1. 4

  Wat een haat tegen zo’n toonaangevend, beeldbepalend en groot pm (na Churchill misschien wel de beste die GB gehad heeft)

 2. 5

  En het land en de mensen zien er afgezien van de London City er ontzettend slecht uit. Mede dankzij deze vrouw.

  Dat is geen haat Inje dat is realisme. De oude elite is ook niet aan de kant gezet, alleen de vakbonden die voor de zwakkeren opkwamen zijn gebroken. Maar ja, jij bent zo lekker voor de rijken en de allerrijksten, wat maakt het jou uit.

 3. 6

  Zal er ook geen traan om laten.

  En wie deze mevrouw nu nog verheerlijkt (“heldin”) die heeft echt niet goed gelet op de gevolgen van haar beleid.

 4. 7

  GB en haar industrie zijn Thatcher nooit te boven gekomen.

  Het kaarsjes branden laat ik dan ook aan Jim Slater en James Goldsmith…

 5. 8

  @5:

  Onzin. De macht van oude adel heeft zij gebroken en de elite opengegooid voor een ieder met genoeg talent. Dat blijkt ook wel uit het feit dat zij zelf van zeer arme afkomst was.
  Helaas is het in sommige kringen populair om thatcher te haten en uit te maken voor rotte vis, ondanks haar enorme staat van dienst.

 6. 9

  De armen zijn aanzienlijk rijker geworden onder Thatcher. Moet je nagaan hoeveel de rijken óók rijker zijn geworden, om die Gini-coëfficient te laten stijgen.

  Maar goed, waarschijnlijk geldt hier: “he would rather have the poor poorer, provided that the rich were less rich”.

  (Leuk overigens, zo’n grafiekje dat verticaal netjes begint bij…23.)

 7. 10

  @8: Onzin. De macht van oude adel heeft zij gebroken en de elite opengegooid voor een ieder met genoeg talent.

  Vandaar dat we geregeerd worden door een stelletje Etonians..

 8. 11

  @8.

  Hahahaha, omdat het jouw straatje is, en je zoals eerder aangegeven al duidelijk aangeeft waar je voor bent, hoeven we geen respect voor haar te hebben. De een heeft nu eenmaal meer kans dan de ander. Je komt niet zomaar in Oxford of Cambridge. En het hogerhuis met de hoge adel is nog steeds een factor van belang.

 9. 16

  Ze heeft GB uit elkaar gedreven, verschillen vergroot, conflicten geïnitieerd en in stand gehouden. Ze heeft Engeland buiten de EU geparkeerd. En ja, in dat proces zijn veranderingen tot stand gebracht die nodig waren maar die – zonder twijfel – ook zonder haar hadden plaats gevonden.

  Thatcher had foute ideeën en een foute handelswijze.

  @Inje dat er sommige dingen nu als goed worden getypeerd maakt haar niet geweldig. Hitler had ook zo zijn Volkswagen.

  Ha, Godwin in 16

 10. 17

  @16.

  Het land was in de jaren 70 al uit elkaar gevallen. En drie jaar na de toetreding van de Britten, begonnen ze al moeilijk te doen in Brussel. Beter gezegd: ze hadden er nooit bij moeten komen.
  Dat veranderingen ook zonder haar waren gekomen denk ik ook wel. Wel heeft zij de trend ingezet. Haar voorganger(s) lukte dat niet, al hoewel zij wel pogingen schijnen gedaan te hebben. Daar zal wel meer de komende dagen over in de media komen de specifieke economisch-sociale toestand van GB in de late jaren 70. Want gecompliceerd was het wel degelijk.

 11. 18

  @6: De inwoners van de Falklands zijn haar anders wel terecht dankbaar (al zijn het natuurlijk de militairen destijds geweest die hun leven voor hen hebben gegeven en niet de ijzeren dame zelf). Maar afgezien van hen denk ik dat er inderdaad weinig zijn die Thatcher terecht heldin mogen noemen, behalve de (voornamelijk) heren van de Square Mile.

