Peiling: PVV 37, D66+GL 30

De PVV spint garen bij de vluchtelingenhype, maar lang zoveel niet als gesuggereerd. Wie in iets meer detail naar de peilingen kijkt, ziet de hardste tegenpolen van de PVV, D66 en GroenLinks, overeind blijven. Het grootste verlies wordt gepakt door de VVD, een partij die op dit vlak hetzelfde wil als de PVV maar het beschaafder probeert te zeggen. Alleen het grensverkeer tussen SP en PVV valt op, maar dat is een bekend fenomeen.

Open waanlink

 1. 1

  Zeg, wij gaan hier toch niet peilingen van Maurice de Hond serieus nemen. Kun je nog beter de ingewanden van een geit bestuderen, of tarot-kaarten leggen.

  Bovendien, Wilders-fanboys zijn professionele boe-roeperts die op verkiezingsdag toch veelal thuis blijven. Gelukkig maar. Ik gok dat 25 zetels wat dichter bij de realiteit zal zijn. Wat nog behoorlijk veel is natuurlijk.

 2. 4

  @2: Mij staat van afgelopen verkiezingen bij dat de Hond er consequent het meeste naast zat, voornamelijk met de PVV. Maar ik heb zo zo geen gegevens bij de hand om dat idee te staven. Wel valt op dat de variatie in de 5 peilingen m.b.t. de PVV best groot is, vergeleken met die van andere partijen.

  Doet me wel deugd dat de inzet van de komende verkiezingen, een coalitie van VVD-CDA-D66 nog nergens een meerderheid haalt.

 3. 5

  Verder gok ik dat het aantal potentiele zetels voor 50PLUS onderschat wordt, gezien de pensioenproblematiek. En die ouwetjes gaan, i.t.t. PVV-ers, *wel* altijd stemmen.

 4. 7

  @6: Ach, zo gaat dat, helaas. Kiezers hebben het geheugen van een mossel. Een paar jaar oppositie kan wonderen doen voor een verguisde partij. Over 5-6 jaar zal de PvdA ook vast weer een goed alternatief blijken te zijn, en is men dan het huidige kabinet ook alweer vergeten.

 5. 8

  Van Adolf Wilders zijn we sowieso niet gauw af. Het bevalt hem uitstekend in dat ‘nepparlement’, al ruim een kwart eeuw lang.

 6. 9

  Alleen het grensverkeer tussen SP en PVV valt op, maar dat is een bekend fenomeen.

  SP en PVV vissen in dezelfde vijver. En op het gebied van vreemdelingen bashen kan Roemer nooit collega Wilders naar de kroon steken.

  Dat D66 en GL overeind blijven is ook niet verwonderlijk. De achterban van deze 2 partijen zijn niet echt onder de indruk van de populistische storm die nu over het land raast.

 7. 10

  @1: [ Bovendien, Wilders-fanboys zijn professionele boe-roeperts die op verkiezingsdag toch veelal thuis blijven. ]

  En wat als ze straks zo kwaad zijn over de vluchtelingen dat ze straks wél gaan stemmen?

 8. 11

  http://peilingwijzer.tomlouwerse.nl/

  Kijk ook op de Peilingwijzer, daar worden alle peilingen samen genomen. Er wordt ook gecontroleerd voor huiseffecten (bijvoorbeeld dat Maurice de Hond vaak positiever is over de PVV en CDA, en negatiever over PvdA).

  Het is niet verstandig om van te voren uit spraken te doen over of dit terecht is of niet. In het verleden is de PVV zowel onderschat (2006) als overschat (2012).

  De foutmarge van Maurice de Hond bij de verkiezingen is zeker niet groter dan bij de andere peilers. Er is dus geen reden om peilingen van Maurice de Hond bij voorbaat te diskwalificeren omdat de uitkomst je niet bevalt. Wel is gezonde scepsis op zijn plaats, net als bij de andere peilers, één peiling is maar één peiling. En je hoeft zeker niet de duiding over te nemen die Maurice de Hond aan de peiling geeft.

