Media | Wie bezet ‘vliegvelden’ op de Krim?

Uit het NRC:

Tientallen gewapende mannen in onbekende, militaire uniformen patrouilleren al de hele nacht op het vliegveld van Simferopol, de hoofdstad van het Oekraïense schiereiland de Krim. Het is onduidelijk wie de gewapende mannen zijn en waarom zij patrouilleren. […]

Persbureau Reuters meldt op gezag van het Russische persbureau Interfax dat op het militaire vliegveld van het ook op de Krim gelegen Sebastopol Russische militairen het vliegveld bezetten.

De Volkskrant:

Russische militairen hebben de militaire vliegvelden in Sebastopol, de thuishaven van de Russische Zwarte Vloot, en de regionale hoofdstad Simferopol op het autonome schiereiland de Krim ingenomen. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

Reuters zegt (op het moment van schrijven) echter niets over Russische militairen en citeert het persbureau Interfax als volgt:

A group of armed men in military uniforms seized the main regional airport in Simferopol, Crimea, Interfax news agency said early on Friday.

En Interfax zegt ook al niets over Russische militairen, maar spreekt over ‘Crimean self-defense units’:

The latest reports suggest that self-defense units formed in Ukraine’s Autonomous Republic of Crimea have been controlling Belbek Airport, located outside Sevastopol, since 11:00 p.m. on Thursday, a source familiar with the situation told reporters.

Russian servicemen are not involved in the events at Belbek Airport, he said.

WTF? Doen zowel Reuters als Interfax aan accuratere ‘professionele informatievoorziening’ aan betalende klanten als NRC en de Volkskrant?

Of roeptoeteren Nederlandse journalisten elkaar maar een beetje na zonder te controleren wie precies wat heeft gezegd?

Open waanlink

 1. 3

  @2: Er zijn natuurlijk al Russische militairen op de Krim, het gaat om dit zinnetje:

  “A group of people with Russian Navy ensigns gathered at the airport’s building.”

  Onduidelijk is of dit dezelfde groep is, of een andere.

  Ik zou er niet te zwaar aan tillen, of het nu echt Russische militairen zijn of Oekraïense paramilitaire groepjes, Rusland zit hier achter.

 2. 4

  @3 Onduidelijk is of dit dezelfde groep is, of een andere.

  Dat is niet onduidelijk. Er wordt duidelijk gesteld dat de gewapende militairen geen insignia dragen. Deze zeelui wel. Jij bent hier degene die de desinformatie kwakkeloos aanneemt.

 3. 6

  Ik zet mijn geld in op “gespensioneerde” Russische soldaten die in de Krim wonen en door de Russen bewapend (de wapens en helmen zijn herkend als van Russische makelij) en van blanco uniformen voorzien zijn om Russische betrokkenheid te kunnen ontkennen. Allicht zullen later Russische mariniers (in Sebastopol toch al ruim vertegenwoordigd vanwege de Zwarte Zee vloot) hun posten over komen nemen om “orde te handhaven en Russische belangen te beschermen”, waarna deze onbekenden net zo snel en mysterieus verdwijnen als ze zijn komen opdagen.

 4. 7

  @4: De nieuwe minister van binnenlandse zaken van de Oekraïne:

  1. Belbek Aiport. Cordoned off by military units from the Russian fleet. Inside the airport are Ukrainian military and border guards. The soldiers outside are camouflaged, armed and unmarked, but they are not hiding their affiliation. The airport is not functioning. There are Interior Ministry positions on the outer perimeter. There have not been any armed confrontations yet.

  Zelfde verhaal bij Simferopol, zie het hele vertaalde statement onderaan dit liveblog:
  http://www.interpretermag.com/ukraine-liveblog-day-11-airports-seized/

  Of dit, van het Guardian live-blog:

  Reporters at the airport are also pointing out similarities with the new Russian army uniform.

  New #Russian uniform bears uncanny resemblance to that worn by troops at #Simferopol airport. http://t.co/xoeyvS6HI1
  — Lindsey Hilsum (@lindseyhilsum) February 28, 2014

 5. 9

  Als je het het aan de ene kant van het land normaal vindt om door middel van een gewapende opstand de macht te grijpen, dan moet je niet raar opkijken als er aan de andere kant hetzelfde gebeurt. Dit hele conflict is doorspekt met etnische spanningen. Voor veel groepen aan de zogenaamde “Europese” kant betekent de nieuwe Europese koers dat we alle etnische Russen het land uit gaan trappen.

 6. 10

  Als met al is het maar weer duidelijk dat kranten aan de lopende band onzin opschrijven. Bedenk dat het nu uitkomt, maar in conflicten waar we wat minder alle kanten horen zijn we dus waarschijnlijk behoorlijk verkeerd geinformeerd.

  Kortom, weg met luie journalisten en nooit een verslag geloven dat niet uit eerste bron is opgepend.

 7. 12

  Wie zijn het? Groepen die wel Janoekovitsj steunden en nu afscheiding van het Russische gedeelte van de Oekraine willen?

  Gaat weer lekker daar, maar het is ook weer niet totaal onverwacht. Het land is al heel lang sterk verdeeld.

 8. 15

  @14: Misschien dat je het stuk niet goed begrepen hebt maar de rechts-extremisten uit west-oekraine roepen de tartaren op om aanslagen te plegen op de Russische bevolking aldaar.

  Als ze dat doen zal putin zeker te weten het leger naar binnen sturen.

  Die rechts-extremisten uit west-oekraine (die nu trouwens in de regering zitten) vinden ELK middel geoorloofd tegen de Russische bewoners van de Krim.

  Let wel, dus niet alleen tegen die gewapende mannen maar tegen ALLE Russische bewoners.

 9. 17

  @16: Ik had het al gezien bij Michael Weiss die de laatste uren verrot wordt gescholden door Putin adepten; Weiss zou een onbetrouwbare vieze Jood zijn. Ondertussen maken diezelfde adepten Oekraïne en het westen voor nazi’s en extreem rechts uit, geheel in lijn met de Putin propaganda.

  Some have suggested that pro-Russian elements are actually painting anti-Jewish graffiti in order to frame the opposition.

  http://www.interpretermag.com/ukraine-liveblog-day-11-airports-seized/#1815

  Garry Kasparov:

  Actually, I agree. Putin doesn’t want to invade Ukraine right now. He wants to start a Ukrainian civil war. And THEN invade.

  https://twitter.com/Kasparov63

 10. 18

  Poetin hoeft oekraine niet binnen te vallen, het enige wat hij hoeft te doen is de gaskraan dicht te draaien en de grenzen te sluiten, dan is oekraine binnen 4 weken bankroet en wandelt ie zo naar binnen.

 11. 20

  @19: Lijkt mij ook het meest verstandig. Zowel voor dit moment als voor de toekomst. Probleem is wel dat ook de rechten van de minderheden gewaarborgd dienen te worden. In zo’n wespennest als de Krim gaat alles niet vanzelf. Daarnaast, zal een referendum door Poetin te vreten zijn?

 12. 21

  @20

  zal een referendum door Poetin te vreten zijn?

  Niet als de uitkomst kan betekenen dat zijn invloed op de Krim minder wordt (via Russisch bevolkingpercentage, politiek of via militaire basis). De Krim ligt iets te strategisch op de landkaart. Vooralsnog is zijn positie zeer comfortable, met een pro Russisch Krimparlement en een stevige machtspositie door gas over heel Oekraine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren