OS: rodelaar verongelukt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

OS: rodelaar verongelukt

Tragisch…

0

Reacties (26)

#1 Guido

Heb het filmpje gezien, dat gaat ook zo godsgruwelijk hard..

Waarschijnlijk wordt dit een gevalletje: ’the show must go on’ op een dodelijke baan. Ik snap dan ook niet waarom er geen plaat voor is gezet. Of dat die palen aan de buitenkant van zo’n bocht worden geplaatst..

#2 Bismarck

@1: Ik zou zeggen, de Canadezen zijn het schuld. Ze hebben met opzet een baan neer gezet, die extra snel en extra moeilijk/gevaarlijk is. Daarnaast hebben ze zoveel mogelijk de buitenlanders van de baan geweerd (zodat ze er niet aan konden wennen), met het doel de Canadezen voordeel te geven op de bobslee. Dit is het gevolg.

#3 Robert

@2
Je hebt volkomen gelijk, maar deze Georgier had nooit mee mogen doen. Het OIC geeft veel greencards aan onbelangrijke landen, want anders zou het aantal deelnemende landen geen 83 maar zo’n 20 zijn.
Deze rodelaar heeft nog nooit een dergelijke snelheid gehaald, in de verste verte niet, en miste op het laatst elke controle.
Hij had ook de pech dat hij niet naar voren gelanceerd werd, maar naar boven.

Naast de Canadezen draagt ook het OIC schuld.

#4 Joost

Waar baseer je dat op? Hij is de afgelopen twee jaar als 55e en 44e op de wereldranglijst geëindigd, en heeft aan tientallen wereldbekerwedstrijden meegedaan.

#5 Robert

Bij schaatsen doen er ook veel niet mee, die hoger eindigen bij EC, WC of wereldbekerwedstrijden.; bij kunstschaatsen enz. ook. Er wordt geselecteerd. Vrij goede wintersporters mogen niet meedoen Zelfs bij schansspringen is er nog extra geselecteerd. De Argentijnen mochten, hoewel ze naar verhouding bij het schaatsen goed presteerden niet mee te doen.
Wat stelt 55e of 44e bij rodelen voor? Hoeveel rodelen er op niveau?
Als je dan nog in overweging neemt wat Bismarck stelt, was het te gevaarlijk personen op dat niveau mee te laten doen. De Spanjaard die ook schaatst (maar niet op de OS mag meedoen) behoort tot dezelfde categorie als die Georgier.

#6 Cerridwen

@3:
Deze Georgiër is bovendien niet de enige die uit de bocht vloog tijdens de trainingen. Inclusief een van de favorieten voor de titel en een ziekenhuisopname van een roemeense.

#7 Joost

@5: Link, Robert. Een link waarin iemand met verstand van zaken dat uitlegt. Nu zie ik alleen een stellige mening van iemand die dat niet kan onderbouwen.

#8 Robert

Je hoeft alleen maar te denken Joost toen ze voor het eerst op bijv. de ijsbaan van Salt Lake City op veel hogere snelheid dan normaal de bochten doorgingen. Veel beroemde schaatsers schoten uit de bocht. Nu zijn ze het gewend en hebben er op getraind. Het gebeurt dus niet meer. De mindere goden hadden een lagere snelheid en hadden er minder last van.
Wat denk je dus van een mindere god die bij rodelen een ongelooflijke nooit zelf gehaalde snelheid zonder enige ervaring erin bereikt. Het ongeluk gebeurde ook op een plaats waar bij rodelen nooit een ongeluk plaatsvindt: het laatste rechte stuk. Je hoeft geen expert te zijn om het geheel te begrijpen.: zie ook @2 en @6.

#9 zmmc

Niet dat ik nou zoveel verstand heb van rodelen of dat het heel veel zoden aan de dijk zou zetten zet met 140km/u, maar toch… waar zijn in godsnaam de kussens om die metalen staanders?!

#10 pedro

Nou, als we niemand meer toelaten, die ooit dergelijke snelheden heeft gehaald, sterft het rodelen en het bobben vanzelf uit.

Imnsvho is het iemands eigen verantwoordelijkheid (die aan de toelatingseisen van het nationale en het internationale OC voldaan hebben) om deel te nemen. Die Georgiër heeft zelf onverantwoorde risico´s genomen. Dat ligt niet aan de baan, want een (rodel of bob) slee kun je ook afremmen, zoals aan het eind van iedere rit wordt gedemonstreerd.