 9. 12

  Wilders bestaat niet. Die polls geven slechts aan dat er grote onvrede is over het huidige regeringsbeleid. Woede zelfs. Ik zag het er ongenuanceerd uitkomen bij een vrouw met de uitspraak: “Wij kunnen onze rekeningen niet betalen, maar de regering heeft wel geld om duizenden vluchtelingen op te vangen.” Onder wat moeilijker omstandigheden schreef Vladimir Nabokov in 1935 (?) in Berlijn: Buiten loopt een megafoon. Buiten deze opmerking heeft Nabokov bij mijn weten via romanfiguren slechts gerouwd over verlies van verwanten in die periode. Niet over het bestaan van politiek duistere figuren.

 10. 13

  @1: Ach joh laat hem maar eens de grootste partij worden. Dan is het eerst lekker jubelen voor hem en de mensen die op hem stemmen. En daarna moet hij aan de bak en formeren :P. Dat gaat lachen worden want hij moet de rest kan lekker afwachten tot Geertje langskomt met het verzoek :D. Hij zal water bij de wijn moeten doen en dan vallen de oogschellen af voor zijn stemmers (ja stemvee mag je het niet noemen want dan worden ze boos en gaan ze huilen, maar zelf mogen ze alles roepen ;)).

  Ja het word wat puin ruimen naderhand, maar het word wel komisch omdat hij werkelijk dan aan de slag moet met plannen die totaal niet werken tenzij hij zijn eigen stemvee (whoops zei ikke dat nu echt?) verraad :D.

 11. 14

  @12: Wilders bestaat niet. Fantastische one-liner! Al is het wel zo dat VVD/CDA veel retoriek en een beetje beleid overnemen maar voor de rest inderdaad bestaat hij niet want hij gaat/wil never nooit regeren.

 12. 15

  @14:

  @12: Wilders bestaat niet. Fantastische one-liner!

  Vind ik ook. Stukje poëzie in drie woorden. Kunnen we die niet virtueel inlijsten hier? Er een ondertitel van maken?

 13. 17

  @9:
  Ik heb Roemer toch duidelijk afstand horen nemen van het stompzinnig geblaat van G.W.
  Een en ander in duidelijke tegenstelling die halve zool Halbe Z., die staat te trappelen om Geert te overtreffen ;-)

 14. 19

  @17

  Ik heb Roemer toch duidelijk afstand horen nemen van het stompzinnig geblaat van G.W.

  Dat bedoel ik. Daarom lopen ook SP stemmers over naar de PVV.

 15. 20

  Tsja, PVV verreweg de grootste. Het is maar een peiling natuurlijk. Maar als dit ook de conclusie is van de eerstvolgende tweede-kamerverkiezing dan ben ik weg. Emigreren. En dat is menens.

  Ik wens niet in een fascistoide land te wonen.

 16. 23

  Toch hoop ik dat PVV ballen toont en eennregering vormt…dus verantwoordelijkheid toont…kan je lachen. Kunnen tokkies zien wat hun blonde baasje allemaal gaat regelen voor ze.

 17. 24

  @21 Of ze aan regeren toekomen zou nog wel eens tegen kunnen vallen. Of ze nu met 25 of 37 zetels de grootste worden, ze zullen (met het huidige versnipperde zetelaanbod) moeten rekenen op 2 coalitiegenoten. Dat is logischerwijs de VVD, die toch al behoorlijk tegen de PVV aanschurkt, maar ook het CDA, dat als het puntje bij het paaltje komt toch gaat kiezen voor het pluche. Noem me cynisch, maar ik geloof niet dat het CDA ook maar iets geleerd heeft van de debacles eerder met LPF en PVV. Die zal, net als bij de vorming van het gedoogkabinet, een beetje voor de bühne tegenstribbelen, maar uiteindelijk gewoon braaf meedoen.

