Het meest opvallende is dat onder hen verrassend veel mensen zitten in de categorie hoog opgeleiden met inkomens boven de 40 duizend euro per jaar
Als je dan nog moet interen op je spaargeld, leef je toch echt op grote voet. Maar dat blijkt ook:
Belangrijker is dat die groep nog geen structurele aanpassing in het uitgavenpatroon heeft doorgevoerd. Zij gaan bijvoorbeeld nog gewoon twee keer per jaar op vakantie of blijven twee auto’s rijden.
Een tophypotheek is ook een grote voet. Je hoeft geen stophypotheek te nemen. De studieschuld is trouwens (nog) peanuts voor hogeropgeleiden/mensen met een bovenmodaal inkomen. Ik heb er ook één, maar ik zou die in één keer kunnen afbetalen met het saldo op mijn betaalrekening, als dat tenminste mocht (maar dat zou de IB-groep inkomstenderving opleveren, dus dat mag niet).
Daarnaast, waarom zou je jezelf tegelijk met schulden overladen en sparen? Dan ben je verkeerd bezig. Ga dan gewoon minder (of geen) schuld aan.
Wat Bismarck zegt: sparen met 2% rente en schuld voor 5 tot 20% rente. Dat klopt toch niet? Een normaal mens zou eerst als een gek het gat van 20 procent dichtgooien alvorens aan opbouw te gaan denken.
Wat heeft dit met kinderen te maken?
Kinderen krijgen leidt tot financieel irrationeel handelen?
#2
Krekel
Raar bericht. Hoezo ‘op peil te houden’? Door de crisis is Nederland ‘massaal’ zijn baan kwijt, begrijp ik? Of ligt het aan de hyperinflatie dat ze tegenwoordig niet meer kunnen rondkomen van hun inkomens van boven de 40 duizend euro?
Ik weet niet hoe het met jouw zit. Maar de laatste jaren heb ik qua loonontwikkeling op de nullijn gezeten. Gooi daar maar flinke verhogingen in energiekosten, ziektekosten, boodschappen en wat dies meer bij en dan wordt het toch echt tijd om je uitgaven onder de loep te nemen. Werkeloosheid en superinflatie hebben daar weinig mee te maken.
De kop blijft non-sequitur. De gemiddelde koopkracht is in 2011 met 1% gedaald o.i.d., alsof ‘Nederlanders’ daardoor ‘massaal’ hun spaarrekeningen moeten ‘plunderen’.
De kop had moeten zijn: ‘Mensen spreken soms hun spaargeld aan’.
#3
Marynus
Titel is een klein beetje overdreven. 1 op de 4 nederlanders heeft meer opgenomen dan gespaard. Dit is wel veel, maar zou ik niet ‘massaal plunderen’ willen noemen.
CBS data (zie link hieronder) geven nu niet echt een aanleiding voor grote zorg. Vorig jaar (en in 2009) werd er ook voornamelijk gespaard in het eerste deel van het jaar en uitgegeven in het tweede deel. December is nu eenmaal een dure maand.
Je zou dit ook positief kunnen uitleggen: consumenten hebben genoeg vertrouwen in de toekomst, waardoor ze liever kort interen op het spaargeld dan een structurele wijziging willen doorvoeren.
En wapens en camera’s en heel veel prikkeldraad en landmijnen om je huis te beschermen. Zie je jezelf trouwens al je brood betalen met een klompje goud of zilver?
Koop liever landbouwgrond, gereedschap en leer een ambacht.
Ruilhandel is beter dan goud.
Niks tip. Dat heeft z’n piek toch wel bereikt weerbarst? Exploratie(bedrijven) grondstoffen. Mag ik er even op attent maken dat in b.v. Groenland en andere gebieden die vanwege terugtrekkende gletsjers/ ijs bloot komen te liggen (of onder de Gobi woestijn!) nog ettelijke miljoenen kilo’s voor het grijpen komen te liggen…
Voor alle investeringen geldt dat je eruit moet voordat het keldert. Dit geldt ook voor de Euro of de USD.