Op de snelweg zijn er ook tal van mensen, die harder dan 120 rijden, terwijl ze dat nooit geleerd hebben.

PS: in SLC en op alle andere ijsbanen ter wereld vliegen er nog steeds met regelmaat schaatsers uit de bocht.

#11 Bismarck

“die aan de toelatingseisen van het internationale OC voldaan hebben”

Ik geloof dat dat juist het punt is. Iemand die 44ste op de wereldbeker scoort, komt bij het schaatsen het toernooi niet in. Op de 10km mag je zelfs alleen meedoen als je top 16 bent. Op de één of andere manier wordt gedacht dat bij sporten die korter duren (per deelnemer) er meer moeten starten, maar vanuit prestatie-oogpunt is dat natuurlijk totale onzin. In die zin is het IOC totaal inconsequent in zijn toelatingscriteria.

#12 Bismarck

Vervang sporten die korter duren, door spectaculaire (=gevaarlijke) sporten en het is zelfs ziek.

#13 pedro

@11/12: de toelatingseisen zijn geen proeve van bekwaamheid. Wie aan de eisen voldoet, heeft recht op deelname. Alleen kan een nationaal olympisch comité besluiten iemand dan toch niet af te vaardigen. De gekwalificeerde stapt dan naar de rechter en dwingt alsnog deelname af, want hij heeft aan de eisen voldaan (en er zijn geen andere betere kandidaten waardoor het quotum voor zijn land vol zit). Maar uiteindelijk is recht op deelname geen verplichting tot deelname. Er bestaat ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid. Die Georgiër is niet verongelukt, doordat hij deel mocht nemen. Hij is verongelukt, omdat hij te veel risico´s heeft genomen.

Het motto van de Spelen is altijd al geweest, dat deelnemen belangrijker is dan winnen. Het is niet de schuld van een OC als een deelnemer dat vergeet.

PS: ook bij het schaatsen is de plaats op de wereldranglijst niet bepalend voor deelname. Als een Spanjaard deel wil nemen aan het schaatstoernooi en het Spaanse OC wil hem of haar afvaardigen, kan die in worden geschreven en is er een grote kans, dat hij of zij deel mag nemen (wanneer dat niet zo is, kan dat aan allerlei factoren liggen, zoals maximum aantal deelnemers, en / of verdeling van dat aantal over de bekende schaatslanden, enz, maar ligt dat niet aan de plaats op de wereldranglijst). Dat het wel een beetje ziek is om (sommige / onverantwoordelijke) mensen aan de spelen deel te laten nemen, vind ik ook wel. Om Eddie the Eagle kon ik best wel lachen, maar tegelijk was het genant om te zien en achteraf mogen we blij zijn, dat hij de spelen heeft overleefd. Voor het schansspringen zijn de eisen daarna wel wat verscherpt. Misschien gaat dat voor het bobben ook wel gebeuren, hoewel dat ook niet tegen kan gaan, dat sommige mensen onverantwoorde risico´s nemen.

#14 cerridwen

@Pedro:
Ik kreeg niet het idee dat die Georgiër een recreërende clown was. Hij was jong, professioneel, en werd steeds beter. 44e op de wereldranglijst lijkt me ver verheven boven het niveau ‘clown’. In de meeste sporten moet je toch minstens 100 competente beoefenaars kunnen vinden, als het er niet veel meer zijn.

Natuurlijk, hij nam risico’s. Die kan je nooit volledig wegnemen als het een gevaarlijke sport is. Maar je moet sporters ook beschermen; je kan niet tegelijkertijd van een sporter vragen zo hard mogelijk te gaan en het voorzichtig aan te doen.
Wielrennen is een goed voorbeeld: het is voor wielrenners niet altijd goed mogelijk het voorzichtig aan te doen als de situatie erom vraagt. Als was het maar dat je een drempel niet zo goed kan zien als je midden in een groep van 200 renners rijdt.

Dus als je een baan bouwt waar verschillende mensen naar het ziekenhuis moeten en er een overlijdt, mag je toch wel even kritisch kijken naar de veiligheid, als organisatie.

#15 pedro

@14: dat kan ik niet over beoordelen. het enige dat ik vast kan stellen, is dat hij verongelukt is en dus te grote risico´s heeft genomen. Dat ook de organisatie naar de veiligheid moet kijken, is evident, maar ook over de veiligheid of onveiligheid van de baan kan ik niet oordelen. Wat ik wel weet, is dat die baan al wat langer bestaat en al eerder is gebruikt, zonder dodelijke ongelukken. het ongeluk is dus veroorzaakt door de wil om nog sneller te gaan, de wil om te winnen. Meedoen is niet genoeg: er moet een persoonlijke topprestatie weg worden gezet.

Het probleem zit natuurlijk in onze (‘veramerikaanste’?) maatschappij, waarin alleen de winnaars tellen. Die mentaliteit zet mensen aan tot het nemen van risico´s, en uiteindelijk tot het nemen van onverantwoorde risico´s.

#16 Bismarck

“de toelatingseisen zijn geen proeve van bekwaamheid.”

Pardon???

#17 Robert

In overleg met de bonden wijst het organisatiecomite de bouwer van de piste aan. Dat is een erkende en bekende bouwer; komend uit de klassieke bobslee- en rodellanden; uit Europa. Net zoals de NOS het schaatsgebeuren verslaat. Er is dus expertise.
Deze bouwer houdt en hoeft geen rekening te houden met de zwakkere deelnemers.
Bij schaatsen doet bijv. Verheyen niet mee: een topschaatser, omdat er regels en voorwaarden over het aantal deelnemers per land zijn.
Argentijnse schaatsers, veel beter dan die Spanjaard mogen niet meedoen, evenals die Belg (Appelmans of zoiets), die 6.28 sec. op de 5000m gereden heeft.
Bij rodelen gelden die regels niet, omdat er anders te weinig deelnemers zullen zijn.
De rodelbaan werd ingekort, omdat de zwakkeren bij de snelheid optrad de controle over de slee verliezen. De uiteindelijke winnaar, een Duitser van 20 jaar, dacht dat dat een nadeel voor hem zou zijn.
De Georgiers rodelaar had van te voren aangegeven (tegen zijn vader) dat hij bang was voor de baan. Het zegt genoeg.
Verder heeft het IOC het beleid om zoveel mogelijk landen te laten meedoen
om de sporten breeduit te laten ontwikkelen. Volkomen begrijpelijk, maar het houdt in dat die landen meedoen in wintersporten, die relatief weinig tijd vergen zoals o.a. rodelen; ook omdat ze in veel de meeste wintersporten geen kans maken op deelname.

#18 Bismarck

“ook bij het schaatsen is de plaats op de wereldranglijst niet bepalend voor deelname. Als een Spanjaard deel wil nemen aan het schaatstoernooi en het Spaanse OC wil hem of haar afvaardigen, kan die in worden geschreven en is er een grote kans, dat hij of zij deel mag nemen”

Niet waar. Een Spanjaard komt er niet in en wel om twee redenen: Hij voldoet niet aan de minimale bekwaamheid (in de vorm van kwalificatietijden) en hij heeft geen startrecht verworven (omdat er meer bekwame sporters in andere landen zijn). Voor schaatsen geldt dat je alleen gekwalificeerd wordt als je bij wereldbekerwedstrijden voldoende gepresteerd hebt (hetzij omdat je in de top x van de wereldbeker staat, of omdat je bij de y tijdsnelsten van het jaar bent). Je kunt op dit lijstje controleren dat er geen enkele Spanjaard mag rijden op de OS van het IOC. Terwijl er wel een schaatsende Spanjaard is.

#19 Robert

Bismarck, je doet me weer een plezier. Naast je geweldige kennis over politieke toestanden in Oost Europa en het Midden Oosten, geef je hier tevens aan over ver boven gemiddelde kennis van het sportgebeuren te hebben.

#20 Bismarck

@15: “Wat ik wel weet, is dat die baan al wat langer bestaat en al eerder is gebruikt, zonder dodelijke ongelukken.”

