OPINIE - Gezegend het land dat zó weinig tragedies kent, dat de koning en de minister-president niet weten hoe ze vorm moeten geven aan de gevoelens van onmacht. Thomas Erdbrink, Iraans correspondent van o.a. het NRC Handelsblad, constateert verbaasd dat Nederland zich geen houding kan geven en de regering nog geen nationale rouw afkondigde over het neerhalen van vlucht MH17.
Een initiatief daartoe is inmiddels door enkele politieke partijen genomen, maar Erdbrinks stuk blijft een mooie schets van een land dat radeloos is om deze enormiteit.
Reacties (17)
Het fenomeen nationale rouw bestaat niet in Nederland, heel simpel. Overigens vind ik het vooral ergerlijk dat allerlei mensen over elkaar duikelen in hun haast om maar te laten zien dat zij het nóg erger vinden dan anderen. Ik heb het elders omschreven als het “wie-kan-het-meest-openlijk-rouwen”-circus.
Een minuut stilte is een mooi en ingetogen gebaar, maar meer dan dat als je zelf niet persoonlijk betrokken bent is volgens mij vooral voor het eigen ego.
@1: Helemaal mee eens! Facebook verdrinkt in brandende kaarsjes, gedichten, rozenplaatjes.
En het stuk van Erdbrink is wel heel eenzijdig. Ik heb nog nooit zoveel vlaggen halfstok zien hangen, mensen gaan naar Schiphol om condoleance register te tekenen. Maar dat zie je natuurlijk niet in Iran.
Ik weet het natuurlijk niet, maar ik kan me voorstellen dat rouw voor de nabestaanden nog helemaal niet speelt. Eerst het lichaam van je dierbare terug, liefst ook nog enkele persoonlijke bezittingen. En natuurlijk weten nabestaanden dat heel Nederland met ze meeleeft, ook de koning en de premier
Ik weet natuurlijk niet wat Jona Lendering bij hem in de straat allemaal waarneemt, maar waar ik woon gaat het leven gewoon door. Radeloos, m’n neus.
Ook het ‘Nou, het is toch ook wat!’; ‘Nee zeg, verschrikkelijk!’; ‘Potdorie, waarom treedt die Rutte niet gewoon eens op!’, is niet meer dan een variatie op de gewone café- en barbecuebabbels.
Het raakt nu iets dichter bij huis, dat is alles.
Ik las vanmorgen een mooi stuk op Inspireren Leven en dat vond ik beter klinken dat dit bericht.
http://www.inspirerendleven.nl/wat-doe-jij/
Polletje bij RTL
http://www.rtlnieuws.nl/node/967051
Ik vind het wel wat hebben, een premier en koning die bij een besloten bijeenkomst voor alleen nabestaanden zijn. Om hen gaat het, en een ieder ander zoekt maar zijn eigen manier om te rouwen.
@6: Helaas doet WA ook mee in de “wat hebben wij het allemaal moeilijk”-pathetiek: “Deze vreselijke ramp heeft een diepe wond geslagen in onze samenleving”.
Gelul. Naasten van de slachtoffers lijden. De rest is verbaasd, boos, en vast nog van alles meer, maar gaat over een paar weken – of eerder – gewoon verder.
Volgens de Telegraaf verkeert Nederland in collectieve rouw elke keer als er in de dierentuin een jong nijlpaardje of ijsbeertje het niet redt. (Hysterie, het is te leren)
Het is niet te hopen dat er binnen afzienbare tijd nog iets gebeurt.
Alle superlatieven zijn bij deze 193 doden al verbruikt.
1953 was de laatste nationale tragedie, dat had een impact op de gehele bevolking. In de zin dat niet alleen iedereen het vreselijk vond, maar ook wat daadwerkelijk probeerden te doen: jonge mannen gingen er vrijwillig heen, inzamelingsacties werden gehouden, logé-adressen werden aangeboden, enz. ‘
Tegenwoordig komen ‘we’ niet verder dan ‘och en ‘ah’ roepen als we het nieuws vernemen in de media. En dan zie je mensen Facebook bijvoorbeeld gebruiken als uitlaatklep voor gevoelens met kaarsjes, gedichten en RIP’s.
Ik heb zelf nog niets gemerkt van enige rouw ,dwz als ik met de hond ga wandelen is nog niemand een gesprek met me begonnen over dit incident.Wel over de Tour, Midsomer Murders en de hitte van de voorbije dagen.
Die “nationale rouw” wordt ons vooral via de media opgedrongen.
Sinds de dood van Lady Di is de publieke dood uitmelkbaar geworden. Ik ben bang dat we die geest niet meer in de fles krijgen.
Morgen dag van nationale rouw (de Volkskrant)
Nou wat zijn de instructies? Verplicht zwarte kleren? Geen harde muziek luisteren? Alle openbare gebouwen dicht?
Een dag lang niet Twitteren en Facebooken zou een teken van respect kunnen zijn, maar dat zullen alle mensen die voor een dergelijke dag van rouw gepleit hebben wel niet trekken.
@13: Een dag van nationale rouw is waarschijnlijk goedkoper dan sancties. [/cynische modus]
Oh, lees ik nu de laatste nationale rouwdag – officieel- was in 1962, de dood van oud-koningin Wilhelmina.
@14: op de BBC zei iemand (ik weet niet meer wie) iets in de trant van “ja, economische sancties zijn slecht voor de economie, maar de Russen keer op keer hun gang laten gaan en je soevereiniteit laten aantasten is op de lange termijn nog veel slechter”.
@16: Maar maak dat de nepliberalen van Mark Rutte maar wijs. Die vertalen alles in winst en verlies, inclusief ontwikkelingshulp, diplomatie én mensen….