Pechtold wil net als Rutte kiezers omkopen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - Heb je werk? Dan krijg je een bonus van 500 euro van Alexander Pechtold. Niet echt een origineel idee trouwens.

Misschien moet Pechtold even terugdenken zijn eigen vraag aan Rutte wat er van zijn belofte terecht was gekomen om 1000 euro aan iedere werknemer te geven.

Open artikel

Reacties (18)

#1 Grolschje

Op deze manier kan je iedere beleidsmaatregel wel als omkoping zien.

#2 Anoniem

Zei hij bij dat gesprek met die pvv-tokkies bij pauw ook niet dat het stom was dat Rutte dat beloofd had?

#3 rongvk

@1 Inderdaad, het verschil tussen cash bonus en bijvoorbeeld afschaffing van eigen bijdrage is wat precies?

@2 Ik fronste ook een wenkbrauw toen ik dat las. Je kunt natuurlijk wel als kanttekening plaatsen dat Rutte zijn belofte deed op het hoogtepunt van de crisis.

#4 Lennart

Och, als hij hiermee een paar VVD stemmers overhaalt om D66 te stemmen, dan heeft hij mijn zegen …

#5 Lutine

Is het tot Sargasso doorgedrongen dat het verkiezingstijd is? Pechtold belooft 500 euro. Roemer belooft dat ik op mijn 65e met pensioen mag. Er waren meen ik gisteren nog twee voormannen die iets beloofden, maar dat ben ik vergeten.

We lopen op een denkbeeldige markt en alle voormannen troeven elkaar af met beloftes.

#6 Henk de Waal

Kunnen we hieruit concluderen dat Pechtold een ordinaire populist is? Ja, dat kan.

#7 Lennart

@6: Nee, hoezo ? Populisme is het beweren dat er een elite is waar het volk tegen in opstand moet komen, en dat zien ik Pechtold noch beweren, noch suggereren. Zijn opmerking was gewoon een goedkope verkiezingsstunt. Alhoewel, goedkoop … als hij dit wil uitvoeren dan kost het de Nederlandse overheid 4 miljard …

#8 Elmer

@6: als jij die conclusie wil trekken toont dat enkel aan dat je niet helemaal begrijpt wat populisme is.

#9 Lutine

Populisme is het spreken namens het (denkbeeldige) volk.
Een politicus dus die voortdurend roept wat het volk schijnt te willen. Nee, ik noem geen namen.

Er zijn ook politici die beseffen dat er geen eenduidige volkswil is.
Die zijn als mens wat beter ontwikkeld. Want zij beseffen daarmee dat iedere politieke uitkomst er alleen een van consensus kan zijn. Het zgn polderen.

Ironisch is dat het uitgerekend de populisten zijn die het begrip populisme niet begrijpen, zie @6

#10 Anoniem

@3 Het verschil is dat mensen een cash bonus geven geen beleid is.

#11 Le Redoutable

Die 1000 euro van Rutte heeft hij in moeten leveren bij de PvdA. Dat kan gebeuren in een coalitie, zeker met zulke uiteenlopende partijen. De PvdA heeft als tegenprestatie keurig op de schatkist gepast en dat heeft die 1000 euro al weer dik terugbetaald. Overigens heeft de PvdA ook wel een paar verkiezingsbelofte’s moeten laten schieten, maar dat heet dan opeens geen leugen. Nooit geweten trouwens dat links er zo mee zat dat er 1000 euro extra naar de overheid is gegaan, ik dacht dat dat vooral PVV’ers waren die daar mee zaten.

Op dit moment is een vast bedrag noemen inderdaad niet bijster slim, er zullen nog veel meer compromissen gesloten moeten worden. Waarschijnlijk is deze uitspraak meer bedoeld om alvast te solliciteren naar een plekje in kabinet Rutte 3.

#12 Lennart

@11: Ik zie het toch eerder als een poging om wat extra draagvlak te kweken voor het kabinet Pechtold 1 …

#13 MrOoijer (Jan van Rongen)

Het gaat om een belastingverandering: arbeidskorting extra van 500 euro en een verlaging van het tarief van de tweede schijf (wat maximaal 1200 per jaar oplevert voor een hoger middeninkomen).

Of je daar nu voor of tegen bent, het is niet een geïsoleerd kadootje.

Dat de pers die 500 eruit pikt en ook hier niemand verder kijkt is alleen maar een teken van hoe extreem incident gericht hier iedereen inmiddels is. De dame in WNL vanochtend bestond het zelfs om te vragen of die 500 dan cash wordt gegeven. Luisteren is er niet meer bij.

#14 Lutine

@13

Dat is volstrekt logisch. Ik heb mij ook niet verdiept in die 500 euro van Pechtold. Net zo min als in die belofte van Roemer. Het zijn loze praatjes welke weer verdwijnen na 15 maart. Tactisch dus erg onhandig van Pechtold. Die 500 euro weten zijn tegenstanders over 2 jaar nog. En als D66 dan in een kabinet zit zal het tegen hem gebruikt worden.

Pechtold had zich ook anders kunnen uitdrukken, maar dan trek je geen kiezers over de streep. Er dient toch op enige wijze aan het eigenbelang gerefereerd te worden. Daarin verschillen politici dan weer niet, links of rechts.

#15 tigger

@13:
Sargasso schiet hier ook ernstig tekort door het verwijzen naar nu.nl in plaats van het zelf maken van een genuanceerde samenvatting van het originele interview.

#16 analist

@1: “uitfaseren kolencentrales” is dus ook omkoping? van wie dan precies?

on-topic vind ik het niet zo’n slimme zet: voor wie 500 eur veel is heeft stemmen op SP meer zin.

#17 Bismarck

@16: Het is helaas wel een beetje een discussie op het niveau van Nederland; Wie krijgt er hoeveel meer bij? En ja, voor driekwart van de Nederlanders is €500 erbij helemaal niet nodig, die verdienen nu al ruim genoeg om van rond te komen en twee vakanties per jaar. Maar toch zijn er de nodigen onder hen die hun mandaat voor vier jaar verpatsen aan degene die hen €500 meer geeft.

#18 Nietingelogd

Haha, de anti-populist die een populistische uitspraak doet. Het kan verkeren in dit land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*