Over de naam “Macedonië”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Indrukwekkend weer om te zien. Twee landen dreigen een langjarig, slepend en zinloos conflict tussen hen op te lossen… en extreem-nationalisten springen in de houding om dit te voorkomen. Er zou eens wederzijds begrip en goede wil van kunnen komen!

The front-runner in the anti-compromise camp in Macedonia is Macedonian Human Rights Movement International, MHRMI, which is based in Canada.

In Greece, the Greek Federation of Cultural Associations of Macedonians, and some other diaspora movements, have announced protests and launched a petition against any UN-sponsored compromise name that would include the term “Macedonia”.

Des te indrukwekkender wanneer genoemde nationalisten zelf lekker in het buitenland zijn gaan wonen. Maar die ironie ontgaat ze waarschijnlijk.

Reacties (7)

#1 Bismarck

“The so-called name dispute centres on Greece’s insistence that use of the word “Macedonia” implies a territorial claim to the northern Greek province of the same name.”
Volgens die logica loopt Luxemburg te loeren op een stuk België.

#2 Jos van Dijk

Migranten schieten ook elders nog wel eens door in vaderlandslievendheid.

De belangrijkste reden om een voor alle partijen aanvaardbare naam voor het land te vinden is overigens gelegen in de wens van de NATO om Macedonië ook lid van het bondgenootschap te maken en de invloed van de Russen op de Balkan terug te dringen.

Het zou me niet verbazen als die migranten in Canada door Rusland worden gesponsord om hun liefde voor het land van herkomst zo te etaleren.

#3 Anoniem

Griekenland heeft van de internationale gemeenschap vrije hand gekregen om haar machtspositie tegen een klein, nieuw landje te misbruiken door ze buiten allemaal internationale organisaties te houden. Jammer dat het zo ver moet komen. Terwijl het toch internationaalrechtelijk nooit de bedoeling was dat andere landen mogen meebeslissen over de naam van je land.

#4 Bismarck

@3: Even afgezien van de wat absurde positie die Griekenland in dit geval inneemt, is dit toch wel een beetje de werkwijze bij de meeste internationale verdragsorganisaties. De toelating van nieuwe leden is afhankelijk van de instemming van alle bestaande leden. Dat is bij de NAVO zo en dat is bij de EU niet anders. Alleen de VN hanteert een wat lagere drempel (alle permanente veiligheidsraadsleden en een meerderheid van de leden moeten voor zijn). Vandaar dat bijvoorbeeld Macedonië wel VN-lid is en Kosovo niet (want Rusland en China zijn tegen).

Een omgekeerde situatie komt ook wel eens voor. De toelatingscriteria voor de Afrikaanse Unie zijn bv. minder strikt dan die van de VN, waardoor de Westelijke Sahara daar wel lid van is.

#5 nik

@3: sorry hoor maar je moe t eens de geschiedenis van macedonie griekse want die bestaat al 3000 jaren en de land skopje of al fyrom genoemd zijn slav en die zijn na de dood van
alexander de grote in de regio macedonie alexander spraak grieks hij had als leraar de grote filosoof aristoteles de oude naam van de huidige fyrom heete al jaren republiek of vardaska hoe kom het nu opeens dat ze macedoniers willen zijn en heten ik kom ook uit macedonie grieks en de begrafplaats van zijn vader fillipus staat in de plats waaar ik vandaadn kom op zijn graaf zijn griekse teksten en letters als u meer info wil jkijk dan op wikipedoiia macedonie vergina grieks en aristoteles en de rest voor je gaat praten wat je niet begrijpt ze hebben al griekenland beroofd en nu willen ze de ziel wegnemen en de trots of thessaloniki

#6 Bismarck

@5: Ja, laten we de toestand van 3000 jaar geleden als uitgangspunt nemen, dat heeft tot nu toe ook overal alles opgelost en nooit problemen veroorzaakt.

#7 Macedon

@6: gast, dat was niet gewoon iets dat 3000 geleden gebeurd is. Macedonië heeft een continuïteit door de eeuwen. Er bestaat nog steeds Macedonië en Macedoniërs in Noord Griekenland. De Grieken proberen hun erfgoed te verdedigen en sommige mensen hier zijn ermee verbaasd! Ik heb dan een vraagje voor jullie: als Tsjechië zich toen Tsjechoslowakije splitste “Bavaria” noemde en Tsjechen zich “Bavarians” en beweerde dat een “Grote Bavaria” bestaat wat min of meer wat nu Tsjechië is plus de Duitse staat Bayern en de echte hoofdstad van dat Bavaria eigenlijk München is, maar ja, aangezien die nu bezet is door Duitsers, doen we even Praag, DENKEN JULLIE DAT DUITSERS DAT ZOUDEN ACCEPTEREN EN TOELATEN?!?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*