Nieuwe nationale ombudsman krijgt vertrekpremie van drie ton

Van zijn oude werkgever, welteverstaan:

Vertrekkend hoofddirecteur Guido van Woerkom van de ANWB krijgt een vertrekpremie van ruim 300 duizend euro mee. De gouden handdruk van een jaarsalaris voor van Woerkom is opmerkelijk, omdat hij net is benoemd tot Nationale Ombudsman.

Volgens de regels voor goed bestuur hebben bestuurders alleen recht op een vertrekpremie als ze gedwongen moeten vertrekken. Van Woerkom (58) kondigde in januari zijn vertrek na vijftien jaar dienstverband zelf aan, waardoor het leek alsof hij vrijwillig opstapte.

Een woordvoerder van de ANWB laat desgevraagd weten dat in goed overleg met de commissarissen tot het vertrek van Van Woerkom is besloten. Enkele jaren geleden is vastgesteld dat de hoofddirecteur bij zijn vertrek een jaarsalaris zou meekrijgen.

Duidelijk gevalletje rent-seeking, want dit is natuurlijk nooit in het belang van de ANWB.

En ach, de commissarissen die dit goedkeurden hoefden er ook geen boterham minder om te eten. Dit ging hooguit ten koste van de belangen van de ANWB-leden. En wat kunnen die je nou maken?

Open waanlink

 1. 4

  Het zal wel aan mij liggen maar om de een of andere reden heb ik gewoon niet echt het gevoel dat deze lobby-gigolo de belangen van de gewone burger in zijn hart gesloten heeft. Ik bedoel bij die vorige had ik het gevoel dat die man het vanuit zijn geweten,hart, ziel etc deed (ook al zal die ongetwijfeld ook goed betaald hebben gekregen, hetgeen ik in wezen geen probleem vind) maar bij deze stapt voor 5 euro meer zo over naar de “vijand” voor me gevoel. maar ik geef toe, onderbuik gevoelens moet je niet te serieus nemen, ik zal mij oordeel nog even uitstellen.

 2. 5

  @4: Brenninkmeijer stelde bij alles wat hij deed als ombudsman de rechtsstaat voorop. Vanuit die positie kon hij zich meermalen een gedegen kritiek permitteren op bijv. het functioneren van het parlement. Bij van Woerkom heb ik van dat alles niet bepaald de indruk. Toegegeven, ook bij mij zijn dat vooralsnog onderbuikgevoelens.

 3. 6

  Van woerkom is een afdankertje van de ANWB:

  De reden dat Guido van Woerkom bij de ANWB opstapt,is dat de raad van commissarissen van de ANWB niet met hem verder wilde.Van Woerkom wordt later dit jaar de Nationale ombudsman.

  Van Woerkom kondigde eerder dit jaar zijn vertrek aan.Als reden werd gegeven dat de komende jaren veel veranderingen bij de ANWB op stapel staan en dat Van Woerkom als hoofddirecteur niet midden in dat proces wil opstappen.

  Volgens de ANWB heeft hij,omdat hij weg moet,recht op een vertrekpremie van 300.000 euro.De premie staat in het jaarverslag.Van Woerkom vertrekt op 1 augustus na 15 jaar bij de ANWB.

 4. 7

  @6, ik weet niet waar die quote vandaan komt? Maar aanemelijker scenario lijkt me: ‘Yow, Guido, als we jou nou 3 ton extra geven door te zeggen dat het vertrek niet vrijwillig was, heb je dan zin om onze belangen een beetje te behartigen als ombudsman? We willen natuurlijk niet een te kritisch iemand daar, *winkwink*’

 5. 8

  @7: Ah, vergeten de bron d’r bij te zetten. Teletekst. Anyway, dit klinkt wel iets minder positief als ‘directeur die ergens iets beters kan krijgen’, maar meer als ‘directeur is uitgekakt/lame duck en zoekt al een tijdje naar iets anders’.

 6. 11

  @8: Wel eng dan, dat er voor zo’n blijkbaar incompetente directeur niet alleen een forse gouden handdruk, maar ook nog een nieuw (ere)baantje klaarligt. Nou had ik al eerder gezegd dat een VVD-lidmaatschap niet erg strookt met de baan Ombudsman, maar met zo’n verleden wordt het helemaal de vraag of de juiste man op de juiste plaats is terecht gekomen.

 7. 12

  In ander nieuws: Snoepreisjes voor de voorzitter van de VZA die namens ons allen controle uitoefent op de farmaceutische industrie (en andere zaken) gefinancierd door diezelfde industrie en andere bedrijven met wie hij een zakelijke relatie heeft:
  http://www.nrcq.nl/2014/06/14/dienstreizen-van-topman-nza-betaald-door-bedrijven

  Hoezo effectieve controle?

  Het gebrek aan enig vorm van moreel besef in de top van onze maatschappij begint zo langzamerhand wel erg schrijnend te worden.

 8. 13

  Van Woerkom gaat als ombudsman natuurlijk wel veel minder verdienen dan die 3 ton, dus was dat betreft kan je hem niet echt goudzoeken verwijten, maar opvallend is het zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren