Met 1,4%, vooral door de lagere export en consumptie van aardgas.
Het onderliggende economisch herstel zet echter door, wat is te merken aan hogere investeringen en een hogere industriële productie.
Wel zijn – alweer – heel veel banen verdwenen in de zorg (kinderopvang en thuiszorg), de bouw, handel, vervoer en horeca.
Echter:
Doordat er meer uitzendkrachten werden ingezet bij bedrijven, waren er in de zakelijke dienstverlening 13 duizend banen meer dan een jaar eerder. Een stijgende inzet van uitzendkrachten vormt doorgaans de eerste fase in het herstel van de werkgelegenheid. Pas in een latere fase nemen bedrijven zelf weer meer mensen in dienst.
Reacties (6)
Newspeak: krimp is groei.
Over 7 of 8 jaar is de Nederlandse aardgasproduktie zover afgenomen dat er überhaupt geen gas meer geëxporteerd wordt: er is dan net genoeg om in eigen binnenlands verbruik te voorzien.
Nederland moet naar een ander verdienmodel toe in de komende 7 jaar.
Of we moeten de broekriem nog wat strakker aantrekken en nog meer bezuinigen op kinderopvang, onderwijs, zorg en defensie.
Zijn wij de enigste die aardgas gebruiken?
NL grootste GDP daling:
https://twitter.com/wbcs99twit/status/466876770550296576/photo/1
Krimp is het resultaat van beleid in een race to the bottom. Zo veel efficientie in productie demonstreren tot consumptie zelf er onder gaat lijden omdat er teveel werkeloosheid ontstaat.
Als we minder gas gebruikt hebben, dan hebben we meer gas over. Het hangt van de toekomstige gasprijs af of we daar wijzer van worden.
Overigens wordt door de temperatuurstijging door de klimaatverandering de Nederlandse economie steeds kleiner.
@0.
Dat van die uitzendkrachten is niet helemaal waar…
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5273/Werk/article/detail/3654194/2014/05/13/Zzp-er-wordt-meer-gevraagd-door-werkgever-dan-uitzendkracht.dhtml
Dat woord ‘doorgaans’ is denk ik verleden tijd.
Wel kan je een tweedeling zien optreden – “Het onderzoek van het UWV bevestigt een trend die al jaren gaande is, zegt arbeidseconoom Ronald Dekker van de Universiteit van Tilburg. ‘Op elke uitzendkracht zijn er inmiddels vier zzp’ers.’ Toch hangt het volgens Dekker vooral af van het soort werk dat een werkgever uit te besteden heeft wie hij inzet. ‘Wie een extra verkoper nodig heeft, huurt een uitzendkracht in. Als datzelfde bedrijf een website moet ombouwen, schakelt het een zzp’er in.”‘