Voorlopig zitten we nog (al 11 jaar) wel even in een bullmarket voor goud en zilver.
Hoi Jeroen, Leuk dat je weer een bhercit getypt hebt. Ik geloof dat wij de eerste zijn die een bhercitje plaatsen op dit bhercit. Fijn dat je het zo naar je zin hebt en dat de college’s je zo goed bevallen. Veel plezier nog en tot je volgend bhercit of op skype.Groetjes,Ron en Rachelle
home insurance 488 whole life insurance policies %-))
#5
weerbarst
als je 40k verdient en niet rond kan komen, verdien je die pijn
#6
weerbarst
heeft iemand ook de CBS cijfers waar ze over praten? dit soort interpretatie artikelen in taal zijn onnodig als ze ook gewoon een tabel met data kunnen publiceren.
Als je naar de afgelopen 5 jaar kijkt, blijkt elk jaar hetzelfde patroon te vertonen: sparen doet men in de eerste helft van het jaar, de tweede helft is het altijd vlak. In 2009 en 2010 werd er zelfs minder gespaard dan in 2011.
Een van de weinige echte outliers is september 2008. Toen heeft men wel flink wat geld opgenomen (waarschijnlijk door bankroet van Lehman).
#7
JSK
Dit is toch precies wat je wil? In slechte tijden teer je in op je spaargeld. Waarom spaar je anders?
Dat is toch geen hogere economie? Credit card = schulden maken. En je koopt nu eenmaal niet elke maand een nieuwe auto/wasmachine, dus óf je houdt de meeste maanden geld over (en dan ben je dus toch aan het sparen), óf je inkomen is ontoereikend in een maand waarin je wel een auto koopt (en dan maak je dus toch schulden).
Zelf zie ik mijn vermogensopbouw ook vooral als een reserve voor momenten waarop ik grote aankopen moet doen. Al hoop ik stiekem gewoon over een paar jaar zoveel te hebben dat ik mijn hypotheek in één keer kan afbetalen, want ik heb een hekel aan schulden (hieruit mag Carlos afleiden dat ik geen kinderen heb en dus een enorm surplus op mijn maandelijkse inkomens/uitgavebalans).
Volgens mij hebben we het niet over hetzelfde… met “sparen” denk ik aan een spaarrekening, niet een betaalrekening waar je toevallig niet rood op staat.
#8
Yevgeny Podorkin
Je zult versteld staan als je met de stofkam door je uitgavepatroon gaat wat je allemaal kan schrappen/ bezuinigen. Gaat met honderden euris per maand: van gekke begrafenisverzekeringen (je hebt toch spaargeld), rechtsbijstand (je hebt toch internet, doe je toch gewoon zelf) enz..
Om maar eens met de basisbehoefte te beginnen: je gaat er ook nog eens gezonder van eten…(zak boerenkool of 10 kg aardappelen: 1 euro) en je belast het milieu minder…ook nog eens.
Jezelf bij elke stap die geld kost jezelf aanleren de vraag te stellen: kan ik ook zonder. Bij álles, van een kraan die blijft lopen onder het tandenpoetsen tot inderdaad het verz.pakket. En dát consequent volhouden, is in het begin best lastig maar als je dat tot een gewoonte maakt weet je na verloop van tijd niet beter. Slaaf van eigen portemonnee. En dan jezelf af en toe belonen met shoarma en bier o.i.d. *stereotiepe sargassobewoner*
Het mooie is dat het je desondanks aan niéts zult hebben ontbroken.
Ach, wat dat betreft niets nieuws onder de zon, vele grootstedelijke bewoners hanteren deze praktijken al geruime tijd en zijn al blij dat ze tandpasta kunnen kopen. Voor hen is de Action een uitkomst. Kunnen ze af en toe 99 cent aan een hebbedingetje uitgeven. Geeft het leven af en toe een beetje sjeu.
ik lees hier goede ideeën: betalen met je credit card als je geen geld hebt en je spaargeld aanwenden voor je eigen begrafenis ipv een uitvaartverzekering. Ik heb geen spaargeld maar als ik mijn nabestaanden nu mijn credit card gegevens doorgeef? Of kan ik vlak voor mijn overlijden mijn uitvaart zelf nog online boeken, handig!
Uitvaartverzekeraars zijn natuurlijk per definitie oplichters. Maar wie de drama’s rond Afrikaanse uitvaarten wel eens heeft meegemaakt weet dat het toch wel een slimme uitvinding is. Afrikanen hebben niet zulke verzekeringen maar een uitvaart is wel het meest dure en grote feest wat een Afrikaan in zijn leven heeft. Een paar dagen feesten met alle familie en buren uit de wijde omgeving, kosten: duizenden euro’s… de kinderen mogen krom liggen om het te betalen en komen van hun leven niet meer van die schuld af en als zij dood gaan moeten hun kinderen weer betalen…
Ik zal nooit vergeten dat ik op een zondagochtend in mijn zwembroek op een zandbank in Ghana lag en er een deftige stoet van Afrikanen in zwarte jurken voorbij kwam op weg naar zo’n uitvaart. Even dacht ik dat ik getroffen was door bilharzia maar het was toch waar wat ik zag.
nee helaas, ik weet tot op heden niet waarom, maar ik voelde vanzelfsprekend wel een zekere terughoudendheid, moet je voorstellen zo’n bleekscheet in zijn hawaii zwembroek die mensen in de rouw gaat fotograferen, dat is geen stijl…
M.b.t. begrafeniskosten. Ik weet niet hoe dat in het bedrijfsleven geregeld is maar bij de overheid krijgen de erfgenamen nog 3 maanden salaris uitgekeerd. Daar kan je wel een Ghanees bunga buga begrafenisfeest van geven…
Bilharzia? Draai het eens om vanuit die Ghanezen: Wat ligt die gek dáár nou te doen? (zonnebaden?, dat rare tijdverdrijf kennen ze daar niet)
#11
Bismarck
@31: Toevallig… Interessante woordkeuze. Elders begreep ik van je dat je met sparen bedoelde meer produceren dan je consumeert, hetgeen ik blijkbaar foutief vertaal met meer inkomen dan uitgaven hebben?
Ik produceer blijkbaar anders genoeg dat anderen er maandelijks een prettige som voor op mijn rekening willen zetten. Een som die vrijwel elke maand niet geëvenaard wordt door het geld dat ik eraan onttrek om van te consumeren. Enfin je weet het zelf eigenlijk stiekem ook wel (maar bent, zoals wel vaker een tikkeltje koppig). Het is niet toevallig dat ik nooit rood sta, dat is omdat ik spaar.
#12
Yevgeny Podorkin
Goed, in een crisis met sterk teruglopende vraag/orders gaat dat niet op maar waarom hanteren we in andere/ normalere tijden niet een flexibel loonsysteem? Waarom zouden lonen áltijd moeten meebewegen met inflatie en niét met de bedrijfsresultaten/ algehele economische huishouding? Verlies of minder groei: inleveren.
Volgens mij werkt dat ook zo als je eigenaar/baas bent. Maar een arbeidsverhouding is een ander contract. Daar betaal je voor verrichtte arbeid. Dat er niks verkocht wordt betekent niet dat er geen arbeid verricht moet worden? En wie gaat dat betalen? We zijn immers gekke Gerritje niet.
SU, zo te lezen ben jij een trotse zzp er die een kunstje beheerst en dat weet en er meer geld voor wilt dan loondienst kan bieden. Maar wat als jou morgen iets overkomt?
Ja, tegen het zere been van onze bolsjewist dach ik wel, maar het idee is: als je ALLES in het ind./ec. proces flexibel zowel in de hoogte als naar omlaag op alle golven in de economie laat meebewegen…dat je dan gelijkmatiger en kleinere schokeffecten teweegbrengt b.v. minder massa ontslag. Zoiets.
Maar ik ben geen econoom, misschien dat je counterpart JSK je kan bedienen…
als je ALLES in het proces flexibel zowel in de hoogte als naar omlaag laat meebewegen…dat je dan gelijkmatiger en kleinere schokeffecten teweegbrengt b.v. minder massa ontslag.
In dat geval wordt alleen werken als de economie goed gaat wel erg gestimuleerd. Dan verdien je x keer zoveel als het hongerloontje bij een economische crisis. Dat is dan leuk voor de regering, komen er allemaal WW-uitkeringen bij als de economie terugloopt. Bovendien zijn er natuurlijk altijd sectoren die het juist beter doen tijdens crises (deurwaarders bijvoorbeeld hebben gouden tijden).
Reacties (54)
Het meest opvallende is dat onder hen verrassend veel mensen zitten in de categorie hoog opgeleiden met inkomens boven de 40 duizend euro per jaar
Als je dan nog moet interen op je spaargeld, leef je toch echt op grote voet. Maar dat blijkt ook:
Belangrijker is dat die groep nog geen structurele aanpassing in het uitgavenpatroon heeft doorgevoerd. Zij gaan bijvoorbeeld nog gewoon twee keer per jaar op vakantie of blijven twee auto’s rijden.
Meh, met een flinke studieschuld en een tophypotheek kom je ook niet meer zo ver met net iets boven modaal.
inderdaad, ik vraag me af hoe die lui überhaupt hebben kunnen sparen in de afgelopen jaren?
Om nog maar niet te spreken over de noodzakelijke investeringen in het onderhoud van je koophuis.
Een tophypotheek is ook een grote voet. Je hoeft geen stophypotheek te nemen. De studieschuld is trouwens (nog) peanuts voor hogeropgeleiden/mensen met een bovenmodaal inkomen. Ik heb er ook één, maar ik zou die in één keer kunnen afbetalen met het saldo op mijn betaalrekening, als dat tenminste mocht (maar dat zou de IB-groep inkomstenderving opleveren, dus dat mag niet).
Daarnaast, waarom zou je jezelf tegelijk met schulden overladen en sparen? Dan ben je verkeerd bezig. Ga dan gewoon minder (of geen) schuld aan.
@Bismarck, geen kinderen zeker, als ik vragen mag?
Wat Bismarck zegt: sparen met 2% rente en schuld voor 5 tot 20% rente. Dat klopt toch niet? Een normaal mens zou eerst als een gek het gat van 20 procent dichtgooien alvorens aan opbouw te gaan denken.
Wat heeft dit met kinderen te maken?
Kinderen krijgen leidt tot financieel irrationeel handelen?
Raar bericht. Hoezo ‘op peil te houden’? Door de crisis is Nederland ‘massaal’ zijn baan kwijt, begrijp ik? Of ligt het aan de hyperinflatie dat ze tegenwoordig niet meer kunnen rondkomen van hun inkomens van boven de 40 duizend euro?
Andere voorzichtige conclusie: we hebben dus, net als meneer Soros, nogal vertrouwen in de nabije goede afloop?
Ik weet niet hoe het met jouw zit. Maar de laatste jaren heb ik qua loonontwikkeling op de nullijn gezeten. Gooi daar maar flinke verhogingen in energiekosten, ziektekosten, boodschappen en wat dies meer bij en dan wordt het toch echt tijd om je uitgaven onder de loep te nemen. Werkeloosheid en superinflatie hebben daar weinig mee te maken.
De kop blijft non-sequitur. De gemiddelde koopkracht is in 2011 met 1% gedaald o.i.d., alsof ‘Nederlanders’ daardoor ‘massaal’ hun spaarrekeningen moeten ‘plunderen’.
De kop had moeten zijn: ‘Mensen spreken soms hun spaargeld aan’.
Titel is een klein beetje overdreven. 1 op de 4 nederlanders heeft meer opgenomen dan gespaard. Dit is wel veel, maar zou ik niet ‘massaal plunderen’ willen noemen.
CBS data (zie link hieronder) geven nu niet echt een aanleiding voor grote zorg. Vorig jaar (en in 2009) werd er ook voornamelijk gespaard in het eerste deel van het jaar en uitgegeven in het tweede deel. December is nu eenmaal een dure maand.
Je zou dit ook positief kunnen uitleggen: consumenten hebben genoeg vertrouwen in de toekomst, waardoor ze liever kort interen op het spaargeld dan een structurele wijziging willen doorvoeren.
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=7116SHFO&D1=0,3&D2=180-250&HDR=T&STB=G1&CHARTTYPE=1&VW=D
Ze geloven pas dat het ernst is als de deurwaarder voor de deur staat.
tip: stop wat spaargeld in fysiek goud en zilver.
En wapens en camera’s en heel veel prikkeldraad en landmijnen om je huis te beschermen. Zie je jezelf trouwens al je brood betalen met een klompje goud of zilver?
Koop liever landbouwgrond, gereedschap en leer een ambacht.
Ruilhandel is beter dan goud.
Maar dan wel in een ander land, waar je van die paar centen genoeg grond kunt kopen om daarvan te overleven.
dat zijn ook goede investeringen
Niks tip. Dat heeft z’n piek toch wel bereikt weerbarst? Exploratie(bedrijven) grondstoffen. Mag ik er even op attent maken dat in b.v. Groenland en andere gebieden die vanwege terugtrekkende gletsjers/ ijs bloot komen te liggen (of onder de Gobi woestijn!) nog ettelijke miljoenen kilo’s voor het grijpen komen te liggen…
Niet doen.
Voor alle investeringen geldt dat je eruit moet voordat het keldert. Dit geldt ook voor de Euro of de USD.
Voorlopig zitten we nog (al 11 jaar) wel even in een bullmarket voor goud en zilver.
Hoi Jeroen, Leuk dat je weer een bhercit getypt hebt. Ik geloof dat wij de eerste zijn die een bhercitje plaatsen op dit bhercit. Fijn dat je het zo naar je zin hebt en dat de college’s je zo goed bevallen. Veel plezier nog en tot je volgend bhercit of op skype.Groetjes,Ron en Rachelle
home insurance 488 whole life insurance policies %-))
als je 40k verdient en niet rond kan komen, verdien je die pijn
heeft iemand ook de CBS cijfers waar ze over praten? dit soort interpretatie artikelen in taal zijn onnodig als ze ook gewoon een tabel met data kunnen publiceren.
Zie mijn link hierboven.
Als je naar de afgelopen 5 jaar kijkt, blijkt elk jaar hetzelfde patroon te vertonen: sparen doet men in de eerste helft van het jaar, de tweede helft is het altijd vlak. In 2009 en 2010 werd er zelfs minder gespaard dan in 2011.
Een van de weinige echte outliers is september 2008. Toen heeft men wel flink wat geld opgenomen (waarschijnlijk door bankroet van Lehman).
Dit is toch precies wat je wil? In slechte tijden teer je in op je spaargeld. Waarom spaar je anders?
om een wasmachine, fiets, auto, PC te kunnen vervangen als de huidige kaduuk is….
Waarom doe je dat niet uit je inkomen? Of met de credit card?
Dat is toch geen hogere economie? Credit card = schulden maken. En je koopt nu eenmaal niet elke maand een nieuwe auto/wasmachine, dus óf je houdt de meeste maanden geld over (en dan ben je dus toch aan het sparen), óf je inkomen is ontoereikend in een maand waarin je wel een auto koopt (en dan maak je dus toch schulden).
Zelf zie ik mijn vermogensopbouw ook vooral als een reserve voor momenten waarop ik grote aankopen moet doen. Al hoop ik stiekem gewoon over een paar jaar zoveel te hebben dat ik mijn hypotheek in één keer kan afbetalen, want ik heb een hekel aan schulden (hieruit mag Carlos afleiden dat ik geen kinderen heb en dus een enorm surplus op mijn maandelijkse inkomens/uitgavebalans).
Volgens mij hebben we het niet over hetzelfde… met “sparen” denk ik aan een spaarrekening, niet een betaalrekening waar je toevallig niet rood op staat.
Je zult versteld staan als je met de stofkam door je uitgavepatroon gaat wat je allemaal kan schrappen/ bezuinigen. Gaat met honderden euris per maand: van gekke begrafenisverzekeringen (je hebt toch spaargeld), rechtsbijstand (je hebt toch internet, doe je toch gewoon zelf) enz..
Om maar eens met de basisbehoefte te beginnen: je gaat er ook nog eens gezonder van eten…(zak boerenkool of 10 kg aardappelen: 1 euro) en je belast het milieu minder…ook nog eens.
Jezelf bij elke stap die geld kost jezelf aanleren de vraag te stellen: kan ik ook zonder. Bij álles, van een kraan die blijft lopen onder het tandenpoetsen tot inderdaad het verz.pakket. En dát consequent volhouden, is in het begin best lastig maar als je dat tot een gewoonte maakt weet je na verloop van tijd niet beter. Slaaf van eigen portemonnee. En dan jezelf af en toe belonen met shoarma en bier o.i.d. *stereotiepe sargassobewoner*
Het mooie is dat het je desondanks aan niéts zult hebben ontbroken.
Ach, wat dat betreft niets nieuws onder de zon, vele grootstedelijke bewoners hanteren deze praktijken al geruime tijd en zijn al blij dat ze tandpasta kunnen kopen. Voor hen is de Action een uitkomst. Kunnen ze af en toe 99 cent aan een hebbedingetje uitgeven. Geeft het leven af en toe een beetje sjeu.
ik lees hier goede ideeën: betalen met je credit card als je geen geld hebt en je spaargeld aanwenden voor je eigen begrafenis ipv een uitvaartverzekering. Ik heb geen spaargeld maar als ik mijn nabestaanden nu mijn credit card gegevens doorgeef? Of kan ik vlak voor mijn overlijden mijn uitvaart zelf nog online boeken, handig!
Credit card = uitgestelde persoonlijke lening/betaling.
Gewoon doorknippen dat ding. (bespaart je jaarlijks ook nog eens eur 35 of meer houderkosten)
Uitvaartverzekeraars zijn natuurlijk per definitie oplichters. Maar wie de drama’s rond Afrikaanse uitvaarten wel eens heeft meegemaakt weet dat het toch wel een slimme uitvinding is. Afrikanen hebben niet zulke verzekeringen maar een uitvaart is wel het meest dure en grote feest wat een Afrikaan in zijn leven heeft. Een paar dagen feesten met alle familie en buren uit de wijde omgeving, kosten: duizenden euro’s… de kinderen mogen krom liggen om het te betalen en komen van hun leven niet meer van die schuld af en als zij dood gaan moeten hun kinderen weer betalen…
Ik zal nooit vergeten dat ik op een zondagochtend in mijn zwembroek op een zandbank in Ghana lag en er een deftige stoet van Afrikanen in zwarte jurken voorbij kwam op weg naar zo’n uitvaart. Even dacht ik dat ik getroffen was door bilharzia maar het was toch waar wat ik zag.
