Naming en shaming voor tabakslobbyisten

Longartsen starten site om de machtige tabakslobby bloot te leggen. Op de site worden grote namen, zoals minister Schippers van Volksgezondheid, genoemd. Als de site down is, hier de google cache

Open artikel

Reacties (8)

#1 Bismarck

Sommige genoemden zijn inmiddels “not amused“.

#2 Joost

Nou ja, heel serieus werd Schippers sowieso al niet genomen door artsen.

#3 Niet JeZus

Ze hebben wel een punt met die website. Zeg ik als roker.

#4 Joop

Een terugkerend onderwerp. De strijd tegen de tabakslobby.

#5 L. Brusselman

Dit lijkt op een heksenjacht,wat voor “verheven “motieven die artsen ook mogen hebben.
Het is preken voor eigen parochie op zo’n website,verstokte rokers bezoeken zulke sites niet.
Voorlopig heb ik er behoorlijk de pest over in dat de shag weer 1,10 duurder is geworden,als het aan die kakkers ligt kan een armoedzaaier als ik straks helemaal niet meer roken.Roken wordt in de nabije toekomst alleen voor de rijken.

#6 Krekel

Doordat de tabaksindustrie hun tabak extra verslavend maakt door allerlei kunstmatige toevoegingen, kan je tenminste een deel van de unsuccesvolle stoppogingen als een directe wilsdaad ván deze industrie beschouwen. Aangezien een deel van deze onsuccesvolle pogingen (net zo grondig als wél vrijwillig rookgedrag) leidt tot een vroegtijdige dood, staat deze wilsdaad dus gelijk aan (massa)moord. (Als ik daarin een denkfout maak hoor ik dat uiteraard graag.) Gaan websites die feitelijke massamoordenaars en hun collaborateurs ‘namen’ en ‘shamen’ te ver, d.w.z. een morele grens over? Ik denk van niet.

(…) als het aan die kakkers ligt kan een armoedzaaier als ik straks helemaal niet meer roken.”

Dan rook je maar gebakjes.

#7 L. Brusselman

De vrijheid om te bepalen wat je met je lichaam doet is tegenwoordig wel erg betrekkelijk .’De belangrijkste motivatie om mensen te laten stoppen is toch vooral een financiele(niet willen betalen voor de te verwachten medische kosten).Die heb ik overigens onderhand wel verdiend door alle tabaksaccijnzen en betaalde verzekeringspremies die in 4 decennia zijn bijgedragen.
Ik krijg vreselijke jeuk door die bemoeizucht van paternalistische moralisten.
En oud worden onder dit soort voorwaarden in dit alsmaar hypocrietere land is ook niet echt een pre.

.

#8 Krekel

”De vrijheid om te bepalen wat je met je lichaam doet is tegenwoordig wel erg betrekkelijk.”

Dat betreur ik met je mee, maar besef dan wel dat deze vrijheid van twee kanten wordt bedreigd. Een fabrikant die verslavende giffen aan zijn producten toevoegt zodat het moeilijker wordt om ze te laten liggen verloochent jouw keuzes immers net zo goed.

Wat die fabrikanten doen is bovendien een stuk kwalijker: de bemoeizuchtige moralisten bemoelijken de keuze voor een prettige zelfdestructie, fabrikanten bemoelijken de keuze tégen die zelfdestructie. Dat eerste is irritant, dat laatste moorddadig.

De overheid, als speelbal van de moralisten en de fabrikanten, heeft de vrijheid om zelf te bepalen wat je met je lichaam doet overigens al veel eerder dan ‘tegenwoordig’ om zeep geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*