Oranje bezoekt Auschwitz tijdens EK

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (24)

#1 Spam

Ik snap het verband niet. Ik snap ook niet dat je dat als trainer nodig en nuttig vindt, tijdens het belangrijkste toernooi in twee jaar.

Maar als het helpt een paar onwetende Nederlanders op de hoogte te brengen van wat daar gebeurd is, lijkt me dat een positief iets. Heeft zo’n EK toch nog nut.

#1.1 Harm - Reactie op #1

Onwetende Nederlanders….

Auschwitz, was dat dan ook een Nederlandse kolonie?

#2 Carlos

Ik juich het natuurlijk toe dat de grootverdienende Facebook generatie ook kennis neemt van de Holocaust. Toch vraag ik me af wat het effect is op de speelprestaties van Onze Jongens? Een bezoek aan een concentratiekamp gaat je niet in de koude kleren zitten (mits je de hersenen hebt om te beseffen wat daar is gebeurd). Het leidt nogal af van waarvoor ze daar zijn: scoren. En nee met het huidige Duitse elftal heeft het echt niks meer te maken, die gaan trouwens ook naar Auschwitz.

Misschien krijgen we wel een uniek EK hierdoor? Twee keer elf jongens die apathisch op de grasmat zitten en die weigeren nog langer een onbenullig spelletje te spelen omdat ze voor het eerst in hun leven beseffen dat er belangrijkere dingen zijn? Ach nee, natuurlijk niet. Hooguit een persfoto van een Whatsappende Wesley bij een verbrandingsoven. Over naar jou Evert.

#3 Bontenbal

Wellicht is het EK ook een geschikte gelegenheid om nog eens in de herinnering te brengen (men lijkt het hier een beetje vergeten te zijn) dat er ook zo’n 3 miljoen Polen door die nazi’s vermoord zijn.

#3.1 L.Brusseman - Reactie op #3

En meer dan 10 miljoen Russen niet te vergeten.
Daar hadden ze geen concentratiekampen voor nodig,dat deden ze er gewoon bij tijdens hun veldtocht.

#3.2 Carlos - Reactie op #3.1

Veel joden in Oekraïne (ook een EK land) daarvan vonden de nazi’s het niet eens de moeite waard om ze naar concentratiekampen te sturen, ze werden op straat voor hun huizen abgeknallt, in greppels gegooid of zoals in Kiev in een diep ravijn. Niet in de laatste plaats gretig geholpen door de doorgaans antisemitische lokale bevolking. De Sovjets hebben na WOII weinig gedaan om joods erfgoed te behouden zo is het joodse kerkhof van Kolomea verdwenen onder een voetbalstadion…

#3.3 Carlos - Reactie op #3.2

Nog een voetbal-weetje: het voetbalteam van de Wehrmacht wilde wel eens een wedstrijd spelen tegen Dynamo Kiev. Die profvoetballers begrepen echter niet dat waren te koppig om de Wehrmacht te laten winnen. Na de wedstrijd werden ze geëxecuteerd en in datzelfde ravijn gegooid.

Dat is althans het korte verhaal, in werkelijkheid was het complexer:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Death_Match

#3.4 Kok - Reactie op #3.3

Nee, het korte verhaal staat direct aan het begin van het artikel wat je aanhaalt: The verdict indicated there was no evidence that the Kievan footballers were shot for being victorious over their German opponents.
De rest van het artikel onderstreept die conclusie en doet de meeste verhalen af als mythe. Als je dan een Wikipedia-pagina aanhaalt voor onderbouwing, verzin er dan niet zelf een conclusie bij. Wat jij beweert wordt enkel beweerd in Russische propaganada, niet door serieuzer onderzoek naar de wedstrijd.

#3.5 Karl Kraut - Reactie op #3.1

Niet 10, maar 27 miljoen.

#3.6 L.Brusselman - Reactie op #3.5

het aantal vermoorde burgers wordt geschat op ongeveer 13,7 miljoen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Generalplan_Ost

#4 weerbarst

sja, wat moeten we nou met zo’n nieuws dacht ik meteen.

panem et circensens

#4.1 Taco Zip - Reactie op #4

circenses

#5 piet de nuttige idioot

misschien niet helemaal zinloos in een tijdperk waar elke verwijzing naar die periode wordt afgedaan/weggemodereerd als ‘Godwin’…

#5.1 Olav - Reactie op #5

Dat wegmodereren, daar moeten we het nog eens over hebben. In de Sargassoreaguurdersraad.

Sargassoverslaafden eisen inspraak! ;-)

Wat het bezoek van voetballers aan Auschwitz betreft. Ik weet nog niet precies wat ik ervan moet denken, maar ik denk dat ik het toejuich. Om de reden genoemd door Spam, hierboven (#001). Dat mogelijk sommigen aan het thuisfront hierdoor aan het denken worden gezet.

En ja, daarbij mag de totale schaal van de vernietiging onder de aandacht komen. Het hoeft niet uitsluitend over de joden te gaan, hoewel die wel een belangrijke plaats innemen in dat verhaal.

#5.2 piet de nuttige idioot - Reactie op #5.1

gaat niet alleen over Sargasso, (dat wegmodereren), het is alsof elke referentie aan WOII (op diverse nieuwsfora) in de kiem gesmoord wordt omdat het een ‘Godwin’ zou zijn. Ik dacht dat die periode nooit vergeten mocht worden, maar het schijnt uit het collectieve geheugen gewist te moeten worden. Geen wonder dat die kutmarokkaantjes geen benul hebben. En gasten die die gasten weer willen deporteren.

#6 Harm

Maar wel in Argentinie spelen, terwijl de moeders hun rondjes draaien op het Plaza de Mayo. En nu in Bahrein autoraces houden, etc.

Al dat herdenken begint zo langzamerhand een beetje gratuit te worden.

#6.1 L.Brusselman - Reactie op #6

Er wordt voornamelijk herdacht onder het oog van de camera.
De media zijn de grootste”initiators”van die hele herdenkingshype van tegenwoordig.

#7 Carlos

@Kok, wat een ongepaste en bovenal onaardige reactie.

#7.1 Kok - Reactie op #7

Hoezo ongepast en onaardig? Ik constateer alleen dat de conclusie die jij trekt niet overeenkomt met het artikel wat je nota bene zelf aanhaalt. Mag je -als je wil uiteraard, ik wil je niet commanderen- uitleggen wat daar ongepast en onaardig aan is.

#8 Yevgeny Podorkin

Dit bespottelijke circus vervult nauwelijks nog een functie. Naast het feit dat het de schaamte vér maar dan ook vér voorbij is: voor wie wat waarvoor doen “ze” het nog, ja, zegt u het maar ik weet het niet (had liever bij “schaamte” schande willen invullen maar dan krijg je weer die discussie of schande uit schaamte voortkomt of vice versa, ergo: wie was er het eerst). Er gaan overigens stemmen op deze wanstaltigheid, want dat is het, maar gewoon op te heffen.

Dit geintje kost de gemeenschap per saldo namelijk ook nog eens klauwen met geld (400 mln) hè…

#8.1 Yevgeny Podorkin - Reactie op #8

Edit: en # 18 hoort feitelijk hier

Ik zal de verantwoordelijkheid voor mijn falen volledig op me nemen

#9 Joop

Een moment van bezinning. Niets mis mee. Opdat wij niet vergeten…

#9.1 Yevgeny Podorkin - Reactie op #9

Oke, en Joop draaide de duimschroeven helaas niet strak genoeg maar ik beken: ik heb ze expres verkeerdom geplaatst. Dusdanig dat beide comments voor beide linken min-of-meer hout sneden. Alleen met de 1 ste en laatste zin #18 heb ik wat liggen worstelen…

Je kan niet alles hebben is mijn motto.

#10 Bontenbal

Om kort te gaan: ik zie graag de PVV een herdenking organiseren voor de 13,7 miljoen vermoorde MOE-landers!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*