Medewerkers van Reuters slaan alarm over samenwerking met de Russische nieuwsdienst Tass.
Reuters heeft een contract lopen met Tass, met name voor de doorlevering van video’s en foto’s aan allerlei media. Medewerkers van het Anmerikaanse persbureau hebben specifiek hun bezorgdheid geuit over Tass’ kritiekloze rapportage van informatie over de oorlog in Oekraïne van de Russische regering, puur propaganda volgens critici en media-experts.
“Het was een schande toen het partnerschap twee jaar geleden werd ondertekend”, vertelde een verslaggever van Reuters aan POLITICO. “Nu is het gewoon verkeerd, en de stilte van de top is zorgwekkend en misschien wel het ergste.”
Reuters probeert de kritiek te weerleggen:
“Reuters Connect stelt gebruikers – meestal andere nieuwszenders – in staat om content van over de hele wereld te zien, waaronder video, foto’s en afbeeldingen. Alle inhoud van derden is duidelijk gelabeld en bevat een disclaimer waarin staat dat Reuters ‘niet de nauwkeurigheid garandeert van, of de standpunten of meningen die in dit item worden uitgedrukt, onderschrijft’.”
Reacties (2)
Ik denk dat de top gelijk heeft.
Zouden de klanten van Reuters niet in staat zijn de informatie van TASS kritisch te beoordelen?
Maar goed, ik vind ook raar dat RT hier niet meer uitzenden mag.
Het gaat er niet alleen om of klanten wel of niet in staat zijn die informatie kritisch te beoordelen. Het begint bij een principiële kwestie: in hoeverre wil je als persbureau meewerken aan het verspreiden van propaganda? Ik vind het wel logisch als er zo duidelijk mogelijk onderscheid wordt gemaakt tussen politieke propaganda en journalistieke informatie. Als ik mijn eigen persbureau had, zou ik me niet voor het karretje van Poetin willen laten spannen. En zou ik zijn propaganda daarom altijd nadrukkelijk labelen als propaganda.
Overigens blijkt al jaren dat lang niet alle (zogenaamde) nieuwsmedia in staat zijn om onderscheid te maken tussen propaganda en feitelijke informatie. Ik denk dat je zelf wel wat voorbeelden kunt verzinnen van zulke (zogenaamde) nieuwsmedia.