1. 2

  Die is feitelijk al een tijdje geleden gepleegd, toen het parlement onwettig is verklaard. Omdat het land ook zonder grondwet zit (wel knap dat je dan een parlement onwettig kan verklaren), is het leger dus de facto al een tijdje de baas. Om de situatie nog wat onduidelijker te maken: In Egypte moet de macht van de president nog worden vastgesteld. Op zich wel handig dat daarmee gewacht wordt tot bekend is wie het poppetje is. Dan weten de burgers tenminste niet waar ze nu precies voor gestemd hebben.

 2. 3

  Dat gaat inderdaad niet echt de goede kant op.

  Deze actie volgt op de ontbinding van het parlement vorige week. Inmiddels is een voorzitter benoemd van het Constitutionaal Beraad, maar die raad wordt nu al door sommigen geboycot. Er is bovendien een kans dat hij ook opgeheven wordt, want hij is samengesteld door het inmiddels ontbonden parlement, en daarmee waarschijnlijk dus niet rechtsgeldig.

  Egypt’s January 25 Revolution haunted by ‘military coup,’ warn analysts
  Egypt’s SCAF forms National Defence Council without revealing its duties
  Egypt’s new president and the military: Who’s in command?

 3. 4

  ‘Een tijdje’ is in dit geval 4 dagen. Het parlement werd ontbonden omdat de afspraak was dat eenderde van de kandidaten onafhankelijk moest zijn. Een aantal partijkandidaten is onder onafhankelijke vlag toch het parlement in gekomen. Wat een belangrijke reden is dat de Moslim Broederschap en de salafistische Nour-partij zo hoog scoorden bij de parlementsverkiezingen.

  Wat zo jammer is, is dat de revolutionaire en seculiere krachten niet in staat waren hun meningsverschillen te overbruggen. Wint de Moslim Broederschapskandidaat de presidentsverkiezingen, dan ontstaat er een nieuw regime op militair-religieuze grondslag. En begint de revolutie opnieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren