Mijnbouwers plukken miljarden van Pakistan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Pakistan moet twee mijnbouwbedrijven 5,9 miljard dollar betalen.

Dat is het resultaat van een arbitragezaak bij de Wereldbank; die bank is opgericht om ontwikkelingslanden te helpen. Het gaat om een schadevergoeding voor investeringen in een project dat Pakistan nooit heeft goedgekeurd en dat nooit is uitgevoerd.

“Het is ruim tweemaal zoveel als Pakistan uitgeeft aan gezondheidszorg voor 200 miljoen mensen, in een land waar 7 procent van de kinderen voor hun vijftiende verjaardag sterft”, schrijft Sachs, professor aan de Columbia University.

Bij internationale investeringsrechtbanken kunnen bedrijven, buiten de reguliere rechtbank om, een zaak beginnen tegen landen die hun belangen zouden schaden.

Dergelijke arbitrage is een omstreden onderdeel van vrijhandelscontracten zoals CETA (tussen de EU en Canada). In Nederland is de goedkeuring van CETA uitgesteld omdat er onvoldoende steun voor lijkt te zijn in de Tweede Kamer.

0

Reacties (6)

#1 Hans Verbeek

de Wereldbank; die bank is opgericht om ontwikkelingslanden te helpen.

Die bijzin kun je beter veranderen in:
“die bank is opgericht om ontwikkelingslanden uit te buiten”
https://www.youtube.com/watch?v=RVsB07CcSNw

China doet nu hetzelfde in Afrika en Zuid-Amerika.

#2 Henk van S tot S

Wat zou er gebeuren als Pakistan zegt, dat ze niets betalen en de mijnen nationaliseren?

#3 beugwant

@2: Dat is te verkiezen boven Taliban-aanslagen in Chili en Canada (die dan om praktische redenen plaatsvervangend dichterbij zullen plaatsvinden).
Beter is het om per internationale wetten te regelen dat bodemopbrengsten ten goede komen aan hen die er bovenop leven en niet dat het wegvloeit naar buitenlandse investeerders, die de bewoners vooral met de troep laten zitten.
Maar dat zullen bedrijven als Suez en Shell natuurlijk nooit toestaan.

#4 Jos van Dijk

@2: dat zal zonder meer leiden tot nog hogere boetes. Pakistan heeft zich aan de regels te houden die het land zelf heeft aanvaard. Anders zouden buitenlandse investeerders daar geen cent hebben uitgegeven.

#5 Henk van S tot S

@4:
En wat als ze dan toch niet betalen en de boel nationaliseren, zoals ik in #2 al stelde?

#6 Krispijn Beek

@5 ik vermoed (maar niet geheel mijn expertise) dat je dan uitkomt bij sancties zoals bevriezing van internationale tegoeden van een land of regeringsleiders. Dat maakt bv. dollarbetalingen niet meer mogelijk. Wat vrij lastig is. Wel een paper over gevonden, maar niet de puf om me door juridisch engels taalgebruik heen te werken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*