 12. 19

  Over de Falklandoorlog:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/12330/4-Uur-Nieuwsbreak/article/detail/3422248/2013/04/08/Ko-Colijn-Zonder-Europa-had-Thatcher-nooit-de-Falklandoorlog-gewonnen.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS

  Margaret Thatcher is overleden. Behoorde u tot haar bewonderaars?
  ‘Nee, eigenlijk niet. Ik heb haar nooit zoals Mark Rutte als rolmodel gezien. De laatste keer dat ik over haar heb geschreven, was nadat ik de film Iron Lady had gezien. In die film leek het net of ze in haar eentje de Falklandoorlog had gewonnen. Ze werd geprezen om haar moed. Thatcher heeft altijd enorm op Europa afgegeven, maar zonder Europa had zij de Falklandoorlog nooit gewonnen. Door het Europese wapenembargo konden de Argentijnen hun Exocetraketten niet meer gebruiken, waardoor de Falklands veel makkelijker konden worden heroverd.’

  En zonder het winnen van die oorlog, was ze niet herkozen.

 13. 20

  Weer een hoop feitenvrije reacties, Thatcher zat nou eenmaal bij de verkeerde ploeg en dan ben je volgens de linkse hooligans bij voorbaat slecht.

  Verontwaardigd zijn over mensen die juichen om een brand in een moskee en dan zelf dit soort reacties plaatsen @2 @13 , zielig.

 14. 24

  @19: Het verhaal rond de Exocets ligt ietsje genuanceerder (In het kort: Ze konden ze wel gebruiken en hebben er ook gebruikt, maar het VK wist Frankrijk van verdere leveranties af te houden, waardoor ze vrij snel op waren. De EU erbij betrekken is wat overdreven, het VK en Frankrijk hebben tijdens deze en trouwens ook in andere oorlogen bilateraal samengewerkt).

 15. 27

  @26
  Deze bijvoorbeeld @7. Het was Thatcher die Engeland van een land met bijna dezelfde status als een derde wereld land naar de economische wereld top heeft gebracht.

  En sinds wanneer heeft links problemen met gesloten kolenmijnen?

 16. 28

  @27: Het was Thatcher die Engeland van een land met bijna dezelfde status als een derde wereld land naar de economische wereld top heeft gebracht.

  Wat weet jij ervan? Ben je ooit in het noorden van Engeland überhaupt geweest? Ik heb er mijn hele familie. En geloof mij, ze gaan dansen op de graf van deze duivel.

 17. 29

  @thallman
  Dat proces heeft onder Thatcher’s prime ministership plaatsgevonden, een causale relatie valt echter zeer te bediscussieren.

 18. 30

  @28
  En hoe was het in het noorden van Engeland eind jaren 70/begin jaren 80?

  Kom met feiten, en niet met anekdotes van chavs die te dom zijn voor simpele statistiek en vakbonden nablaten.

  @29
  Dat staat wel degelijk in relatie tot het moderniseren van de economie ,het terugdringen tot de macht van vakbonden en het terugdringen van inflatie.

  Denk je werkelijk dat het resultaat niet anders zou zijn geweest als de geldpers aanbleef om te kunnen betalen voor de eisen van de vakbonden?

 19. 31

  “Kom met feiten, en niet met anekdotes van chavs die te dom zijn voor simpele statistiek en vakbonden nablaten.”

  Hou jij dan op met het nablaten van simpele statistiek zonder diepere analyse en context in overweging te nemen?

 20. 34

  Vind inkomensongelijkheid niet dé belangrijkste erfenis. Samen met mislukt B- acteur toch architect van volkomen vrije markt/ privatisering? En daar plukken we nu toch allemaal de “vruchten” van…in Europa? Een hopeloos verdeeld Europa overgeleverd aan banken & multinationals (of Rusland) golvend op angstig rechtse onderbuiken waar elk spoortje van revolutie vakkundig wordt afgerasterd. Zelfs met de kennis van toen hadden ze KUNNEN weten dat e.e.a. op 1-groot-drama zou en moest uitdraaien. Ik zou u tien-ta-llen voorbeelden kunnen geven; wat ik nu niet ga doen gelet op de klok en de tijd maar u kan ze zelf ook wel bedenken.

  Uitéindelijk allemaal begonnen onder en vanwege deze neoliberale tiefushoer…jaha.

 21. 36

  “Dat staat wel degelijk in relatie tot het moderniseren van de economie ,het terugdringen tot de macht van vakbonden en het terugdringen van inflatie.

  Denk je werkelijk dat het resultaat niet anders zou zijn geweest als de geldpers aanbleef om te kunnen betalen voor de eisen van de vakbonden?”

  Die zaken waren voornamelijk een product van die tijd en een trend die door omgevingsfactoren beïnvloed was. Haar rol droeg daar aan bij, maar was niet essentieel in het geheel, één acteur in het theater.

  Door een dergelijke versimpeling van de werkelijkheid maak je geen valide punt. Het veranderen van het systeem op dat moment was nodig, maar je kan niet ontkennen dat er een enorme shift van welvaart naar de rijken heeft plaatsgevonden. Daarnaast hebben de Reaganomics in het beleid van die tijd op termijn tot enorme graaierij, fraude en uiteindelijk de grootste economische crisis sinds de jaren 30 geleid.

 22. 37

  @33
  Je komt met verhalen aan over hoe jou familie Thatcher haat maar een simpel linkje met feiten over de rampspoed die Thatcher zou hebben gebracht is teveel gevraagd?

  Feit is dat in de winter of discontent, het VK economisch aan de rand van de afgrond stond door een verouderde industrie die dankzij labour en de vakbonden door middel van geld printen in stand werd gehouden. Thatcher heeft dit doorbroken en van het VK een van de leidende economieën in de wereld gemaakt.

  Ik heb even gezocht maar kan nergens een onderzoek vinden dat aantoont dat het beleid uit de jaren 70 zonder problemen verlengd kon worden.

 23. 38

  @37: Ik vind #13, #14 en #35 anders erg sterke uitingen van hoe een groot deel van de UK over deze bitch dacht. Denk je heus dat dat op niks gebaseerd is?

 24. 39

  @36
  “”Die zaken waren voornamelijk een product van die tijd en een trend die door omgevingsfactoren beïnvloed was.””

  De oude industrie zou inderdaad hoe dan ook failliet gegaan zijn, Thatcher heeft ervoor gezorgd dat ze het land niet meetrokken. De economische vernieuwing is niet in persoonlijk ondertekende vijf jaren plannen tot stand gekomen maar is zeker wel door geholpen.

 25. 40

  RIP and all that, maar wow, wat had men in de jaren ’80 een hekel aan deze vrouw….

  Via de Haagse dichter Harry Zevenbergen:
  MAGGIE THE SOUNDTRACK!

  1 Elvis Costello / Tramp the dirt down
  2 Morrissey / Margaret on the Guillotine
  3 Frank Turner / Margaret fucked the kids
  4 Chumbawamba / So long bye bye
  5 Robb Johnson / More tea Margaret
  6 The Laughing Policeman / Miner’s strike poem
  7 The Levellers / Another man’s cause
  8 The day that Thatcher dies
  9 The Beat / Stand down Margaret
  10 Billy Bragg / Thatcherites
  11 Andy T / I still hate thatcher
  12 I’ll dance on your grave Mrs Thatcher
  13 Mrs Thatcher song
  14 Irish Brigade / i’d love to shove her
  15 Foo Mukkul Mayr Kin Thi Tak / Doric
  16 The Exploited / Maggie you cunt
  17 We’re havin’a party when Thatcher dies
  18 Attila the Stockbroker / Maggots one Maggie Nil

 26. 42

  @41
  In dat stuk wordt de suggestie gewekt dat er geen problemen waren in de jaren 70 omdat er economisch groei was, dat klopt niet. In Griekenland was ook jaren economische groei. Typisch Guardian stukje waarin losstaande feiten worden verwrongen tot een beschuldiging die uit het werkelijke totaalplaatje niet kan worden gemaakt.

  Het enige rake punt is dat een veel groter deel van de inkomsten bij de top terecht komt. De opkomst van deze elite maakt echter deel uit van het veel grotere plaatje van verstrengeling tussen overheid, multinationals en subsidie organen die niet links of rechts is te noemen.

 27. 45

  @43: Haar eerste termijn won ze met populisme. De hele National Front klapte in elkaar omdat hun leden massaal op haar stemde. De tweede termijn won ze met pattriotisme. Zonder de Falklands was het bij één termijn gebleven.

 28. 47

  Vóór de Falklands stond ze er helemaal niet goed voor toch @HansR#43 (een beetje als Bush voor 9/11). Daarna heeft ze die klaterende overwinning uitgebuit en alle duivels ondergebonden (begon al met de vakbonden dacht ik)…

  edit: su zelf al geantwoord heeft

 29. 49

  Met al dat positieve nieuws over Maggie was ik even bang dat ik de enige was die twijfelde aan haar nut voor Engeland en de wereld in het algemeen.

 30. 50

  Margaret Thatcher is een vrouw met grote Christelijke deugden. De onverholen haat die zij zich met haar noodzakelijk en succesvol gebleken beleid op de hals haalde, kun je als bekroning van haar werk en persoon zien.

  Lijden, i.e. door het gemeen te worden bespuwd en gelasterd, is het lot van leiders. Niet dat van bejubelde dictators. Let op de tekens!

 31. 52

  Dat bijna gekmakende gesnater van die kutpinguins, albatrossen of weet ik veel daar bij Goose Green in combinatie met die wind en de slagregens op het dekzeil in je schuttersputje. HUuuuHUUUU. En dat alles voor een paar rotsen wat schaapherders en het imago van 2 dictators…

  Ik krijg nou nog jeuk aan me houten been.

 32. 53

  @HPax:
  Iets met gelijkheid en naastenliefde enz…? Of bedoel je toch meer de conservatieve zwarte-kousen-dikke-BMW-Christelijke deugden?

 33. 56

  Lijden, i.e. door het gemeen te worden bespuwd en gelasterd, is het lot van leiders. Niet dat van bejubelde dictators.

  @50 – O, vandaar dat Hitler, Stalin, Mao, Pol Pot, Pinochet, Franco, Saddam Hussein, Muammar Gadaffi, Idi Amin, Hafez al Assad en zoon steeds weer worden afgeschilderd als vreselijke tirannen:

  Het waren stuk voor stuk visionaire ‘leiders’ ipv wrede dictators.

  Dank voor dit stukje inzicht in je wereldbeeld en denkvermogen!

 34. 57

  @55:

  Nog niet zo lang geleden heb je mij laten weten van enige reactie mijnerzijds op jouw ‘comments’ verschoond te willen blijven. Ik heb dat gerespecteerd en wil dat in de regel blijven doen, maar jij zie je beledigend c 55* niet.

  Ik noem dit een asymmetrische verhouding, waarmee ik niet zonder inspraak akkoord kan gaan. Wat wil je? Verder: gedraag je.

  * Je noemt mij ‘idioot’. Weet je wel wat dat zegge en schrijve in Nederland betekent?
  Denk daar eens grondig over na en laat mij het resultaat van die inspanning weten. Voor die ene keer.

 35. 59

  @57:
  idioot : Mentale retardatie[1] (letterlijk geestelijke achterstand), zwakzinnigheid, intellectuele stoornis, geestelijke/verstandelijke handicap of mentale handicap is een naam voor een ontwikkelingsstoornis waarbij de verstandelijke vermogens zich niet met de normale snelheid ontwikkelen en meestal een gemiddeld niveau niet zullen bereiken. De persoon heeft door het cognitief tekort moeite om volledig te functioneren, in vergelijking met leeftijdgenoten. Daarom wordt wel gesproken van een verstandelijke handicap of een verstandelijke beperking. De term geestelijk gehandicapt werd ook gebruikt.

 36. 61

  @43: Het VK is natuurlijk niet echt een democratie, dankzij het districtenstelsel. Gewoonlijk is de regerende partij er gekozen door een minderheid van de kiezers.

 37. 62

  @59:

  Je hebt het verkeerd gedaan. Taal van een papagaai die een woordenboek kan lezen. Zoiets.

  Probeer het nu opnieuw. Denk intens aan iemand die jou zeer nastaat en pas op hem of haar het begrip – dat van jou uit c 55 aan mijn adres – in questie toe. Wat voel je dan?

  Liever geen reactie. Als je wat gevonden hebt, steek het in eigen zak.

 38. 63

  @62.

  Ben je college aan het geven. Lekker paternalistisch zoals je graag altijd doet, idioot!

  Kom je nog met een meer inhoudelijke reactie waarom zij zo succesvol was. Of was dat weer natte vinger-werk zonder onderbouwing wat je wel meer doet?

 39. 64

  Ik zag laatst een documentaire over Ford Dagenham waar het probleem van GB mooi werd samengevat: voortdurend stakingen en als er toevallig niet werd gestaakt werden er abominabel slechte auto’s gemaakt.
  Hoe groot zou de bijdrage zijn van de Duitse auto-arbeiders in het drukken van de Gini?

 40. 65

  @62: Kijk @HPax, je kunt wel zeggen geen reactie maar je mist toch een beetje het punt hier. Om te beginnen vraag je een antwoord en dan nog een dat je alleen zelf wilt horen. Dat is ook ongeveer het probleem met jou : je wilt alleen horen wat jou uitkomt, wat jou bevalt. Dat is eigenlijk alleen voorbehouden aan dwazen.

  En kijken wij wat Van Dale zegt over het begrip idioot:

  Betekenis ‘ idioot ‘

  idi·oot (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
  1 (psychologie) achterlijk in de allerergste graad
  2 stom, dwaas

  idi·oot (de; m,v; meervoud: idioten)
  1 (psychologie) zwakzinnige in de ergste graad
  2 (scheldwoord) stomkop

  Het mag je duidelijk zijn dat we hier geen psychologie bedrijven dus het gaat om betekenis twee : stom, dwaas dan wel stomkop.

  Je kunt het zien als schelden, ik zie dat niet zo. Ik reageer op jouw #50. Het begrip stom dan wel stomkop is hierop volgens mij van toepassing. Helder en eenduidig. Dat je het niet waardeert kan ik me nog wel voorstellen maar binnen de context van de regels van Sargasso mag ik je volgens mij die kwalificatie nog wel geven. Het is onverkort van toepassing op jouw hele commentaar in #50.

  Stom.
  En een ander goed Nederlands woord is dus idioot.

  Ik zie persoonlijk het probleem niet zo.

  Oh en ‘questie’??? Je bedoelt waarschijnlijk: ‘kwestie’.

 41. 68

  @67 Zeg het gerust als je denkt dat ik het hier verkeerd heb, maar ik vermoed dat Ralph een hekel aan Thatcher heeft om volstrekt andere redenen dan die waarom Halsema haar een rolmodel noemt. Als je dat onderscheid niet maakt en Halsema niettemin samen met Thatcher het graf in wenst, dan heb je onverwerkte issues waarvoor therapie aangewezen is.

  Ralph doet alsof Thatcher en Halsema van hetzelfde allooi zijn. Dat is de link waar het om draait. Dat maakt iemand tot een kansloze rukker. Als je dat niet begrijpt, dan ben je een……… nou ja, gewoon niet zo pienter iemand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren