Personeel M&S mag “niet-halal”-klant weigeren

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

En doorsturen naar een andere kassa.

Open artikel

Reacties (27)

#1 mbmb

De waarheid zal wel ergens in het midden liggen, maar Sargasso neemt in de waannieuwslink een bericht uit de Daily Mail 1op1 over en negeert het in de link geciteerde persbericht van M&S, waarin eea min of meer wordt ontkracht.

Zal heus gebeuren hier en daar. Gelukkig mogen klanten in zo’n situatie gewoon naar een ander bedrijf.

Overigens: op grond van welke regel mogen moslims geen alcohol afrekenen? Nuttigen kan ik nog begrijpen, maar hoe zit hun werk daaraan vast?

#2 Bismarck

Ik vind het wel frappant dat Sargasso dit plaatst (inclusief foutieve kop), nota bene een uur nadat het bericht ontkracht was op NOS.

#3 su

@1 De Guardian heeft een uitgebreidere uitleg.

http://www.theguardian.com/money/work-blog/2013/dec/23/religious-freedom-marks-spencer-employers

Maar het blijft belachelijk.

#5 Krekel

Ideaal bijbaantje! …

‘Volgende kassa s.v.p., ik geloof niet in de consumptiemaatschappij.’

#6 Prediker

@2 – Er wordt door de NOS niks ontkracht. Integendeel, het bericht wordt gewoon bevestigd.

Aanvankelijk zei Marks & Spencer dat het werknemers inderdaad vrij staat om klanten niet te helpen als ze daar vanuit religieuze overwegingen moeite mee hebben.

Maar dat beleid kon rekenen op veel hoon en op Facebook riepen klanten op tot een boycot van M&S.

Nu zegt het bedrijf…

Kortom: het was gewoon waar, en pas na publieke commotie is Marks & Spencer teruggekrabbeld.

#7 Bolke

Als het andersom was geweest en de klant had gezegd dat ie niet geholpen wil worden door een moslim dan was de wereld te klein geweest.

#8 Joost

@1 @2: Het nu-artikel is nu heel anders dan het was. Daarbij, ik ga echt niet een waanlink onderzoeken voordat ik het hier neergooi. Daar is het de waan voor, en hebben we reacties :-)

#9 Joost

@7: En nu was de wereld zeker niet te klein. Waarom denk je dat het überhaupt een nieuwsbericht is geworden?

#10 Prediker

@7 Die bediende zegt niet dat hij/zij een niet-moslim niet wil helpen. Hij/zij zegt dat hij alcohol of varkensvlees niet wil afrekenen. Het gaat dus niet om de klant, het gaat om het product.

Zelf vind ik dat – net als de meeste mensen, vermoed ik zo – overigens wat al te dol. Je stimuleert er slechts een hyperorthodoxie mee.

#11 Joost

@1:

op grond van welke regel mogen moslims geen alcohol afrekenen? Nuttigen kan ik nog begrijpen, maar hoe zit hun werk daaraan vast?

Ik heb het eens gevraagd, en moslims zien alcohol als een gif, en het is een zonde als je gif aan iemand anders geeft.

#12 larie

sigaretten valt dan ook onder gif, maar als er ergens veel gerookt wordt..

#13 Bolke

@10:

Die bediende zegt niet dat hij/zij een niet-moslim niet wil helpen. Hij/zij zegt dat hij alcohol of varkensvlees niet wil afrekenen. Het gaat dus niet om de klant, het gaat om het product.

Dus ik mag niet zeggen dat ik niet geholpen wil worden door een moslim maar ik mag dus wel zeggen dat ik niet door die bediende wil geholpen worden omdat hij/zij geen varkensvlees wil eten of alcohol wil drinken?

Bagataliseren is ook een vak, maar jij verheft het tot een kunstvorm.

#14 larie

Voorzover ik het begrepen heb uit de koran is het de “beneveling” die haram is.

#15 Joost

Tabak bestond nog niet toen de regels gemaakt werden. En ja, dat is tegen de geest van het verbod, maar de meeste gelovigen denken nou eenmaal niet voor zichzelf (of alleen als ze dat uitkomt).

#16 Bolke

Als de waanlink “Christen weigert klant met condooms te helpen” was geweest dan hadden we nu al op 50+ afkeurende reacties gezeten.

#17 Joost

@16: Hoeveel reacties er komen hangt van heel veel factoren af. Het is nu rustiger op Sargasso wegens het feit dat veel mensen vrij zijn.

En onder onze reaguurders zitten zat islamofoben, dus ik zie niet echt waarom we niet op de 50 reacties zouden kunnen komen.

Ik zie ook niet bepaald veel reacties die betogen dat het een goed iets is.

Maar we willen er met alle liefde nog 32 reacties met je over dooremmeren, hoor. Of over waarom je zo graag wilt dat de mensen van Sargasso dhimmi’s zijn. Of waarom je dat uit zo’n topic distilleert. Ofzo.

#18 Anton

Slechte service daar bij M&S. Ze moeten bordjes met ‘nie halal’ ophangen zodat je niet voor niets in de rij staat.

#19 Bismarck

@6: De titel is in tegenwoordige tijd gesteld. Uit het citaat dat je geeft, blijkt dat niet meer te kloppen.

#20 Bismarck

Overigens veel Heheh momentjes in deze draad… beneveling als het over roken gaat (#14), distileerd in een alcoholtopic (#17).

#21 Joost

@bismarck: Ah ja, het is distilleert. Bedankt.

#22 Joost

@bismarck: Nogmaals, zie #8

#23 majava

@11: maar het is geen zonde om te werken voor een bedrijf dat gif verkoopt? Een salaris ontvangen dat deels afkomstig is uit de opbrengst van gif?

#24 Jurgen Baumwolle

Als je intolerantie toestaat uit angst zelf voor intolerant te worden uitgemaakt, dan bevorder je intolerantie i.p.v. tolerantie. Als die moslims echt zo principieel zijn, dan moeten ze een andere baan zoeken. Maar dat doen ze niet omdat zij de islam boven alles stellen. Daarom hoeven zij zich nooit aan onze heidense regels te houden. Wij zijn toch geen moslims.

#26 Bismarck

@21: Ik ben al lang gestopt met mensen te wijzen op vervoegingsfouten. Ze komen te veelvuldig voor en voor je het weet word ik weer misbruikt in een topic over veelreageerders.

#27 larie

@20: Wel eens aan de Hookah gelurkt @Bismarck.. de nevel wordt dan wel een dichte mist.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hookah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*