Zeker geen foto’s gemaakt..
nee helaas, ik weet tot op heden niet waarom, maar ik voelde vanzelfsprekend wel een zekere terughoudendheid, moet je voorstellen zo’n bleekscheet in zijn hawaii zwembroek die mensen in de rouw gaat fotograferen, dat is geen stijl…
M.b.t. begrafeniskosten. Ik weet niet hoe dat in het bedrijfsleven geregeld is maar bij de overheid krijgen de erfgenamen nog 3 maanden salaris uitgekeerd. Daar kan je wel een Ghanees bunga buga begrafenisfeest van geven…
Bilharzia? Draai het eens om vanuit die Ghanezen: Wat ligt die gek dáár nou te doen? (zonnebaden?, dat rare tijdverdrijf kennen ze daar niet)
@31: Toevallig… Interessante woordkeuze. Elders begreep ik van je dat je met sparen bedoelde meer produceren dan je consumeert, hetgeen ik blijkbaar foutief vertaal met meer inkomen dan uitgaven hebben?
Dat is het verschil tussen micro en macro. Jij als individu produceert toch niks? Hoe kan je dan meer of minder consumeren dan je produceert?
Ik produceer anders dagelijks code.
waarvan de waarde volledig ongewis is…
Onzin, er worden gewoon facturen uitgeschreven voor de klant. Als de waarde ongewis was, dan zou dat niet mogelijk zijn.
Su, natuurlijk is dat wel mogelijk. Bij overheid en bedrijven wordt ontstellend veel geld uitgegeven aan zaken waarvan de waarde ongewis is.
En dat hoeft niet eens aan jou of aan de technische kwaliteit van je code te liggen.
En ook daar staat waarde tegenover. Of hebben ambtenaren vandaag de dag geen arbeidscontract?
Ik produceer blijkbaar anders genoeg dat anderen er maandelijks een prettige som voor op mijn rekening willen zetten. Een som die vrijwel elke maand niet geëvenaard wordt door het geld dat ik eraan onttrek om van te consumeren. Enfin je weet het zelf eigenlijk stiekem ook wel (maar bent, zoals wel vaker een tikkeltje koppig). Het is niet toevallig dat ik nooit rood sta, dat is omdat ik spaar.
Goed, in een crisis met sterk teruglopende vraag/orders gaat dat niet op maar waarom hanteren we in andere/ normalere tijden niet een flexibel loonsysteem? Waarom zouden lonen áltijd moeten meebewegen met inflatie en niét met de bedrijfsresultaten/ algehele economische huishouding? Verlies of minder groei: inleveren.
Eekhoorn.
Vetreserve.
Volgens mij werkt dat ook zo als je eigenaar/baas bent. Maar een arbeidsverhouding is een ander contract. Daar betaal je voor verrichtte arbeid. Dat er niks verkocht wordt betekent niet dat er geen arbeid verricht moet worden? En wie gaat dat betalen? We zijn immers gekke Gerritje niet.
SU, zo te lezen ben jij een trotse zzp er die een kunstje beheerst en dat weet en er meer geld voor wilt dan loondienst kan bieden. Maar wat als jou morgen iets overkomt?
Ik ben gewoon in loondienst, hoor.
Ja, tegen het zere been van onze bolsjewist dach ik wel, maar het idee is: als je ALLES in het ind./ec. proces flexibel zowel in de hoogte als naar omlaag op alle golven in de economie laat meebewegen…dat je dan gelijkmatiger en kleinere schokeffecten teweegbrengt b.v. minder massa ontslag. Zoiets.
Maar ik ben geen econoom, misschien dat je counterpart JSK je kan bedienen…
[..]
Ik ben geen bolsjewiek.
als je ALLES in het proces flexibel zowel in de hoogte als naar omlaag laat meebewegen…dat je dan gelijkmatiger en kleinere schokeffecten teweegbrengt b.v. minder massa ontslag.
Dat heet een CAO..
In dat geval wordt alleen werken als de economie goed gaat wel erg gestimuleerd. Dan verdien je x keer zoveel als het hongerloontje bij een economische crisis. Dat is dan leuk voor de regering, komen er allemaal WW-uitkeringen bij als de economie terugloopt. Bovendien zijn er natuurlijk altijd sectoren die het juist beter doen tijdens crises (deurwaarders bijvoorbeeld hebben gouden tijden).