 18. 26

  De PVV snoept al heel veel langer de SP leeg, als je ook naar de vorige peilingen kijkt komt ca 3/4 van de PVV stemmers van SP+PvdA. Niet zo verwonderlijk, dit zijn burgers zoals in het dorp Oranje die als eerste te maken krijgen met de sociaal economische gevolgen van immigratie, zonder dat hun voormalige partij enige initiatief toont de groeiende vluchtelingencisis onder controle te krijgen. Sterker, in plaats van de voormalige achterban aan te horen worden ze simpelweg weggezet als zeurende Tokkies. Veel makkelijker kan je je kiezers niet naar de PVV jagen.

 19. 28

  @21: Noooouuuuu, bommen naar Vluchtelingen gooien en andere “leuke activiteiten” vind ik eigenlijk toch al raar genoeg. Beetje zoals die klootzak die een brandbom naar Janmaat’s zijn Hotelverblijf smeet. De protestanten kregen de schuld maar hij was allang verdwenen.

 20. 29

  @25: Het zal allemaal wel meevallen. Ze zullen het een jaar of twee volhouden en dan valt het kabinet. En ze hebben sowieso geen meerderheid in de Eerste Kamer.

 21. 30

  @29: Het gebrek aan meerderheid in de EK zorgt ervoor dat een kabinet met PVV niet eens gevormd zal worden. (PVV, VVD, CDA = 34 zetels). Ook met gedoogsteun van de SGP zal het niet lukken (36 zetels).

  Overigens kan het niet maar over vluchtelingen blijven gaan, op een gegeven moment verdwijnt het issue weer naar de achtergrond en zal de PVV weer dalen in de peilingen. De PVV heeft zich nog altijd niet om kunnen vormen tot een duurzame partij, het blijft een zooitje ongeregeld.

 22. 31

  En ze hebben sowieso geen meerderheid in de Eerste Kamer.

  Ssst, maak nou geen slapende dieren wakker. Straks wil men de 1e kamer ook nog eens gaan afschaffen en de juichaapjes van de PVV vermaken zich prima zo, al foeterende en beledigende en fysiek aanvallende. Het houdt ‘zullie’ van de straat.

  Oh, wacht ‘es… http://devriendenvangeert.tumblr.com

  ;-p

 23. 32

  @31: Het is een prima idee om de eerste kamer af te schaffen, want het zorgt ervoor dat we altijd een regenboog aan partijen nodig hebben voordat een wetsvoorstel kan worden aangenomen, in de praktijk door het midden. De komende tweede kamerverkiezingen zijn zo goed als betekenisloos voor de machtsvorming geworden door de uitslag van de afgelopen eerste kamerverkiezingen.

  Nu voelt het even goed omdat je denkt dat we de PVV hiermee uit de regering kunnen houden; maar het gaat je ook stevig in de weg zitten als de SP spectaculair wint in 2017.

 24. 35

  @34: Precies. Een heleboel kortzichtige rotzooiwetgeving wordt er dan doorgedrukt. We hebben echt een chambre de reflexion nodig.

 25. 36

  @34 & @35: Jullie overschatten nogal de rol van de Eerste kamer als rem. Die zijn even politiek als de tweede kamer, dus zijn echt geen garantie tegen slechte wetgeving. Politici stemmen hetzelfde als hun partijgenoten in de tweede kamer.

  Wel maken ze het wetgevingsproces in zijn geheel vele malen stroperiger, en zorgen ze ervoor dat er een supermeerderheid nodig is voor wetgeving.

  Het is juist goed dat na verkiezingen de coalitie de wetten kan maken die zij voorstaan. Dan kan je die partijen ook veel beter afrekenen op het resultaat. Nu is wetgeving vaak onnavolgbare compromissen waar minstens 5 partijen iets mee te maken hebben gehad, maar wie nu verantwoordelijk is voor wat is meestal onduidelijk.

  Ik snap dat het nu even goed uitkomt als verzekering tegen de PVV, maar besef dat dit zich ook tegen je kan keren als er ineens een linkse tweede kamer verkozen wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren