Minister Asscher is voor verdwijnen Zwarte Piet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - Weblog Republiek Allochtonië pikte een tweet op van iemand die aanwezig was bij een bijeenkomst in Amsterdam en waar minister Asscher zei: “Zwarte Piet zal heel snel veranderen en verdwijnen en ik denk dat dat goed is, ik vind dat prima”.

Asscher benadrukte dat als zwarte piet is verdwenen, dat niet vanzelfsprekend betekent dat discriminatie op de arbeidsmarkt verdwijnt.

Op een vraag uit de zaal wat Asscher vond van Ruttes opmerkingen dat het goed is als allochtonen zich op de arbeidsmarkt moeten invechten, zei hij: “Ik vond zijn uitspraken veel te eenzijdig”.
Volgens Asscher deed Rutte de uitspraak over ‘invechten’ in de sfeer van de campagne. “En we moeten niet alleen zeggen ‘Leve de Gouden Eeuw’, ook zwarte bladzijdes verdienen aandacht”.

Open artikel

Reacties (40)

#1 Bolke

Het lijkt me beter dat Asscher verdwijnt uit Nederland, die doet namelijk meer schade dan zwarte piet.

#2 Niet JeZus

Asscher benadrukte dat als zwarte piet is verdwenen, dat niet vanzelfsprekend betekent dat discriminatie op de arbeidsmarkt verdwijnt.

Er is dan ook niemand die iets anders beweert.

Wat mij betreft blijft Zwarte Piet.

#3 Dirk Zeeman

Er zit minstens een nuanceverschil tussen ‘voor het verdwijnen van Zwarte Piet’ en ‘op den duur zal hij verdwijnen en dat vind ik prima’.

Het eerste suggereert een actieve anti-houding. Het tweede suggereert een gelaten acceptatie: ‘als het nu eenmaal zo gaat, dan ga ik me er niet tegen verzetten’.

Maar goed, nuance en het Zwarte Piet-debat gaan sowieso niet erg goed samen. En verder zou ik graag meer aandacht zien voor het feit dat pepernoten altijd veel te vroeg in de supermarkt liggen. Daar zouden ze eens iets aan moeten doen.

#4 Henk van S tot S

verhip, postte ik vanmorgen om 11.22 uur dit

Vroeg me zelf net af:
Moet ik het ge-oh over zwarte Piet négeren of negéren ;-)

in SG-caffé en komt deze waanlink om 21.25

Ik besluit nu om niet aan de discussie deel te nemen ;-)

#5 Sjap

@4: really Henk? Is dit je bijdrage jegens deze maatschappij? Met je mening.

#6 Frank789

@4:
Jouw reactie over négeren of negéren heeft een baard van hier tot Tokio.

Dus niemand reageert.

#7 De Zuiverste

Vroegtijdig inzetten op Zwarte Piet zal de Pyrrusoverwinning zijn van het immer correct-denkend grut, denk ik dan. Zo mocht ik laatst vernemen dat grassprietjes ook gevoel hebben en koeien eigenlijk heel banale wezens zijn, want koeien eten gras. Bewijs maar dat gras geen gevoel heeft.

Met duim in mond met hoofd onder kussen met gevoel voor hysterisch drama krijt ik :
Sophocles, where art thou?

#8 Dehnus

Looks to the masses on his left, looks to the masses on his right, then loudly proclaims :”HIT THE DEEEEECK!” before kissing the floor with a fervour of a Pope whom just landed after a 17 hour papel flight with only fish for dinner.

#9 De Zuiverste

@8: En nu in je eigen bewoording graag.

#10 Dehnus

@9: Kijk wel uit, je denkt toch niet dat ik iets ga zeggen als de Rechtse kant letterlijk NAZI’s inzet die vorig jaar en het jaar daarvoor met schoensmeer op hun bakkes op een podium stonden te dansen. Die mensen steken je huis in de fik man.

En dat is mijn eigen bewoordingen, alleen niet wat ik ervan vind. Maar laat ik wel wezen, ik sta dan ook aan de kant waar iedereen lekker mag vieren wat hij wil. Als jij Zwarte Elven met wit haar die de dolende zielen voor moeten stellen wilt hebben dan mag dat. ALs jij 2 kraaien wilt, dan mag dat, als jij regenboog pieten dan mag dat. Als jij witte peiten witl.. dan mag dat…

Althans van mij.. Daarom ben ik niet zo populair maar bij een kamp moet je dan uitkijken. Die worden ook nog eens beschermd door de politie als ze een “Links Georienteerd uitziend figuur” in elkaar trimmen. Moet je mee oppassen als je lang wilt leven :D.

#11 Grolschje

Dood aan de Nederlandse tradities! Jaha dat zal ze leren!!!

#12 Dehnus

@11: Zie hier wat ik bedoel? Ze voelen zich gelijk aangevallen en het slachtoffer. Moet je mee uitkijken hoor zijn heel gevoelig en makkelijk bespeelbaar en met wat van dat Paardenpis.. erm ik bedoel Heineken of Grolsch in de maag, halen ze gauw uit.

Want ja… dood enzo…. eng volkje..

Je zou maar “Links Georienteerd” er uit zien en een donkere huidskleur hebben, ben je je leven niet zeker!

#13 Sjap

@4: sorry dat ik zo onaardig deed.

#14 Skyclad

Zou ‘Zwarte Piet’ niet een mooie naam zijn?
http://www.metronieuws.nl/binnenland/rotterdam/2015/08/gezocht-een-mooie-naam-voor-dit-olifantje

;)

(Denk niet dat ze dat zouden durven kiezen, zelfs als 95% van de mensen er op zou stemmen)

#15 Inkwith Barubador

Oh, gaat die discussie nu weer beginnen?

Gewoon regenboogkleuren, klaar.

#16 Nonkel

Oh, gaat die discussie nu weer beginnen?

Gewoon de status que behouden bij gebrek aan overeenstemming, klaar.

#17 Bismarck

@2: Zwarte Piet is wel door een aantal mensen (ik denk ongelukkig) gekozen als symbool van discriminatie (oa. op de arbeidsmarkt). Ik denk dat dat contraproductief gewerkt heeft, want het discriminatiedebat wordt nu meer om dat symbool bevochten dan om de werkelijke discriminatie.

#18 Amateur Commenter

@15: hear hear

#19 Joost

@16: Ja, dat is de conservatieve houding. Zie ook de klimaatdiscussie.

Feit is dat Zwarte Piet al verloren heeft. Het midden interesseert het geen hol, de gevechten zijn een achterhoedegevecht. Ik was pro-piet, maar op zo’n manier dat het je geen zak kan schelen wat er uiteindelijk gebeurt.

Ik heb wel gezien dat veel radicale pro-pieten heel duidelijk wél een racistisch motief hebben, gezien wat ze roepen. Dat heeft “de zaak” duidelijk geen goed gedaan.

#20 Nonkel

“Ja, dat is de conservatieve houding. Zie ook de klimaatdiscussie.”

Zwakke poging tot linking en guilty by association. Je vergist je in het gegeven dat een paar betaalde stoorzenders mbt de “klimaatdiscussie” niet representatief zijn voor conservatieven zoals ik. Wat wel klopt is dat het conservatief is, en dat is maar goed ook. Want (daar komt ie, koekje van eigen deeg), zie de progressieve houding, ook bij de EU-discussie. Gewoon lekker doorgaan met veranderen, ondanks dat het grotendeels ongewenst is. Schijt aan democratie, schijt aan het poldermodel, schijt aan inspraak. Zolang het de “vooruitgang” betreft he?

“Feit is dat Zwarte Piet al verloren heeft.”

Dat is slechts jouw mening.

“Het midden interesseert het geen hol, de gevechten zijn een achterhoedegevecht”

Vandaar ook dat het de kranten vult, want die publiceren enkel wat niemand wilt lezen?

“Ik heb wel gezien dat veel radicale pro-pieten heel duidelijk wél een racistisch motief hebben, gezien wat ze roepen. Dat heeft “de zaak” duidelijk geen goed gedaan.”

Het tegenovergestelde is meer waar. De radicale anti-pieten hebben bijna enkel racistische motieven. Zie de intocht van Gouda vorig jaar. De papa’s, mama’s en kindjes daar stonden echt niet racistisch Sinterklaas en Zwarte Piet daar te begroeten, dat waren de Quincy’s van deze wereld.
Daarnaast is dit ook weer een guilty by association. Het midden interesseert het wel (mij bijvoorbeeld), en ik heb daar geen enkel racistisch motief voor nodig. Net als jij voor jouw standpunt waarschijnlijk geen racistisch motief hebt. Maar blijkbaar ben je wel van mening verandert, omdat een paar medestanders van jouw ’team’ er blijkbaar vervelende trekjes op nahielden. Dat is een zwakte.

#21 su

@20

De papa’s, mama’s en kindjes daar stonden echt niet racistisch Sinterklaas en Zwarte Piet daar te begroeten, dat waren de Quincy’s van deze wereld.

Wat een gestoorde argument. Waar moeten anti-pieten dan gaan demonstreren? Nee, laat me raden.. Volgens jou vast op een afgelegen bedrijventerrein in de Achterhoek.

#22 Nonkel

@21:
In plaats van vijanden te maken, kun je ook proberen draagvlak te kweken. Ga eens niet demonstreren (als je altijd maar demonstreert verliest dat zijn effect), maar win mensen voor je zaak. Organiseer op sportverenigingen bijv. alternatieve sinterklaasavonden. Degene die het organiseert, kan dan ook wel wat andere pieten erin gooien. Of organiseer een tweede intocht, naast de reguliere, en laat mensen kiezen, of beter nog, naar beiden gaan (lijkt me sympathieker dan verbieden waar je het niet mee eens bent). Tal van opties in ieder geval. Maar demonstreren, gang naar de rechter en het wijzende vingertje in de kijkbuis hebben in ieder geval niet gewerkt voor de Zwarte Piet = racisme club.

#23 JANC

@22: Fail 2. Men probeert al jaren aandacht en draagvlak te krijgen. Maar mensen die het probleem aan de kaak stelden werden als “zielig” afgewezen. Als na tientallen jaren (minimaal sinds begin jaren ’90 is er al een “anti-piet” beweging gaande) je wordt weggehoond kan ik me voorstellen dat men dialoog niet meer als een levensvatbaar alternatief ziet.

#24 su

@22

Maar demonstreren, gang naar de rechter en het wijzende vingertje in de kijkbuis hebben in ieder geval niet gewerkt voor de Zwarte Piet = racisme club.

Het staat anders steevast op de agenda. ik zou juist zeggen dat de activisten meer dan ooit vooruitgang boeken met hun aanpak.

#25 zmoooc

Ik ben van mening dat zijn woorden hier worden verdraaid.

Zwarte Piet zal heel snel veranderen en verdwijnen en ik denk dat dat goed is, ik vind dat prima

Volgens mij is het verdwijnen van zwarte piet onvermijdelijk. Daar kunt u een mening over hebben. Asscher ook. Maar een nieuwsbericht over een mening over iemands mening hierover lijkt me een teken aan de muur dat het ontzettend komkommertijd is.

Ik vind het ook best dat zwarte piet verdwijnt. De wijze waarop is een beetje jammer, temeer daar met name de invloed van de VN daarin uitgesproken racistisch is en dientengevolge het verdwijnen van zwarte piet onherroepelijk als racisme jegens blanken gezien zal worden. En dat is het ook. Eenieder heeft dus ongetwijfeld een mening over de oorzaak van het verdwijnen van zwarte piet. Asscher vast ook, maar in tegenstelling tot wat de schrijver van dit stukkie en de reageerders eronder vermoeden gaat het hier niet over zijn mening over de oorzaak van het verdwijnen van zwarte piet, maar slechts over zijn mening over het verdwijnen van zwarte piet.

Verder klopt de titel niet; nergens maak ik uit op dat Asscher voor het verdwijnen van zwarte piet is. De stelligste conclusie die ik uit zijn quotes durf op te maken is dat het hem eigenlijk niet interesseert.

#26 JANC

@25:

Verder klopt de titel niet; nergens maak ik uit op dat Asscher voor het verdwijnen van zwarte piet is. De stelligste conclusie die ik uit zijn quotes durf op te maken is dat het hem eigenlijk niet interesseert.

Waarschijnlijk wat #3 ook bedoelde.

#27 zmoooc

@22

Maar demonstreren, gang naar de rechter en het wijzende vingertje in de kijkbuis hebben in ieder geval niet gewerkt voor de Zwarte Piet = racisme club.

Dus dat we als land collectief hebben gefaald om ook maar een klein beetje rekening te houden met het sentiment dat Gerda Havertong in 1987 al in Sesamstraat verkondigde moet de “Zwarte Piet = racisme club” maar nog beter haar best doen?

https://www.youtube.com/watch?v=m3s1RcSK3sg

Precies vanwege die harteloze benadering van jou kan het mij inmiddels geen zak meer boeien dat zwarte piet eraan gaat. We zouden ons collectief kapot moeten schamen dat we als landje werkelijk helemaal niets hebben gedaan met het betoog van Gerda van bijna 30 jaar geleden. Een betoog dat het nergens over racisme heeft en de perfecte aanleiding was geweest om zwarte piet voorzichtig en met de juiste argumenten wat minder pijnlijk te maken.

#28 Amateur Commenter

Wat apart is aan het zwarte piet verhaal is dat ZP altijd onderhevig is geweest aan verandering. Hij begon als een Moor, bedoeld om angst aan te jagen onder kinderen en is langzaam verandert van duivel naar slaaf, joker en nu de man die sinterklaas beschermt. Waarom is het dan opeens zo moeilijk om er wat extra kleurtjes bij te gooien? Lekker boeiend.. Zwart, wit, rood, groen, blauw, geel, paars, hartstikke mooi toch?

Het versterkt alleen maar het beeld wat pro-pieten vaak zien in Sinterklaas; een onschuldig kinderfeest, voor iedereen.

#29 Nonkel

@23: Als men al tientallen jaren aandacht probeert te krijgen, en dat is het doel, dan heeft @24 gelijk. Aandacht hebben ze inderdaad. Maar voornamelijk negatieve aandacht, zoals een zeikerig en jankerig kind in het vliegtuig dat krijgt omdat hij/zij het lange stilzitten zat is.
Als men een positieve bijdrage wilt leveren, dan hebben ze keihard gefaald.

Daarnaast, als je na tientallen jaren niet genoeg draagvlak hebt kunnen genereren en als strohalm een strontverlende houding aanneemt, is dat niet alleen armoede maar vooral een teken dat men die koers niet steunt. Soms krijg je gewoon je zin niet. Fundamentele verschillen van inzicht met de overgrote meerderheid kan dat verklaren.
Volwassenen gaan dan verder met hun leven, onvolwassenen gaan ruzie zoeken en boos op de wereld worden.

#30 su

@29

Soms krijg je gewoon je zin niet.

En soms wel. Wen er maar aan: de pro-pieten hebben verloren. Het kwartje moet alleen nog vallen.

#31 Nonkel

@30:

Tuurlijk, net als dat krakers ‘gewonnen’ hebben, of de wiet lobby, of de PvdA stemmer……
Als dat winnen is, dan bestaan er geen verliezers.

#32 su

@31 Meh, als grote winkelketens hun handen niet meer aan ZP willen branden, dan weet je hoe laat het is. Tough shit.

#33 Nonkel

@32:
Gelukkig vieren wij het Sinterklaasfeest niet in de Bijenkorf, maar op school, thuis en de sportclub. Niet iedereen heeft blijkbaar zo’n rijk leven. Dat is zielig. Ik wens de Gario’s oprecht meer dan dat in het leven. Een eigen plekje, souvereiniteit in eigen kring heette dat vroeger. Niet in een winkelketen die overstag is gegaan uit angst dat iemand z’n boodschapjes ergens anders gaat doen. Dat is geen winnen, dat heet consumentisme.
En zolang er een zwarte Piet rondloopt in Nederland, zolang deze echte Pieten in te huren zijn en we op onze manier het feest kunnen vieren hebben de anti-pieten niet gewonnen.

#34 su

@33

Gellukig vieren wij het Sinterklaasfeest niet in de Bijenkorf, maar op school, thuis en de sportclub.

En straks alleen maar thuis achter de gesloten gordijnen gezellie met je blackface. Moeahahahahaha!

#35 Nonkel

@34:
Jammer dat je zo afsluit, maar je bewijst wel mijn punt uit @20. Daarnaast moet je niet zo op de man spelen, net als prematuur de overwinning claimen. Komt een gesprek niet ten goede

#36 su

@35 Jij en een gesprek voeren.. Pull the other one, it’s got bells on it.

#37 Nonkel

@36:Ga je ook nog een keer inhoudelijk reageren, of blijf je met deze instelling doorgaan?
Zo ja, dan sla ik voortaan jouw reacties over. Dat scheelt de moeite van reageren. Kan ik beter doen op iemand die niet uit is op ‘winnen’.

#38 JANC

@29: Nee, dat is wederom een leugen. En jouw houding is precies waarom de racisme-kaart ook gespeeld wordt. De houding “dit is onze cultuur en die veranderen we niet voor jou” ten opzichte van “wij vinden hoe zwarte Piet wordt afgebeeld neerbuigend naar ons toe” laat zien dat een groot deel van de bevolking gewoon horken zijn, ongevoelig voor een ander sentiment. Waarbij, #28 schreef het al, zwarte Piet is altijd aan verandering onderhevig geweest. Mij gaat verbieden ook te ver, maar creatieve oplossingen als regenboog-Piet worden doelbewust kapotgemaakt. Want toegeven aan een ander zijn of haar sentiment dat gaat te ver, mijn mening drijf ik door (de roze buren zijn een goed voorbeeld).

#40 Jules Vismale

Het kan wat de roe, de zak en het zakje zout betreft (wat Asscher eigenlijk ook zou moeten krijgen met zijn eindeloze gezeur over het traditionele Sinterklaasfeest) als het om zwarte Piet gaat eigenlijk nog leuker. al heb ik het enkele keren al aangekaart op Sargasso en mag het best weer opnieuw vermeld worden.
In 1979 wilden vier tienermeiden, twee maanden voor Sinterklaas, een jonge student niet gaan trakteren op pepernoten maar op appeltaart dat ze helaas met oneerlijk verkregen geld hadden betaald! De vader van twee van die meiden, tevensmee de bestolene, besloot toen om zelf voor Sinterklaas te gaan spelen en hij verplichtte de student om voor Zwarte Piet te spelen. Deze mocht de meisjes (Vivian, Bianca, Esther en Simone) op zijn beurt gaan trakteren maar helaas NIET op pepernoten, marsepein, speculaas of letters van chocolade! De jongeman werd namelijk verplicht door de vader om de vier ondeugende jongedames achter elkaar over de knie te nemen en hen allen een flink pak voor hun broek te geven en ieder meisje kreeg ongeveer 60 klappen op hun spijkerbroeken, spijkerrokje, ribbroek of ondergoed!
Maar Vivian, Bianca, Esther en Simone waren niettemin al blij zat dat zij het portie billenkoek gelukkig niet van de vader kregen daar hij namelijk twee keer zo hard sloeg als de student!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*