Nederlandse werkloosheid daalt vanaf 1 januari 2015 met twee procent

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Als gevolg van een herdefiniëring:

Het belangrijkste verschil: de beroepsbevolking wordt voortaan gedefinieerd als de groep tussen 15 en 74 jaar. Aangezien een heleboel gepensioneerde 65-plussers (67-plussers vanaf 2021) niet op zoek zullen zijn naar werk, daalt de werkloosheid fors.

Open artikel

Reacties (5)

#1 gronk

de beroepsbevolking wordt voortaan gedefinieerd als de groep tussen 15 en 74 jaar.

Handig om te weten wat de te verwachten max. AOW-leeftijd wordt ;-).

#2 Derpjan

Ach ja, de oude definitie gaf steevast flink hogere cijfers dan de internationale definitie en het feit dat de internationale definitie een minimumleeftijd van 15 jaar gebruikt omdat derde wereld landen er ook bij horen vertekend al heel lang de werkloosheidscijfers in de eerste wereld.

#3 Flip van Dyke

Allereerst is de werkloosheid niet ruim 9% maar 8,6% volgens de oude definitie en daalt die niet 2 procent (dat zou wel heel weinig zijn) maar met procentpunten.

Het is ook niet zo dat het werkloosheidspercentage daalt doordat de leeftijd nu t/m 74 jaar is. Dat is zo omdat het % niet wordt berekenend van de totale bevolkingsgroep 15-74 jaar (de zgn potentiële beroepsbevolking) maar van de beroepsbevolking.

De beroepsbevolking is iedereen die werkt of werkloos is. Iemand van 70 die gepensioneerd is en niet meer beschikbaar is voor arbeid maakt wel deel uit van de potentiele beroepsbevolling maar niet van de beroepsbevolking.
Uiteraard geldt hetzelfde voor studenten en scholieren.

Het werkloosheidspercentage daalt omdat iedereen die van 1 t/m 11 uur werkt nu wel tot de werkende beroepsbevolking wordt gerekend en dat gebeurt in de NL definitie niet.

Wat ook sterkt daalt is het bruto arbeidspercentage (werkenden plus werklozen van de potentiële beroepsbevolking) en dat komt omdat de potentiële beroepsbevolking zo sterk is gestegen.

#4 Derpjan

@3

Precies, een gepensioneerde die niet op zoek is naar werk wordt niet meegeteld, en dat verschil tussen minstens 1 uur werken en 12 uur werken verklaart vrijwel geheel het vroegere verschil tussen de Nederlandse en internationale definities. Nou kun je je afvragen of iemand met 2 uur werk tot de werkenden moet worden gerekend maar dat is nou eenmaal de internationale standaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*