Overheid subsidieert buitenlandse megastallen met geld voor ontwikkelingshulp

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (10)

#1 Harm

Ik ben sprakeloos.
Effetjes maar, maar toch…..

#2 frank

Het is hear-say, maar toch. Ik begreep dat de kokkelvissers die voor veel geld zijn uitgekocht uit de Waddenzee om daar de trekvogels en zo weer meer voedsel te laten met het geld hun vloot hebben gemoderniseerd en twee stops verder op de vogelroutes de belangrijke pleisterplaats bij Mauritanië helemaal aan het leegvissen zijn. Dat er in Mauritanië (het zou ook Senegal kunnen zijn) een helemaal nieuw geoutilleerd Minister van Landbouw en Visserij staat, betaald uit Nederlandse ontwikkelingsgeld heeft daar natuurlijk niets mee te maken…..

#2.1 alt. johan - Reactie op #2

@Frank: Tja, een afkoopregeling is wat anders dan een berufsverbot.

Aan de ene kant is het mooi dat visserij-mensen niet werkloos thuis gaan zitten, maar ik zie de andere kant van de medaille ook wel. Grootschalige visserij is bijna altijd ecologisch achteruitgang.

#2.2 Harm - Reactie op #2.1

Terwijl de kleinschalige traditionele visserij uit de markt geprijsd wordt.

#3 Bismarck

Met zo’n bericht kijk je toch wel iets anders aan tegen de standvastigheid van het CDA inzake het ontwikkelingshulpbudget.

#3.1 Harm - Reactie op #3

Precies, Bleker op ontwikkelingssamenwerking.

Maar we hebben toch al eens eerder zo CDA-akkefietje gehad met Lubbers, Hollandia Kloos en bruggen bouwen in Indonesie?

“Het grappig van die zaak was dat er geen openbare ’tender’ werd gevraagd aan nederlandse bouwbedrijven voor een aanbieding. Het kontrakt werd onderhands doorgesluisd naar Hollandia Kloos zonder dat iemand anders een voet tussen de deur kon krijgen. De toenmalige minister van ontwikkelingssamenwerking wist het gelukkig nog wel te verklaren. Wat anders zouden er misschien vragen kunnen ontstaan. De reden voor deze schijnbare dubieuse zaak was eigenlijk heel eenvoudig. Indonesia wilde het nl. zo!”
http://www.aboutpimfortuyn.com/columns/Pim%20Fortuyn%20maakt%20wat%20los.htm

#4 Joop

Het Nederlands ontwikkelingsbeleid is in handen van de grote ‘Nederlandse’ multinationals. Zo zijn er fabrieken van Heineken in Afrika, waar de boeren middels Nederlandse subsidie hoppe kunnen verbouwen. Want ja, anders kan Heineken natuurlijk geen bier brouwen.

Let wel: ik ben er niet gelijk op tegen, belangrijker is de kennis en ervaring, hoe kunnen ze dat zelf gaan runnen. En het gebeurt dat voormalige werknemers zelf bedrijven gaan opzetten, aan de infrastructuur gaan werken, de boel moderniseren. En aangepast op hun eigen cultuur en gebruiken.

#4.1 pedro - Reactie op #4

Precies. Dit is waar het Nederlandse ontwikkelingsgeld foutief besteed wordt. Er wordt veel meer gekeken naar de winst die wij er zelf uiteindelijk uit kunnen halen, dan naar de ontwikkeling van het land of de bevolking waar het geld naar toe gaat.

Maar het is veel gemakkelijker om populistisch te brallen over geld, dat aan de strijkstok blijft hangen en luie buitenlanders, die zelf maar eens aan het werk moeten ipv hun hand op te houden. Zo lang we dat blijven brullen, hoeven we de hand ook niet in eigen boezem te steken.

#5 alt. johan

Multinationals winnen bijna altijd. Het zijn geoliede machines die gewoon substantiële middelen hebben gestoken in het binnenharken van subsidies. Ze nemen er mensen voor aan en die investering betaald zich terug (ROI).

Een lokaal boer heeft daar lokale contacten, maar een multinational heeft overal contacten.

#5.1 Harm - Reactie op #5

Daar lijkt het wel op ja. Er moet geen einde komen aan de ontwikkelingshulp, maar dáár moet wel een einde aan komen.

Stem SP!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*