‘Nederland stelt zich op als lobbyist van Poetin’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zo was enkele weken geleden de kop boven een opinie-artikel van GroenLinks europarlementariër Bas Eickhout:

Nieuwe gaspijpleidingen moeten de Europese afhankelijkheid van Russisch gas verkleinen, niet vergroten. Het is dan ook logisch dat de Europese Commissie inspraak wil bij verdragen die afzonderlijke EU-landen sluiten over pijpleidingen en gasleveranties. De Nederlandse regering verzet zich tegen deze bemoeienis. Daarmee kiest zij partij voor de adepten van South Stream, de geplande gaspijp van Rusland, onder de Zwarte Zee door, naar Italië en Oostenrijk. Minister Kamp ziet South Stream als een “Russische investering in een goede relatie met de EU”. Dat is een gotspe. De nieuwe gaspijp, die Oekraïne omzeilt, stelt Poetin in staat om Kiev te chanteren met gas, zonder zijn leveranties aan andere landen in gevaar te brengen. South Stream bestendigt de afhankelijkheid van landen als Bulgarije en Oostenrijk van Russisch gas, en daarmee het vermogen van Poetin om de EU uiteen te spelen.

Straks nog steeds?

Open artikel

Reacties (10)

#1 Niet JeZus

“Straks nog steeds? ”

Is dat een retorische vraag?

#2 Bolke

De VOC maalde ook niet om een schip meer of minder.

#3 Henk van S tot S

Meneer Kampf heeft de laatste tijd zo wie zo rare ideeën i.v.m. besluiten over gas ;-)

#4 Dehnus

@2: Bolke ook niet zo over een vliegtuigje meer of minder. Een homo meer of minder, een Greenpeace activist meer of minder… maar Bolke, vraag’t u eens af, als Isis dit gedaan had met een Raketsysteem geleverd door Saudi Arabië… hoe had u dan gereageerd? Of had u dan naast Geert Wilders al lekker vroeg in de Kerstboom gehangen?

Hij als Piek, en u als Bal. Verschil moet er zijn natuurlijk.

#5 Bolke

@4: VOC mentaliteit, google it.

maar Bolke, vraag’t u eens af, als Isis dit gedaan had met een Raketsysteem geleverd door Saudi Arabië… hoe had u dan gereageerd?

Precies het zelfde.

#6 Joop

Niet vreemd, Nederland economisch is sterk op Duitsland betrokken, daar is een oud-bundeskanzler betrokken bij Gazprom. Daarom heeft de uitspraak niet zoveel met Nederland te maken, maar meer met geheel West-Europa, en daarin is Nederland een middenspeler.

Al hoewel bij Schröder had het geloof ik meer te maken met een pijpleiding via de Baltische staten rechtstreeks naar Duitsland. Maar goed, afhankelijkheid van Russisch gas, dat is de belangrijke overeenkomst.

#9 gbh

@8: Dat is geen complex spel maar het spel van een gedeelte van links en extreem rechts om Amerika altijd alles in de schoenen te schuiven.

Alles draait om de macht blijven van Putin, de Russische maffia en het herstel van het door Russen bevolkte deel van het oude Sovjet rijk.

De vraag bij Putin is wat Tony Soprano zou doen met 15.000 tanks en 10.000 kernwapens.

Zou eens gaan lezen wat de Russen er zelf van vinden:

http://www.interpretermag.com/category/articles/news-and-analysis/

#10 Joop

@9.

Tjee, doet de mening van de doorsnee Rus er toe, dat is nog nooit gebeurd in de Russische geschiedenis. Er is altijd voor hun gedacht – vanuit het ondoorgrondelijke Kremlin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*