NRC Next checkt uitspraken Rutte over SGP en VVD

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (12)

#1 majava

Moet toch wel een beetje wrang zijn voor een VVD’er, niet?

#1.1 Grolschje - Reactie op #1

Nee, hoezo? Dit was toch al wel bekend.

#2 about:

Conclusie: Dat de VVD en de SGP het over het „overgrote aantal van de onderwerpen die in de politiek spelen” met elkaar eens zijn, is evident onjuist. De partijen staan op enkele principiële punten lijnrecht tegenover elkaar, zoals scheiding van kerk en staat, homoseksualiteit, euthanasie, abortus, subsidies voor de kinderopvang, het een- of twee-werkende-ouder(s)gezin, ontwikkelingshulp, koopzondag, nationale politie, de positie van de individu. Wat Rutte zei klopt niet. Er zal de komende tijd nog veel worden gemarchandeerd met de nieuwe kleinste gedoogpartij.

#3 Joop

Wat me opviel in de SGP-partijkrant, het Reformatorisch Dagblad, die me afgelopen zaterdag onder ogen viel was het commentaar van de hoofdredacteur. Hij schreef dat marktdenken helemaal goed was, want bedrijven moesten hun product aan de man brengen. Dus is er niets mis mee dat je als consument talloze prikkels krijgt op alle mogelijke manieren. De overheid moet zich niet bemoeien met de markt, en dat proces niet belemmeren. Alleen en dat is in dit het verschil met de VVD gladde alen liberalen, geen gekkigheid met de Heere Heere, zoals kennelijk in reclames nog wel eens gebeurd. En dat hoort eigenlijk weer bij het conservatieve moralisme, het bekende vingertje. Maar, zijn ze achtergekomen, dat doen ze in de kleine dorpjes in de biblebelt zelf wel. Dus SGP en VVD een gelegenheidscoalitie die vooral een kleinere overheid wil (herhaalde Stef Blok laatst weer eens) en meer marktwerking.

#3.1 Harm - Reactie op #3

En zo zijn die conservatieve gristenen zonder het te willen opeens heel erg modern geworden.

Neo-conservatief, zeg maar.

#4 Bismarck

Met betrekking tot de „grote vragen” zitten de partijen „eigenlijk altijd heel dicht bij elkaar.”

Ik denk dat Rutte het met de SGP niet eens eens is over wat de “grote vragen” zijn. Juist op de grote vragen naar SGP-mening denk ik dat SGP en VVD wel degelijk vaak van mening verschillen.

#5 Michel

Grappig eigenlijk wel, als je alle ideologische franje er vanaf haalt – de christelijke en de liberale – en onder de motorkap kijkt dan blijkt dat er de zelfde motor in zit.

Hoe zou dat nou kunnen?

#5.1 Grolschje - Reactie op #5

Omdat economische principes niets met je ideologie te maken hebben.

#6 cor mol

Voor elke rechtgeaarde VVD’er hebben de ‘grote vragen’ alleen betrekking op de huishoudportemonnee.

#7 Harm

Beter iets dan niets en zo worden de grote vragen vanzelf irrelevant.

#8 Martijn

Iedereen heeft het over de VVD, maar de SGP moet zich eens afvragen waarom de ChristenUnie en het CDA onder leiding van dominee Peetoom op christelijke gronden op heel andere ideeën over bijvoorbeeld immigratiebeleid uitkomen.

#8.1 Harm - Reactie op #8

Dat lijkt me net zoiets als de vraag waarom er tientallen, zo niet honderden, verschillende kerkgenootschappen bestaan in Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*