Media en segregatie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Er wordt in de Nederlandse media wel over maar niet door Nederlandse Turken geschreven. En dat leidt tot een stroom bedroevend eenzijdige berichten over alles wat er fout gaat in Turkije en slecht is aan Turken. In dit geval in de Volkskrant, maar ik zie het ook in andere zogenaamde redelijke media.

Het stuk van Tayfun Balçik is om veel meer redenen de moeite waard (vooral zijn uitsmijter over Turkse hypocrisie ten opzichte van Nederlandse Koerden is briljant), maar voor mij maakte het in een slag duidelijk dat Nederlandse Turken niets te zoeken hebben bij Nederlandse media. Dat ze zich niet zullen herkennen en geen nieuws zullen vinden dat voor hun relevant is. Alleen maar gezeik.

Met deze eenzijdige berichtgeving is het geen wonder dat ze dan maar Turkse kranten lezen en tv zenders (waarvoor het zelfde geldt) kijken. Ik durf te wedden dat onze media daadwerkelijk bijdraagt aan de verwijdering van de diverse gemeenschappen in Nederland en daarbij aan maatschappelijke segregatie.

Open artikel

Reacties (4)

#1 Bernard Weiss

“…Ik durf te wedden dat onze media daadwerkelijk bijdraagt aan de verwijdering van de diverse gemeenschappen in Nederland…”

En ik durf te wedden dat je een opfriscursus Nederlands moet hebben.

#2 Jos van Dijk

We lezen allemaal ons eigen nieuws. Ik weet niet of je de media daar alleen voor verantwoordelijk moet stellen of dat het ook iets te maken heeft met vooroordelen en selectieve waarneming die ieder mens eigen zijn.

#3 Johanna

We lezen allemaal ons eigen nieuws, ook Tayfun Balçik. Als je pleit voor inclusieve berichtgeving, mede op basis van het aantal doden dat er valt, dan begrijp ik niet zo goed waarom dan deze aanslagen bijvoorbeeld ontbreken in het lijstje (en in de meeste analyses van het waarom van het Daesh offensief tijdens de Ramadan!!):

6 juni: aanslag nabij vluchtelingenkamp Baqa’a in Jordanië, 5 doden

21 juni: aanslag bij Rukban, Syrisch-Jordaanse grens, 7 doden, 13 gewonden

21 juni: Suwaib, noordwestelijk van Bagdad, 6 doden, 13 gewonden

27 juni: 8 zelfmoordaanslagen in 24 uur in Qaa, Libanees-Syrische grens, 5 doden, 28 gewonden

27 juni: Al Mukalla, Jemen, 4 autobommen, 43 doden; 1 bom in pakket met voedsel dat soldaten werd aangereikt aan einde Ramadan

28 juni: moskee in Abu Ghraib, westelijk van Bagdad, 5 doden, 13 gewonden

28 juni: aanval op provinciegrens Karbala, afgeslagen door politie-eenheid ter plekke

#4 Lutine

In de Nederlandse media is Turkije helemaal niet zo belangrijk.
Over de terreur in Turks Koerdistan horen we niet zo veel.
Net zo min als van de vele aanslagen die in Turkije gepleegd zijn.

Dat Nederturken daar heel anders in staan kan ik mij voorstellen.
Zij staan vaak ook in 2e of 3e generatie nog met 1 been in Turkije. Zij mogen hier stemmen voor het parlement in Tr. En zijn nog fanatieker pro-Erdogan dan in Turkije.

Segregatie ja. Maar moet ik mij daar als Nederlander mee bezig houden? Nationalisme gedijt in Turkije. Ik heb niks met nationalisme. Maar als Nederturken zich daarmee bezig willen houden dan is dat hun goed recht binnen de wet. De restgroep van Nederturken gaat vanzelf wel op in de samenleving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*