammer. Is er eens aandacht voor een schrijnend probleem in Uganda, wordt de plank finaal mis geslagen door De Vries en de stichting Kids Rights, die deze reportageserie gesponsord heeft.

Aldus Arne Doornebal, die jarenlang als correspondent in Uganda werkte.

Open waanlink

 1. 3

  Nee, het is niet waar dat er wekelijks kinderen verdwijnen in Oeganda, of dat niemand daar wat aan doet – en dat is de suggestie die er van die uitzending uitgaat.

  Het is net zo min waar als dat het in Nederland wemelt van de pedofielen of dat er ruim baan gegeven wordt aan een politieke partij die seks met kinderen legaal wil maken.

  Dat is het sprookje dat ze op de Russische TV vertellen. Op de Amerikaanse TV doen ze net alsof onze gevangenissen halve hotels zijn, tieners drugs kunnen halen in de koffieshops, en op de Italiaanse TV doen ze net alsof bejaarden hier gedwongen een spuitje krijgen als ze te duur worden.

 2. 8

  Ik ben de goede, blanke man en ik ben hier in het achterlijke Afrika waar alleen maar vreselijke wantoestanden plaats vinden.

  Een ad hominem als basis voor kritiek op een programma. Dat Peter zich beter voordoet als hij is , dat zal ik niet betwisten. Dat maakt zijn programma echter niet minder waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren