Man vindt dat hij recht heeft op seks, krijgt het niet, vermoordt zeven mensen

De 22-jarige Amerikaanse dader liet een manifest achter. Enkele citaten:

For the last 8 years of my life, ever since I’ve hit puberty, I’ve been forced to endure an existence of loneliness, rejection, and unfulfilled desires. All because girls have never been attracted to me.

Girls gave their affection, and sex, and love, to other men but never to me. […]

It’s not fair. You girls have never been attracted to me.

I don’t know why you girls aren’t attracted to me, but I will punish you all for it.

It’s an injustice, a crime, because I don’t know what you don’t see in me. I’m the perfect guy, and yet you throw yourselves at all these obnoxious men, instead of me, the supreme gentleman.

On the day of retribution I am going to enter the hottest sorority house of UCSB… and I will slaughter every single spoiled, stuck-up, blonde slut I see inside there.

All those girls that I’ve desired so much, they would’ve all rejected me and looked down upon me as an inferior man if I ever made a sexual advance towards them while they throw themselves at these obnoxious brutes.

I will take great pleasure in slaughtering all of you.

You will finally see that I am in truth the superior one. The true alpha male. […]

And girls, all I’ve ever wanted was to love you, and to be loved by you. I’ve wanted a girlfriend, I’ve wanted sex, I’ve wanted love, affection, adoration, but you think I’m unworthy of it.

That’s a crime that can never be forgiven.

If I can’t have you, girls, I will destroy you.

You denied me a happy life, and in turn, I will deny all of you life. It’s only fair.

Uit het taalgebruik in dit manifest valt af te leiden dat de dader geïnspireerd was door de zogenaamde Men’s Rights Movement, een beweging waarbinnen men vrouwen voornamelijk wenst te zien als veredelde gebruiksvoorwerpen.

En hoewel het dus duidelijk is dat de dader werd gedreven door vrouwenhaat, wist een ‘expert’ van Fox News te melden dat de oorzaak van de schietpartij moest worden gezocht in diens ‘homoseksuele impulsen‘.

Want alle verknipte, seksueel gemotiveerde daden zijn vanzelfsprekend de schuld van the gays.

Open waanlink

 1. 2

  Zo’n figuur zou de poverheid (goede typefout) zo ver krijgen, dat ze dat ook nog gaan reguleren, want overduidelijk doet de markt hier ook zijn werk niet. Vanaf 14 jaar recht op een staatsvriendin.

 2. 3

  Dit is een klassieke narcistische moordpartij (zie de laatste twee regels van het manifest), de inspiratie (Men’s Rights Movement) is er hooguit achteraf bij gezocht.

 3. 5

  I’m the perfect guy, and yet you throw yourselves at all these obnoxious men, instead of me, the supreme gentleman.

  Klikt wel als een catch inderdaad…

 4. 6

  Eens met #3. De termen “narcissistic entitlement” en “narcissistic rage” spring uiteraard onmiddellijk to mind. En gisteren ook zijn ‘manifest’ wat doorgebladerd, waarin werkelijk ieder cliché over narcisten te vinden is. Hij fantaseert bijvoorbeeld voortdurend over rijkdom (”I believed that it was destiny for me to win the Megamillions Lottery”) en macht (noemt zichzelf meerdere malen een God, ook in zijn relatie tot zijn ‘day of retribution’, waarin hij zijn ‘superioriteit’ zou tonen) en ziet anderen in zijn omgeving niet los, maar juist als een soort werktuigen van hemzelf. Kenmerkend is wat dat betreft deze volgende (met voldoende afstand bekeken ook enigszins geestige) interactie met zijn moeder, die hier een relatie heeft gekregen met een rijke Hollywood-figuur, en waarvan hij vindt dat ze moet trouwen (zodat hij een rijke stiefvader zou hebben):

  Money would solve everything. I started to frequently ask my mother to seek marriage with this man, or any wealthy man for that matter. She always adamantly refused, and demanded that I stopped talking about it. She told me that she never wanted to get married again after her experience with my father. I told her that she should sacrifice her well-being for the sake of my happiness, but this only offended her further.

  Hij had daarnaast ook een autistische stoornis, misschien dat die combinatie ook wat ongelukkig is.

 5. 7

  Beetje onhandige actie is dat. Uitgaande van een braaf monogaam leven, heeft hij zojuist 6 andere mannen hun “recht op seks” ontnomen.

 6. 8

  @7: Dat vond-ie ook niet zo’n ramp. Wat hem vooral boos maakte was namelijk dat anderen wel van liefde en seks mochten proeven, en hij niet. Als niemand dat mocht, dan was het oké. Zie wat dat betreft ook deze diagram van hoe de wereld er na zijn ‘revolutie’ zou uitzien.

  In zijn manifest fantaseert hij trouwens ook nog over het omgekeerde: een wereld waarin alle mannen dood zijn behalve hij, zodat hij de vrouwen voor het uitkiezen had. Het gaat hem, in andere woorden, niet echt om ‘eerlijk’ en ‘oneerlijk’ in een universele zin. ‘Eerlijk’ is wat goed voor hem is.

 7. 9

  Verbaast me niks.
  Ik kom op sites die in de categorie humor zouden moeten vallen steeds vaker reacties tegen (die niet weggehaald worden) waarin vrouwen als vuil neergezet worden.

  Neem deze 2 voorbeelden uit Nederland:
  “Maar het onderstreept wel dat vrouwen qua slachtofferrol een zieligheidsmonopolie hebben. Waardoor je als je als man niet serieus genomen wordt als je aangeeft door een vrouw te worden mishandeld.[…] Vieze kutbitches.”

  “Dit bevestigt weer mijn vooroordeel, vrouwen zijn ongelofelijke hoeren. Ik ben zo ziek van de dubbele standaard, wat betreft vrouwen en dat ze maar altijd slachtoffers zijn.”

  Dus niks eenzame zielepoot met zieke geest. Die knakker heeft veel zielsverwanten en sympathisanten. En zo te zien ook op Sargasso.

 8. 10

  @9: Elke samenleving kweekt zijn eigen gekken. De gedachte dat het hier om een narcistische vrouwenhater gaat spreekt dus helemaal niet tegen, maar juist vóór de conclusie dat we in een narcistische, vrouwenhatende samenleving (of in elk geval tijdperk) leven.

 9. 12

  “maar juist vóór de conclusie dat we in een narcistische, vrouwenhatende samenleving (of in elk geval tijdperk) leven.”

  Als de samenleving vrouwen haat, dan zal daar wel een kern van waarheid in rusten.

 10. 14

  @6: Yep. De Amerikaanse droom die valse verwachtingen schept, zo ongeveer. Elliott Leyton (Hunting For Humans, The Sole Survivor) heeft dat goed beschreven.

 11. 16

  Dit doet me denken aan “De wereld als markt en strijd” van Michel Houellebecq: “Een mes, Raphaël, is een aanzienlijke bondgenoot”.

  Volgens mij gaat het niet alleen om vrouwenhaat, maar om hoe we omgaan met verlangen in het algemeen. Verlangen wordt overal aangewakkerd maar er wordt weinig op gereflecteerd. Lacan zegt dat verlangen wordt gedreven door zijn eigen onmogelijkheid, we verlangen niet het object (of desire), maar het verlangen zelf. Reclame suggereert bijvoorbeeld dat verlangen ingelost kan worden: dit is een recept voor teleurstelling en frustratie.

 12. 17

  @16
  ‘Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak’. Voor die wijsheid hadden we Lacan niet nodig :)

 13. 19

  Ik blijf me erover verbazen dat de discussie in Amerika nu vooral gaat over vrouwenhaat. Natuurlijk is dat ook belangrijk, maar ik zou eerst zorgen dat gefrusteerde mannen niet langer in elke Wal-Mart een geweer kunnen kopen om hun zieke fantasieën uit te voeren.

 14. 20

  @18: het was wat gechargeerd, maar #3 gelooft niet in de vrouwenhaatfactor en in andere reacties las ik dat men het meer zoekt in narcisme. Knorretje maakte mijn punt dan pas nadat ik het had gezegd. Ik neem het daarom ook niet terug.

 15. 21

  Ik ben overigens van mening dat opmerkingen die ik als voorbeeld gaf in #9 zouden moeten leiden tot een ban. Het staat voor mij op gelijke hoogte als racisme.

  Ik zou graag willen weten of dit zou gebeuren op Sargasso, of niet.

 16. 22

  Deze jongen was autistisch, hij kon de noten lezen maar begreep de muziek niet. In zijn ogen was alles wat hij deed perfect, want in uiterlijkheden kopieerde hij de cultuur van LA, wat het enigste was wat hij kende. Toch moesten vrouwen hem niet, dit wekte enorme frustratie bij hem op. Hij deed toch immers alles goed? Zijn drang om erbij te horen, sloeg om in haat naar wat hem niet accepteerde.

  Een heel tragisch geval, en een heel tragische gebeurtenis. Het zou zonde zijn om hem niet te gebruiken.

 17. 24

  @21 ik denk dat er welgeteld nul weldenkende mensen zijn op de hele wereld die na het lezen van dit nieuws denken dat er geen vrouwenhaat in het spel is.

 18. 27

  Hoe dan ook, deze psychopaat was in ieder geval een column op Sargasso waard en binnenkort zal er wel er wel iemand op dit geval promoveren. ;-)
  Helaas moet ik toegeven, dat ik kortstondig even voorstander van de doodstraf dreigde te worden.

 19. 30

  Ik ben overigens van mening dat opmerkingen die ik als voorbeeld gaf in #9 zouden moeten leiden tot een ban. Het staat voor mij op gelijke hoogte als racisme.

  Ik zou graag willen weten of dit zou gebeuren op Sargasso, of niet.

  @21 – Dat is zoiets als met voorbeelden komen van racistische en xenofobe uitlatingen op het Pim Fortuyn-forum, en je dan gaan afvragen of daar op Sargasso een ban voor zou zijn uitgedeeld.

  Waarmee je zelf aantoont dat je dergelijke voorbeelden hier niet kunt vinden, want anders had je ze wel opgevoerd.

  En omdat je die uitlatingen niet kunt vinden, ga je maar speculeren over het theoretisch uitblijven van een ban in een fantasiewerkelijkheid, waarin dergelijke uitlatingen wel op Sargasso voor zouden komen, om maar je puntje te scoren dat de samenleving door en door seksistisch is, en Elliot Rodger heel veel geestverwanten heeft, ook op Sargasso.

  Hier is een overtuigend betoog dat het misogyne gedachtegoed van Elliot Rodger niet gebagatelliseerd moet worden.

  Maar Rodgers ideeën zijn dermate krankzinnig (hij pleit ervoor alle vrouwen uit te hongeren in concentratiekampen, omdat ze niet verdienen te leven), dat je dan nog moeilijk vol kunt houden dat hij veel geestverwanten heeft.

 20. 32

  @31: Er bestaat in die context een verschil tussen krankzinnigheid en hypocrisie, al ziet niet iedereen dat zo scherp. Zoals de rechter die indertijd de Yorkshire Ripper veroordeelde, die opmerkte dat het ‘spijtig was dat niet alle slachtoffers hoeren waren’. (Peter Sutcliffe werd krankzinnig verklaard)

 21. 33

  @32

  Of iemand rare dingen denkt omdat hij krankzinnig is of krankzinnig is omdat hij rare dingen denkt ligt volledig aan hoe je “krankzinnigheid” kiest te definieren. Je kunt net zo goed een natuurkundige vragen uit te rekenen of een glas half vol of half leeg is.

  Juridische krankzinnigheid/ontoerekeningsvatbaarheid is vaagjes gecorreleerd aan hoe ver de rare gedachten af staan van de lange termijnmodus (de meest rationele denkmodus) van de persoon, in hoeverre de rare gedachten te onderdrukken zijn met bestaande therapieen en/of medicijnen en hoe zeldzaam de prikkels zijn die de persoon in de modus brengen waarin de rare gedachten voorkomen (omdat we vanuit de evolutie een intuitie voor dat soort zaken hebben, de enige zaken die er toe doen wanneer je de orde binnen een sociale groep probeert te bewaren en die tegelijk een beetje objectief vast te stellen zijn of uberhaupt echt zijn i.t.t. religieuze ideeen van libertrische vrije wil). Dit is echter niet goed vastgelegd of uberhaupt erkend door Westerse rechtssystemen die eigenlijk nog steeds gebaseerd zijn op ideeen over intrinsiek goed en kwaad (libertarische vrije wil) zoals die staan in de bijbel, torah en koran. Dat dat nog tot de dag van vandaag stand houdt komt omdat de benadering meestal niet veel uitmaakt voor de effectieve straf (of je nou boos bent op de kwaadaardige zee met z’n vloedgolven of het als een natuurkracht ziet, je bouwt toch wel een dijk).

  Wat je allemaal niet schrijft wanneer je je verveelt op een dinsdagmiddag waarop je eigenlijk hoort te werken…

 22. 34

  @31
  Ik denk dat je kan stellen dat psychische problemen geen misogyne gedachtegangen veroorzaken, maar dat er voornamelijk een grotere kwetsbaarheid bestaat om erdoor beïnvloed te worden.

  Het probleem is dat in korte tijd traditionele sociale structuren verdwijnen en worden vervangen door lossere, vrijere en kortstondigere netwerken waarbij de benodigde vaardigheden om te ‘participeren’ flexibiliteit, ondernemingszin en zelfstandigheid zijn. Lang niet iedereen bezit die eigenschappen in voldoende mate, zeker veel jongeren niet. Het gevolg is toename van de diagnose van allerlei psychische stoornissen, uitval op werk, schoolproblemen, sociale isolatie, vechtscheidingen, schulden en allerlei andere problemen. En heel af en toe flipt er iemand en hebben we het volgende gezinsdrama of aanslag. Gelukkig hebben we in Nederland verstandige leiders aan het roer die begrijpen dat we deze problematiek en de bijhorende oplopende kosten kunnen oplossen door een beroep te doen op vaardigheden zoals flexibiliteit, ondernemingszin en zelfstandigheid.

 23. 35

  @34

  “de benodigde vaardigheden om te ‘participeren’ flexibiliteit, ondernemingszin en zelfstandigheid zijn. Lang niet iedereen bezit die eigenschappen in voldoende mate”

  Dat ligt wel grotendeels aan de opvoeding (dat zie je bij die Boer Zoekt Vrouw types wiens kansen op de moderne relatiemarkt compleet verpest zijn omdat hun ouders ze hebben opgevoed voor Groenlo anno 1950) dus het probleem zou grotendeels (maar niet volledig) moeten verdwijnen naarmate het nieuwe normaal langer bestaat.

 24. 36

  @35
  In een geseksualiseerde cultuur, waar porno de verwachtingen kweekt, staat er een grote druk op mensen die hier niet aan voldoen. Die zijn dan helemaal niet bevrijd. Net als een vrije markt in goederen ongelijkheid veroorzaakt, doet een vrije markt in seks, niet gebonden door traditie en gemeenschap, dit ook.

  Het zal juist erger worden als ouders hun kinderen ernaar opvoeden. De mens wordt op deze manier een consumptie product, zo was deze moordenaar vrouwen ook gaan zien.

 25. 37

  Ho ho, er worden hier nu twee dingen door elkaar gehaald. The Mens Rights Activists zijn *niet* degene die vrouwen als voorwerpen zien, maar is een beweging die zich richt op de plaatsen waar mannen in de maatschappij achtergesteld worden. Net zoals het feminisme heeft deze beweging last van extremisten die ‘pro-ons’ als ‘anti-hen’ zien, maar het gaat hier zeker niet om vrouwen als gebruiksvoorwerpen zien.

  Die prachtige inborst zit bij de *andere* gemeenschap die hem geïnspireerd heeft, namelijk ‘The Red Pill’. Dat zijn mannen die met behulp van trucs en bedrieglijke technieken proberen zo veel mogelijk seks met zo veel mogelijk vrouwen te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren