ACHTERGROND - Blijkt uit onderzoek. Echt waar. Het zou te maken hebben met de grote individuele vrijheden in ons mooie landje, maar daar genieten mannen natuurlijk ook van. Als je ’t mij vraagt, komt het doordat vrouwen in Nederland véél vaker dan in andere landen parttime werken.
Reacties (11)
“Het zou te maken hebben met de grote individuele vrijheden in ons mooie landje, maar daar genieten mannen natuurlijk ook van.”
Nederland is toch wel één van de weinige landen waar vrouwen misschien zelfs meer individuele vrijheden genieten dan mannen (parttime kunnen werken is wat mij betreft onderdeel daarvan). In ieder geval geldt dat die verhouding in de meeste landen (Scandinavië uitgezonderd) heel duidelijk ten nadele van vrouwen ligt.
@1 Ja die verhouding ligt in de meeste landen ten nadele van vrouwen, maar in Nederland (en Scandinavië) niet. Helemaal eens. Dus als het onderzoek gedaan is naar vrouwen en depressiviteit (ik heb het boek opgevraagd, maar het is uitverkocht), is dat een interessante conclusie.
Ik vraag me af of je niet ook zou kunnen zeggen ‘Nederlanders worden niet depressief,’ om precies dezelfde redenen. Dat vrouwen “misschien zelfs meer individuele vrijheden genieten dan mannen” in Nederland gaat er bij mij niet in. Mannen kunnen toch ook parttime gaan werken? Het enige wat ik kan bedenken is dat mannen volgens mij minder ouderschapsverlof krijgen dan vrouwen.
@2: “Mannen kunnen toch ook parttime gaan werken?”
Op papier wel, maar de sociale verwachtingen/druk is toch echt anders. Als ik naar mijn afdeling kijk, zie ik vrijwel geen vrouw fulltime werken (ongeacht de leeftijd!), terwijl alle mannen dat wel doen. Naast ouderschapsverlof zijn er trouwens wel meer redenen dat vrouwen ook nog eens wat makkelijker verlof krijgen (in ieder geval nemen vrouwen op mijn afdeling aanmerkelijk meer ziekteverlof terwijl ik me niet kan voorstellen dat ze zoveel ongezonder zijn dan de mannen).
@2 Komt die sociale druk van vrouwen, of is het mannen onderling die een man die parttime gaat werken een watje vinden? En krijgen vrouwen makkelijker verlof omdat hun leidinggevenden mannen zijn die bij vrouwen eerder denken ‘dat heeft ze even nodig’?
Ik zie het verschil tussen mannen en vrouwen niet zo wat betreft individuele vrijheden, maar wie weet ben ik jong/naïef/idealistisch.
@4: Ik denk dat het zelfs al bij de werkgever ligt: Die verwacht dat mannen fulltime werken, terwijl vrouwen meer ruimte krijgen om het aantal werkuren zelf in te vullen. Verder zal er vast ook iets van peer pressure zijn onder de mannen (al merkte ik daar zelf niet direct iets van, bij mij was het de baas, die zodra hij wat meer formatie kreeg mij van 0.6 naar 1.0 tilde, dat meer mededelende dan vragende). Overigens heeft mijn afdeling vooral vrouwelijke bazen (3 van de 4) en is er geen sprake van verlof krijgen: Mensen nemen ziekteverlof (vrouwen opmerkelijk vaak voor één dag, dus daar komt geen arbo-arts bij kijken).
PS mijn afdeling is ook wel volledig gefeminiseerd. Ook onder de niet-bazen is de verhouding vrouw:man 3:1.
De nabije toekomst zal het onderzoek sluitend maken: door crisis en allerlei maatregelen van het kabinet (kinderopvang e.d.) zullen minder vrouwen (part time) gaan werken.
Ik vermoed dat dit komt door de tolerante Nederlandse cultuur. In Nederland is succes en status veel minder belangrijk dan in andere landden, dit zorgt ervoor dat mensen zich minder snel een mislukkeling voelen. Het is de vrijheid om te “”falen””, in de zin van het niet behalen van een hoge sociaal economische status dat ons geluk bevordert.
@Eva
De sociale druk en verwachtingen zijn een cultureel fenomeen, hier in Zweden gaat dat heel anders. Het gebeurt hier bijvoorbeeld regelmatig dat de man een jaar met zwangerschapsverlof gaat in plaats van de vrouw en dat wordt gewoon als normaal gezien.
Dat vrouwen in Nederland veel vaker parttime werken zie ik overigens niet als kenmerk van emancipatie, in tegendeel. Wanneer de traditionele rolpatronen verminderen en de vrouw fulltime gaat werken in plaats van de man zou ik van feminisering spreken.
Overigens heeft die schrijfster mijn ex nog niet ontmoet………………..
Er zal toch brood op de tafel moeten komen. Voor de meeste mannen is het simpelweg financieel niet mogelijk om parttime te gaan werken, niet als de vrouw al parttime werkt en ze niet in willen leveren op luxe goederen e.d….
Ook onze kinderen zijn de gelukkigste van de Westerse wereld. Misschien telt dat voor mannen meer dan dat vrouwen dat zijn (want geen jaloerse reactie jegens kinderen). Tegen de mopperende mannen zou ik zeggen: geniet er nog maar van dat vrouwen nog parttime mogen werken en jullie kinderen opvangen (wat een luxe voor jullie mannen!). Straks moeten paren 2 volle banen opleveren om het hoofd boven water te houden, zoals in Frankrijk waar generaties geleden het anderhalve verdienersmodel gesneuveld is. Kinderen blijven dan de hele dag tot 18 uur op school. Niemand m/v ziet ze meer. Er is veel stress. Vrouwen, mannen, kinderen, niemand is gelukkig meer.
Voorts: geef een man één jaar een vrouwen lichaam, bijvoorbeeld een zwangere (of een perimenopausaal, maar een gewone is ook prima voor het experiment) en het is afgelopen met dat gemopper. Daarna dankt hij de hemel dat hij zo’n heerlijk makkelijk lijf heeft die altijd keihard kan werken. Ook dat is immers een luxe.