Ik ben benieuwd naar je definitie van “wat langer”, want de baan is speciaal voor de OS gebouwd en was pas af in december 2007 en is pas (internationaal) open gesteld in november 2008. Bij de eerste internationale training vielen er al meteen gewonden. Daarna is er 1 wereldbekerwedstrijd en nog 1 internationale training geweest, terwijl de baan de afgelopen anderhalve maand gesloten was voor niet-Canadezen (die de baan in december ook al reserveerden voor hun nationale kampioenschappen). Wat mij betreft duidt dat op een behoorlijke opzet van Canadese zijde om anderen veel minder kans te geven om zich met de baan bekend te maken dan de Canadezen.

#21 pedro

@Otto:

Voor schaatsen geldt dat je alleen gekwalificeerd wordt als je bij wereldbekerwedstrijden voldoende gepresteerd hebt

Dat geldt voor bobben toch ook, of i sdat daar anders (heb ik niet opgezocht)? Die Georgiër heeft daar dan aan voldaan, anders mag niet mee doen.

December 2007 is al ruim 2 jaar. Je informatie over alle ongelukken daar neem ik zonder meer van je aan. Of daar wat mee gedaan is, of nog meer mee gedaan had moeten worden, kan ik niet beoordelen.

dat die Canadezen trouwens ook een Amerikaans winnaarsmentaliteit hebben, is verder wel duidelijk. Het sluiten van de baan voor niet Canadezen is daar een tekenend voorbeeld van.

#22 Cerridwen

@Pedro: Je schuift de schuld wel erg af op die georgiër. Alleen het feit dat iemand is overleden is veel te weinig om te concluderen dat iemand ‘dus’ onverantwoorde risico’s heeft genomen. Gezien het feit dat ook anderen (waaronder toppers) met letsel van de baan af komen en de beredeneerde aannaame dat ook de nummer 44 van de wereld van wanten weet (alle vijftig skispringers kwamen veilig beneden, bijvoorbeeld) zie ik het meer in een ongelukkige samenloop van omstandigheden dan een rodelaar die als enige onverantwoorde risico’s neemt.

Een van die omstandigheden is de risico’s die rodelaars nemen in verhouding tot hun capiciteiten, een andere is de baan en de organisatie daaromheen.
Een duidelijke vergelijking is het aantal ongevallen/doden dat er normaal gesproken bij rodelwedstrijden valt.

#23 pedro

@22: Ik stel het misschien wel een beetje cru, maar blijf het toch ook wel zo vinden. Als ik op diverse plaatsen bovendien lees, dat die Georgiër al bang was van de baan, had ie zeker langzamer moeten gaan. En dat geldt voor al zijn collega´s ook.

Op menig Nederlands buitenweggetje kun je ook 160 rijden en er zijn ook mensen, die dat doen. Als zo iemand verongelukt, heeft de weg daar ook geen schuld aan.

#24 Bismarck

@21: Maak daar maar 1 jaar van (november 2008 – november 2009). Tussen december 2007 en november 2008 was de baan niet open en mocht alleen een select groepje mensen er testruns op doen.

Verder is er een verschil tussen een buitenweggetje en die baan. Op een buitenweggetje kun je ook 40 rijden als je dat wilt, op een sleetje op een rodelbaan kun je eenmaal op gang niet meer remmen. Bovendien is de baan zo gebouwd dat je juist onderaan loeihard gaat en vervolgens in een levensgevaarlijke bochtencombi terecht komt. Bij de bobsleeërs heet de baan 50/50, omdat bij de twee sessies die ze er kregen de helft van de bobbers over de kop sloeg.

Nogmaals, deze baan is met opzet snel en moeilijk (en dus gevaarlijk) gemaakt en de Canadezen hebben met opzet de buitenlanders ervaring ontzegd, met het doel dat die niet zouden finishen.

#25 Bismarck

@21: Volgens wikipedia is die Georgiër er redelijk doorgeslopen:

“The top-40 men’s single, top-30 women’s single and top-20 doubles sleds will qualify for the Olympics, with unused quotas being redistributed with priority given to unrepresented nations.”

Eigenlijk had hij zich niet gekwalificeerd, maar er zullen wel wat Oostenrijkers/Italianen/Duitsers teveel in de top 40 staan.

#26 pedro

op een sleetje op een rodelbaan kun je eenmaal op gang niet meer remmen

Ik ben geen rodelaar, maar heb dat toch wel eens anders gehoord.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*