Merkel dumpt migranten in Oostenrijk

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het is nog even afwachten hoe het uitpakt, maar op het eerste gezicht heeft Angela Merkel de conservatieven in Beieren en Oostenrijk voor het blok gezet: ze mogen onderling gaan bekvechten over migranten. Merkel stond onder druk van haar eigen CSU-minister Seehofer om de binnengrenzen te sluiten, terwijl ze liever een Europese oplossing ziet. Merkel en Seehofer bereikten een compromis: er komen centra op de Duitse grens met Oostenrijk, die toevallig ook de grens tussen Seehofers Beieren en Oostenrijk is.

De Oostenrijkse premier, Kurz, een conservatief van dezelfde snit als Seehofer, is nu ineens aan zet en dreigt de grens met Italië te sluiten, waar de nog conservatievere Salvini de scepter over migratie zwaait. Enerzijds dreigt zo de Schengenzone opgeblazen te worden, maar anderzijds legt Merkel met de selectieve sluiting in Beieren het probleem op het bordje van drie dwarsliggers van de Europese optie: gaan jullie met z’n drieën maar eens kijken of je eruitkomt met die gesloten binnengrenzen.

Open artikel

0

Reacties (21)

#1 Co Stuifbergen

Volgens het artikel gaat het om gesloten asielzoekerscentra. Een soort gevangenissen dus.
Waarom zou Oostenrijk (of Italië) last hebben van gevangenissen op Beiers grondgebied?

#2 Joop

@1.

Klopt, de centra op Duits gebied. Alleen zo gemakkelijk gaat dat niet. De SPD is er ook nog.

http://m.spiegel.de/politik/deutschland/koalitionsauschuss-zu-transitzentren-ohne-beschluesse-vertagt-a-1216493.html

#3 Michel

@2: De SPD heeft haar ziel verkocht aan de Union. Als ze nee zeggen komen er verkiezingen en verliezen ze nog meer macht. De AfD is de grote winnaar hiervan.

#4 Michel

Hier nog wat meer over de SPD:

Nicht zuletzt will Nahles zeigen, dass sie ihre Partei klüger und geschickter führt als ihre Vorgänger Martin Schulz und Sigmar Gabriel. An der Migrationspolitik dürfe die Koalition nicht zerbrechen, und schon gar nicht durch die SPD, heißt es in deren führenden Kreisen. Sie werde daran auch nicht scheitern, sagt ein führender Sozialdemokrat.

#5 Anno Niem

@3: het blijkt nu wel hoe dom de SPD geweest is om tegen de eerdere belofte richting kiezers in, toch maar weer aan het pluche te plakken. Die partij vraagt er, net als de Pvda in Nederland, gewoon om om in de afgrond te storten.

Ondertussen zitten de Duitsers met een kanselier die aangeschoten wild is en alleen nog maar in het defensief zit om haar politieke carriere zo lang mogelijk te rekken. Een bijzonder slechte zaak nu er belangrijke beslissingen genomen moeten worden.

#6 JANC

De titel van dit stuk is gewoon een leugen.

#7 Lutine

De titel is zeker een leugen. Merkel dumpt niks, ze zit in haar maag met mensen die al in de database van het Europese vingerafdruksysteem Eurodac stonden. Die zijn dus al elders geregistreerd. Veelal zal dat Italië zijn waar een extreemrechtse regering de scepter zwaait en zich niet aan het verdrag van Dublin wil houden.

Het is uitgerekend Merkel die zich de laatste jaren van haar menselijke kant heeft betoond. Wat beloond werd met een stroom vluchtelingen die nu eenmaal liever naar het welvarende Duitsland gaan dan naar het land van aankomst. Deze situatie is onhoudbaar geworden door de opkomst van extreemrechts in diverse landen en ook Duitsland uiteraard.

De welwillende houding van Merkel wordt door auteur van deze opinie omgevormd tot afschuiven. Dat vind ik persoonlijk demagogie.

#8 Christian Jongeneel

@6 Hoe zou je ander het fenomeen noemen dat Duitsland asielzoekers bij de grens met Oostenrijk vast gaat zetten en na een papierencheck terug de grens over sturen?

#9 Bismarck

@8: Vanuit CSU-perspectief zijn het de Oostenrijkers die vluchtelingen in Duitsland dumpen, dus dan zou je dat antidumping kunnen noemen. Maar goed, ziedaar waarom nationalisten in Europa altijd zo’n moeite hebben met samenwerken; Zodra de nationalistische belangen van de verschillende nationalisten elkaar in de weg beginnen te zitten is het gedaan met samen optrekken.

#10 Inje R

@9:

Zie daar de essentie van nationale belangen en nationale samenwerking (niet nationalistisch). Wanneer belangen onverenigbaar zijn stop je de samenwerking. Merkel daarentegen wil Europese integratie. Dat werkt dus niet. Dus: elke natie moet gewoon zijn belangen proberen te realiseren: gevolg, Italië laat geen vluchtelingen/immigranten meer toe en het probleem is opgelost. Kunnen we nog voor samenwerken ook!

#11 Bismarck

@10: Ik heb het over nationalistische belangen. Zo viel er eerder al eens een extreem-rechtse fractie in het EP uit elkaar omdat de Italiaanse nazi’s de Roemeense en Bulgaarse nazi’s voor untermenschen aanzagen. Zo gaat dat ook met de vluchtelingen (die al in Europa zijn), daar komen de nationalisten niet uit, want die willen ze allemaal bij de buren in de tuin dumpen. Hetzelfde geldt uiteraard net zo goed voor andere grensoverschrijdende problemen (denk bv. aan overjarige kerncentrales en zware industrie aan de grenzen, of riviervervuiling). Uiteindelijk hebben nationalisten op dit soort kwesties geen (eenduidig) antwoord en daarom werkt de aanpak die Merkel meestal nastreeft een stuk beter.

#12 Christian Jongeneel

@9 Daarom denk ik dat Merkel het zo aanpakt. Niet om het uit te voeren, maar om het te laten mislukken.

#13 Anno Niem

@0: “er komen centra op de Duitse grens met Oostenrijk”
Die centra komen toch in Duitsland zoals @1 aangeeft?

#14 Inje R

@12:

Merkel haar aanpak is mislukt. Ze vecht nu voor haar politieke carrière.

@11:

De nationale belangen zijn onverenigbaar met Merkel haar aanpak omdat niet alle nationale belangen in een soort eenduidige aanpak passen. Dat men in Europa dat nu eindelijk doorkrijgt is een feit. Wil Merkel overleven, dan moet ze haar mislukte beleid 180 graden aanpassen, anders is t over en uit voor haar. Extreemrechts heeft hier trouwens weinig mee te maken m.b.t. het uiteenvallen van samenwerkingsverbanden. Zo sneuvelen er geregeld overal allerlei samenwerkingsverbanden. En dat is prima, als er geen gemeenschappelijk belang meer is. En Merkel haar vorige aanpak zorgt er in de EU voor dat dat er bijna niet meer is.

#15 Joop

@3.

Juist!

#16 Kacebee

@14:

Merkel haar aanpak is mislukt. Ze vecht nu voor haar politieke carrière.

Als dat werkelijk zo is, dan moet die carrière onmiddellijk eindigen. Ze zit niet voor zichzelf op die positie maar voor het Duitse volk.

#17 JANC

@8: ze sturen ze naar het land waar ze de EU het eerst zijn binnengekomen.

#18 Le Redoutable

“Merkel stond onder druk van haar eigen CSU-minister Seehofer om de binnengrenzen te sluiten, terwijl ze liever een Europese oplossing ziet.” De Europese oplossing was er al, namelijk dat immigranten in het land van aankomst een verblijfsvergunning/asiel moesten aanvragen, alleen besloot Merkel met haar “Wir Schaffen das beleid” die EU regels te overtreden. Het rampzalige gevolg wordt nu duidelijk en dan vindt ze het gek dat de landen te Oosten van Duitsland allemaal radicaal het immigratiebeleid omgegooid hebben.

Overigens is er al 3 jaar Duitse controle aan de grens met Oostenrijk., dus Schengen is daar al langer niet meer helemaal van toepassing.

De enigste oplossing is de Europese buitengrens goed te sluiten, en de immigranten in het land van herkomst, of in geval van oorlog het eerst volgende veilige land immigratie/asiel papieren te laten aanvragen. Gelukkig zien steeds meer democratische partijen dat langzamerhand in, nu Merkel nog.

#19 JANC

@18:

Overigens is er al 3 jaar Duitse controle aan de grens met Oostenrijk., dus Schengen is daar al langer niet meer helemaal van toepassing.

Ik ben daar vorig jaar nog, via de snelweg, zonder controles binnen en buiten gereden.

Merkel met haar “Wir Schaffen das beleid”

“Wir schaffen das” was een reactie op de al aanwezige stromen asielzoekers/vluchtelingen en was gericht aan de Duitsers. Het was dan ook geen beleid. Nog meer leugens, notoire huisleugenaar?

#20 Co Stuifbergen

@13: ik las in de NRC dat asielzoekers naar Oostenrijk teruggestuurd worden, als ze daar geweest zijn.
Ik weet niet of dit makkelijker vast te stellen is als ze dicht bij de grens opgesloten worden, maar de essentie is dat meer mensen teruggestuurd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*