Ongekend onrecht

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vandaag werd  het eindverslag van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag overhandigd aan Kamervoorzitter Khadija Arib. Met conclusies die normaal gesproken een kabinet de kop zouden kosten.

De grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. De informatievoorziening vanuit de Rijksoverheid was op allerlei fronten onvoldoende is, en in meerdere gevallen ingegeven door gewenste juridische of politieke uitkomsten.

De manier waarop het ministerie van Sociale Zaken zijn verantwoordelijkheid voor het beleid heeft ingevuld, was ver onder de maat. Het ministerie van Financiën voerde de kinderopvangtoeslag uit met een ‘alles-of-niets-benadering’, waarin ouders ten onrechte gebrandmerkt werden als fraudeurs.

Bestuursrechters hebben vastgehouden aan een “spijkerharde uitvoering van de regels” die niet noodzakelijkerwijs uit de wet volgde, waardoor ernstig tekort is geschoten in de bescherming van individuele burgers. Een ‘massaproces’, die voorbij ging aan de individuele verschillen.

De Tweede Kamer is bij herhaling geconfronteerd ontijdige, onvolledige en onjuiste geïnformeerd.

Eric Wiebes (staatssecretaris van Financiën in het vorige kabinet-Rutte en nu minister van Economische Zaken) wordt verweten al vanaf augustus 2017 persoonlijk op de hoogte te zijn van de groepsaanpak, de gebrekkige rechtsbescherming en de disproportionele gevolgen voor de getroffen ouders.

Het kabinet mag dan wel excuses hebben gemaakt, het onrecht dat deze ouders is aangedaan, is nog steeds niet rechtgezet. “Dat moet nu zo snel mogelijk gebeuren”, zei commissievoorzitter Van Dam.

Het kabinet steekt nu haar kop in het Kerstreceszand. Niks spoedberaad, nada spoeddebat in Tweede Kamer, maar Catshuisoverleg komende dinsdag. Is er dan morgen geen ministerraad? Woensdag persconferentie met Rutte en Wiebes, die hun aftreden aankondigen?

Reacties (4)

#1 beugwant

Als dat zou kunnen. Maar daarmee zijn de brokken nog niet gelijmd.

#2 Rigo Reus

Ongekend Onrecht valt alleen maar digitaal te lezen? Ik zocht net naar de verkrijgbaarheid van dat rapport in de papieren versie, maar vooralsog niet bij uw boekhandel of bol.

#3 majava

Alle betrokkenen, in welke mate dan ook, komen met woorden als onvoorstelbaar, tragisch, onacceptabel, verkeerd, en noem maar op. Ik vind het een bizar tafereel. Het zijn brandstichters die staan te kijken naar hoe iemand’s huis afbrand en er dan dit commentaar bij leveren.

Ja, ik wil koppen zien rollen, van mij mag dat best hele afdelingen binnen een ministerie, of dienst zijn. Maar omdat dat gedrag wat ik net beschreef niet echt uniek meer is, je ziet dat steeds meer in de hogere bestuurslagen, wil ik ook graag wetsvoorstellen zien die het behoud van de rechtsstaat kunnen veiligstellen voor de toekomst. Geen foptransparantie meer en sancties op omissies en onjuiste voorstellingen in voorlichting en besluiten.

#4 Micowoco

Met het raadsel van Epicurus in het achterhoofd: deze overheid is onwetend én kwaadaardig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*