Milieudefensie start klimaatzaak tegen Shell

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - Vandaag heeft Milieudefensie bekend gemaakt een klimaatzaak tegen Shell te beginnen. Shell is volgens Milieudefensie goed voor twee procent van de klimaatverandering. Milieudefensie is van mening dat Shell een onrechtmatige daad begaat met zijn huidige bedrijfsvoering en beleid, en niet voldoet aan de zorgplicht. Ook is Shell al lang op de hoogte van het probleem en kan ze het voorkomen, omdat Shell in Nederland is gevestigd is de Nederlandse rechter bevoegd om te oordelen. Hiermee voegt Milieudefensie zich in een groeiende rij van organisaties die fossiele energiebedrijven aanklagen voor de klimaatschade die ze veroorzaken. In de VS lopen er inmiddels meerdere zaken van met name lokale overheden tegen grote fossiele energiebedrijven.

Milieudefensie stelt de volgende eisen aan Shell:

  1. Shell brengt zijn beleid en investeringen in lijn met de klimaatdoelen van Parijs;
  2. Shell bouwt zijn olie- en gasproductie af en brengt zijn uitstoot terug naar nul in 2050;
  3. Shell maakt afspraken met Milieudefensie over de invulling, tussendoelen en openbare verantwoording.

Shell heeft 8 weken om tegemoet te komen aan de eisen van Milieudefensie. Doet ze dat niet, dan volgt een dagvaarding.

Open artikel

Reacties (5)

#1 roland

@: “Shell is volgens Milieudefensie goed voor 2% van de klimaatverandering”
– bedoeld is 2% van de CO2 uitstoot berekend over de bestaansperiode van Shell. In het grootste deel van die periode werd CO2 uitstoot niet als probleem gezien.
Als MD het huiswerk had gedaan, kan ze weten, dat de rechter dat in de bodemvervuilingszaak van de staat tegen Shell op grond hiervan Shell vrijsprak of is de rechter nu plots van oordeel veranderd?

Volgens het PBL past het Shell beleid in de “Parijs afspraken”

#2 Igor

@1: De eis van Milieudefensie is dat Shell de koers wijzigt, niet dat ze rekenschap afleggen over uitstoot in het verleden. Die 2% dient geloof ik om aan te geven dat Shell geen kleintje is.

#3 Kacebee

Milieudefensie stelt de volgende eisen aan Shell:

1. Shell brengt zijn beleid en investeringen in lijn met de klimaatdoelen van Parijs;

Heeft Shell daarvoor getekend dan?

#4 roland

@2: Met die 2% wordt de bijdrage aan de klimaatverandering geduid, terwijl een groot deel ervan komt uit de tijd dat dit probleem nog onbekend was.
Schiphol is ook geen kleintje en is ook nog in overheidshanden. Dus als je toch een bedrijft wilt aanpakken …

#5 Krispijn Beek

@1 doe eens linkje waar PBL beweert dat Shell’s beleid past binnen klimaatakkoord van Parijs? Ik kom alleen deze NRC checked tegen:

Shell zegt dat de „samenleving” de koolstof-voetafdruk moet halveren in 2050 om ‘Parijs’ te halen. Shells analyses zijn deels niet openbaar en deels gaan ze niet over de samenleving. Twee geraadpleegde deskundigen [Van Vuuren van PBL en de Duitse en Wageningse hoogleraar Niklas Höhne] zeggen dat de samenleving, dus ook Shell, (hoogst) waarschijnlijk meer moet doen. We beoordelen de onderbouwing van Shell’s klimaatplannen als grotendeels onwaar.

@3: Shell heeft meerdere keren publiekelijk steun voor klimaatakkoord van Parijs uitgesproken. Zie bv. https://www.fluxenergie.nl/wil-shell-hernieuwbare-energie-en-klimaatakkoord/

@4 Schiphol stoot zelf niet zo veel CO2 uit, de vliegtuigmaatschappijen die van en naar Schiphol vliegen daarentegen…
Wat is het voordeel om een overheidsbedrijf aan te pakken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*