Minister wil politie toegang geven tot chatgroepen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De politie heeft niet veel extra bevoegdheden nodig om effectief mee te kunnen lezen met niet-openbare online chatgroepen, zegt minister David van Weel van Justitie en Veiligheid.

De Nederlandse politie moet meer bevoegdheid krijgen om mee te lezen in niet-openbare online chatgroepen, zei Van Weel vanochtend in de Volkskrant. Chat-apps en appgroepen zijn een onmisbaar element van ons dagelijks leven geworden en dat heeft impact op de openbare orde en veiligheid, zegt hij. ‘Waar dat zo is moet de politie daar wel bevoegdheden voor hebben. Signalen over op handen zijnde incidenten kunnen de politie vooraf helpen om voorbereid te zijn op mogelijke verstoringen van de openbare orde.’

Van Weel ziet geen reden om het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar het geweld rond Ajax-Maccabi Tel Aviv af te wachten. De politie probeert nu ook al op alle mogelijke manieren te anticiperen op demonstraties of andere potentieel gewelddadige evenementen, onder meer door met mensen te spreken en via camerabeelden alle bewegingen in de stad te volgen. ‘De plannen voor uitgebreidere bevoegdheden voor de politie zijn ook al opgenomen in het regeerprogramma en bij de politie speelt de kwestie nog veel langer.’

[BNR Nieuws]

 

+3

Reacties (11)

#1 Lethe

What could possibly go wrong?

#1.1 Bismarck - Reactie op #1

In China mag de overheid het ook, dus waarom hier niet?

#1.2 Lethe - Reactie op #1.1

Goed punt.

#1.3 Jos van Dijk - Reactie op #1

Geen zorgen?

Van Weel vindt dat de politie ruimere bevoegdheden moet krijgen om ook preventief in appgroepen te kunnen kijken om een beter zicht te krijgen op mogelijke plannen voor ordeverstoring en het gebruik van geweld.

Dat raakt aan het grondwettelijk vastgelegde briefgeheim. Eerder maakte hij al bekend dat deze regering ‘binnen de grenzen van het demonstratierecht’ meer beperkingen wil opleggen aan demonstranten. En ook het vrije verkeer van informatie is bij deze regeringscoalitie niet veilig.

Wat zijn alle mooie woorden over de rechtsstaat nog waard?

#1.4 Dehnus - Reactie op #1.3

Ach je kunt de grondwet toch niet toetsen want: Dan moet je ze maar wegstemmen! (Dat zijn de woorden van onze eigen politici, zoals Thierry Baudet).

Het is gewoon heel erg dat onze grondwet dus eigenlijk geen hol voorstelt en maar een papiertje is wat te onpas gebruikt kan worden. Schreeuwen als je rechts bent dat je “vrijheid van meningsuiting” hebt? Maar andersom dan gelijk wetten door drukken met een lach van “Tja, hoe wil je het toetsen dan? Moet je ons maar weg stemmen hihihihi”. Kon je ook zien aan dat hele gebeuren van paspoorten afpakken, ze overtreden letterlijk de grondwet en het interesseert ze geen ene mallemoer.

#2 petronella

als je niets te verbergen hebt hoef je je hierover geen zorgen te maken lijkt mij. het is in Nederland belachelijk gesteld met privacyregels. zo werk je grootscheepse fraude of bijvoorbeeld openbare verkoop wapens in de hand. wie wil dit?
ik neem aan al die mensen die zonder scrupules geld willen verdienen en belasting ontduiken. daar hebben we er genoeg van in Nederland. we staan er zelfs wereldwijd om bekend. brievenbussenfirma’s drugshandelaren ondernemers zonder de benodigde papieren die de fiere molen van het geld van de hardwerkende Nederlanders besmetten. zelfs politici vinden het heel normaal om buiten hun riante salaris nog ergens een dealtje te hebben lopen waar geen belasting over betaald wordt. dit is een notendop de oorzaak van het succes van de hele geschiedenis en ontwikkeling van onze kleine landje. de gewenning is daarom maximaal en zet ook aan tot ergere wandaden.
dit is een bericht van de moraalpolitie die hoopt dat de Sint een keer flink de roede gaat hanteren.

#2.1 zmooc - Reactie op #2

Zo de waard is, vertrouwt ie zijn gasten.

#2.2 Co Stuifbergen - Reactie op #2

Los van de vraag of fraude via Whatsapp georganiseerd wordt:

Sommige dingen die legaal zijn, willen mensen toch geheim houden, omdat de omgeving zulke rechten niet altijd respecteren wil.

Nou zou het de politie niet uit mogen maken of iemand een geslachtsverandering overweegt, of al maanden demonstraties tegen de oorlog in Gaza organiseert, want dat is helemaal legaal, maar garanties dat informatie nooit misbruikt worden zal, heb je niet.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #2
  • Vorige reactie op #2
#2.3 Co Stuifbergen - Reactie op #2.2

Verder zou de overheid het goede voorbeeld kunnen geven:

Als burgers om informatie vragen, wordt dat nog al eens geweigerd.
We hebben dat gezien bij het debat over het afkondigen van een asielcrisis: allemaal zwartgelakte pagina’s.

#2.4 Dehnus - Reactie op #2

Allemaal weer dooddoeners. En JA ik heb wel degelijk wat te verbergen. Mijn Pincode, mijn bank rekening, hoeveel daar op staat, mijn familie drama, mijn medische geschiedenis, en ga zo maar door.

Maar kennelijk vindt jij het dus heel normaal dat straks protestanten voordat ze iets gedaan hebben uit het bed gelicht worden (vooral linkse, klimaat en Pro Palestina demonstranten, terwijl tereurboeren hun gang mogen gaan) omdat ze misschien wel iets gaan doen waar jij je ongemakkelijk bij voelt?

Dus omdat jij je dan lekker veilig kan voelen, mag de rest van Nederland lijden en ongrondwettelijk behandelt worden.

Verder mag de overheid wel eens wat meer openheid van zaken geven. Dat is een doofpotten festijn geworden. Alles is geheim, en ze doen gelijk boos als je ze er op aanspreekt. Zie bijvoorbeeld het hele gebeuren rond Mevrouw Piri die wat over een bezoek aan Israël zij, en hoe gerformeerd Nederland er gelijk opdook om haar kapot te maken (CU en SGP). Terwijl het gewoon in de krant stond en ze er niks mee nodig had, maar wat waren ze de gebeten hond.

#3 zmooc

Ik vind het best; als de politie kan meelezen, kunnen anderen waar we ons misschien drukker om zouden moeten maken dat ook en hebt u uw beveiliging dus niet op orde. Eigen verantwoordelijkheid, eigen schuld. U treft mij pas op de barricades (lees: petities.nl… :p) als men ons of software-aanbieders beperkingen gaat opleggen zoals het verplichten van achterdeurtjes zodat er meegelezen kan worden.

En daar wordt in de EU helaas al hard aan gewerkt in de vorm van de CSAM-verordening met – hoe kan het ook anders – opsporing van kinderporno als generieke smoes. Gelukkig schiet het nog niet op. Helaas is de tegenstand ook een beetje in slaap gevallen; het is zo te zien 7 jaar geleden dat er op Sargasso over wordt gesproken (op een link in een recent comment na).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*