Oorlog Georgië – Rusland?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Oorlog Georgië – Rusland?

Weer een wedstrijd die begint voor de opening van de Spelen.

U kunt hier verder discussiëren.

0

Reacties (14)

#1 Arnoud

Lijkt me een mooi moment om bij de openingsceremonie nog een paar witte vredesduiven te braden in de Olympische vlam, net als Seoul 88.

#2 Robert

1@
Juist, waarom vandaag. Het feit dat er Russische soldaten van de Vredesmacht zijn gedood, kan zeer vervelende consequenties hebben. Overigens waren er ook vorige week Georgische soldaten gestuurd naar Javakh (vnl. door Armeniers bewoond). Slechte voortekenen ook wat betreft Abchazie en Nagorno Karabagh. De Olympische Spelen zijn voor Putin en consorten een handenbindertje. Wellicht daarom nu.

#3 wout

Zit daar olie dan?

#4 Robert

Geen enkele olie. Wel een tijdbommetje, dankzij Stalin. Noord Ossetie bij Rusland; Zuid Ossetie bij Georgie. De Osseten zijn een totaal ander volk dan de Russen en Georgiers. In Zuid Ossetie wonen maar 70.000 mensen en die hebben vrijwel allemaal een Russisch paspoort.

#5 wout

Mwach, “totaal ander volk” moet je altijd met een korreltje zout nemen.

Ik snap ook niet waarom iedereen “totaal ander volk” in het buitenland als onvermijdelijk recept voor burgeroorlog ziet, maar “totaal ander volk” in Nederland altijd moet worden gezien als “Nederlanders van allochtone afkomst met toevallig dubbel paspoort”.

#6 Robert

5@
Tja, dat totaal ander volk woont er al duizenden jaren en moeten in feite, historisch gezien, recht hebben op eigen bestuur. Dat staan Rusland en Georgie echter niet toe , want zij hebben het 2 eeuwen terug veroverd of 80 jaar geleden cadeau gehad. Dus het is van hun. In beland van nationale veiligheid zeggen ze dan. Dat moet je toch wel snappen.

#7 wout

Historisch gezien hebben ze zich laten veroveren, dus ze hebben nergens recht op. We gaan Limburg toch ook niet teruggeven aan de Limburgers?

Osseten? Klinkt als één of andere Turks-Mongoolse nomadenstam die dat gebied in de 13e eeuw met veel geweld en verkrachting van de autochtone Georgiërs heeft afgepakt, die het weer met veel geweld en verkrachting van de Skythen of Sarmaten of whatever heeft gepakt, die het weer van de Indo-Ariërs hebben en die weer van de Neandertalers en die weer van de korenwolven en die weer van de Pterodactyli en die weer van de Spirula oerwierus.

zinloos. Gewoon belasting betalen en lid worden van de lokale Osseten-heemkundeclub.

#8 Robert

7@
Het recht van de meerderheid en de sterkste, Wout?
Dan heb je bij GC niets te zoeken!

#9 Basszje

Ik vraag me overigens af wie er nou begonnen is met het geweld? Georgie beweert nl dat Rusland militairen hebben ingezet, de russen zeggen precies het tegenovergesteld en gisteren was er nog een staakt-het-vuren van de georgische kant?

Het klinkt dus alsof een of andere partij ( wellicht osseten zelf? ) gevechten willen uitlokken.

#10 Robert

De enigen die wat willen uitlokken zijn de Georgiers. De Osseten zijn afhankelijk van de Russen. De Russen hebben vanuit geo-politieke overwegingen alleen belang bij een status-quo. Voor de Groenlinksers: men mag er gerust vanuit gaan dat de beslissing (blunder)over Kosovo (zie Lagendijk) een reden is van wat er nu gebeurt en te gebeuren staat.
9@ Je moet nooit uitgaan over wat er gezegd wordt. Je moet de lijn (die al maanden aan de gang is) volgen.

#11 Bismarck

@10: De Osseten willen ook wel wat uitlokken hoor, het zijn geen heilige boontjes. Ze willen trouwens helemaal niet onafhankelijk van de Russen worden. Wat ze willen is een Georgische aanval uitlokken gevolgd door een Russische tegenaanval, die netjes het hele gebied bezet (inclusie de delen die momenteel onder Georgische controle staan en een Geeorgische bevolkingsmeerderheid hebben). Dat opzetje zou best nog wel eens kunnen lukken, gezien de heftigheid van de Georische reactie. In dat licht kun je ook die Russische paspoorten zien (als we toch de lijn over een langere periode willen bezien), die de Russen aan de Zuid-Ossetiers hebben aangeboden.

#12 Robert

11@
Je gelooft toch niet dat de Osseten dit bekokstoven. Dat gebeurt in Washington en Moskou. De actie van Georgie is al een tijd van te voren gepland: zie wat ik opschreef over Javakh. DE Russen zijn er waarschijnlijk vanuit gegaan dat de actie na de Olympische Spelen zouden plaatsvinden en niet op de dag van de opening. Die Russische paspoorten hebben ze al een paar jaar. Dat is niet de lijn die ik bedoelde. Kosovo moet het richtpunt zijn.

#13 Bismarck

@12: Dat is wel heel historisch kortzichtig. Kosovo speelt in het geheel maar een kleie rol. Zuid-Ossetie wordt door Rusland internationaal gebruikt om tegen Kosovo te protesteren en andere landen te bedreigen om het niet te erkennen (erg in het belang van hun Balkan-politiek), verder niet.

Ik denk echter, dat de Zuid-Osseten zelf, gezien het sabelgekletter vanuit Moskou, zich gesterkt zagen een verdere stap te wagen. Zowel de Georgiers als de Russen kunnen weinig anders dan reageren zoals ze doen en dat hadden die Zuid-Osseten wel in de smiezen.

Het is misschien een gok, maar de kansen op een voor hun gunstigere situatie zijn goed.

#14 Robert

13@
Kosovo gaf de Russen een extra troef in handen. Begrepen door zowel Georgie en Azerbeidsjan. Bekijk maar wat erna allemaal politiek en militair gebeurd is. Zo kortzichtig is het helemaal niet. Kijk ook naar de reactie van Clingendael: wanhoopspoging van Georgie. Het is dus juist andersom zoals jij het ziet.
Moskou heeft geen wapengekletter nodig: aan de status-quo hebben ze al genoeg. Je kan zelfs van geen oorlog Rusland Georgie spreken. De schermutselingen spelen zich enkel in Zuid-Ossetie af.
Het is zeer eenvoudig voor de Russen om alleen de hoofdweg (tweebaans) Tiblisi naar de Zwarte Zee en de spoorlijn te bombarderen. En het gehele openbare leven in Georgie ligt stil. En nu mag je mij uittleggen waarom ze dat niet doen en in feite heel netjes bezig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*