Nederland spil in groeiend aantal claims van bedrijven tegen staten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

ONDERZOEK - Brievenbusfirma’s worden niet alleen gebruikt voor belastingontwijking. Bedrijven gebruiken Nederland ook als hub om staten aan te klagen op basis van handelsverdragen van Nederland:

Buitenlandse bedrijven maken via brievenbusfirma’s gebruik van Nederlandse handelsverdragen om andere staten aan te klagen. Na de Verenigde Staten werden in de afgelopen dertig jaar vanuit Nederland de meeste claims bij andere landen neergelegd. Het overgrote deel daarvan is afkomstig van buitenlandse bedrijven, die Nederland als claim-hub gebruiken.

Open artikel

Reacties (8)

#1 Co Stuifbergen

Blijkbaar kunnen we de belastingen wel omhoog doen, want Nederland biedt buitenlandse bedrijven genoeg voordelen als ze hier een brievenbus nemen.

#2 beugwant

@1: En er dan nog misbruik van maken ook!
Ik kan er dan ook nog steeds niet met mijn hoofd bij dat men er überhaupt gehoor aan heeft gegeven in plaats van ze met op en kont buiten te gooien toen die snelle jongens met hun hypergeheime (want isds) te houden acta/ceta/ttip-etc. bij Europa aanklopten.

#4 JANC

@3: Dat is dezelfde kant van hetzelfde verhaal.

#5 Folkward

Ik wist niet dat dit nieuw(s) was. Toen TTIP nog in de steigers stond, en de ISDS-paragrafen bekend werden en beduid werden als ‘Amerikaanse toestanden’, werd al duidelijk dat het juist Nederlandse bedrijven waren die via die ISDS-constructie profiteerden.

#6 kneistonie

@5: dat is toen door de usual suspects op de SOCMED dan maar slecht opgepikt, want dit is nieuw voor me

#7 AndreSomers

@5: Het zijn niet juist de Nederlandse bedrijven. Het zijn buitenlandse bedrijven (veelal uit de VS) die zich hier “vestigen” (een brievenbus op de Zuidas nemen) en op basis daarvan gebruik/misbruik maken van handelsverdragen tussen Nederland en derde landen.

#8 Folkward

@7
Fair enough, voor de wet zijn dat dan echter Nederlandse bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*