Maatregelen om au pairs te helpen ‘mal en betuttelend’ aldus de VVD

Want stel je voor dat het moeilijker wordt om goedkope arbeid te exploiteren!

De maatregelen die het kabinet aankondigt om au pairs te helpen, zijn mal en betuttelend. Dat zegt VVD-Tweede Kamerlid Malik Azmani. […]

Au pairs mogen vanaf juli 2015 nog maximaal 20 uur per week werken en maximaal 4 uur per dag. Dat meldden staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) vrijdag. Nu mogen de au pairs nog 30 uur per week werken, maar uit onderzoek blijkt dat ze veelal meer uren draaien. Het gastgezin moet voortaan ook een cursus Nederlands betalen voor de au pair.

Volgens Azmani ervaren de au pairs helemaal niet zoveel problemen met het werk, zijn de afspraken ook meer iets tussen het gastgezin en de au pair en moet het kabinet eerst maar eens zien dat het de huidige regels handhaaft. Het verplicht Nederlands geven vindt hij helemaal gek. De au pairs komen maar tijdelijk.

Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat zo’n meisje te veel buiten de deur komt.

Veel VVD’er dan dit kan het niet worden…

Open waanlink

 1. 2

  Want au pairs zijn allemaal zwakbegaafden, die voor zichzelf niet uit kunnen maken hoeveel ze werken, en of het nodig is om de Nederlandse taal te leren. Aldus links.

  Dan kunnen we de import van Filipijnse ex-prostituees door Nederlandse tokkies ook wel verbieden, dat is huishoudelijke hulp ver onder het minimum loon en zonder voor Nederlandse standaarden acceptabele arbeidsvoorwaarden.

 2. 3

  Ik vind die verplichte cursus Nederlands inderdaad wel heel betuttelend en niet te vergeten een onnodige kostenpost. Maar dat zal er wel ingezet zijn om de PVV-stemmen mee te krijgen.

 3. 4

  Goed werk, nuttige informatie; de uitspraken van deze politicus in een paar zetten schaakmat te zetten.
  Hij heeft duidelijk het politieke metier nog niet onder de knie.
  Dit was gemakkelijk; nu graag naar het journalistieke moeilijkere werk.

 4. 5

  De VVD zou slavernij zó weer invoeren, als er de gelegenheid toe zou zijn. Het treurigste is nog wel dat ze dwangmatig liegen over dergelijke verlangens. Waarom zeggen ze niet eerlijk dat ze schijt hebben aan paupers, tenzij er van ze geprofiteerd kan worden. Aan de andere kant verbaast het me, dat au pairs denken ook maar enig voordeel te kunnen behalen als slaafje van mensen die hun eigen welzijn altijd boven alles plaatsen. Zonder die ikke, ikke en de rest kan stikke mentaliteit zal men waarschijnlijk nooit een au pair nodig hebben.

 5. 6

  @2: Nee. natuurlijk niet. Een jongere die de taal niet spreekt, alleen in een bepaalde omgeving terechtkomt en afhankelijk is van de mensen waar hij werk voor moet verrichten is totaal niet kwetsbaar voor uitbuiting natuurlijk. Want alleen zwakbegaafde mensen worden uitgebuit omdat zij alleen er vatbaar voor zijn.

  Thalmann, je hebt me de ogen geopend!

 6. 7

  @3: Bismarck,

  Het doel van een au-pair is niet zo veel mogelijk geld voor haar arme familie in de Filippijnen te verdienen, maar kennis te maken met een andere cultuur.

  Zij kan natuurlijk nooit onze fantastische cultuur leren kennen zonder de taal te leren.

  Als het alleen om werken ging, zou een au-pair wel een gewone werkvergunning vragen.

 7. 8

  @2: Filippijnse huwelijkskandidaten moeten al Nederlands leren om te mogen trouwen.

  En trouwen houdt niet de verplichting in te werken, toch?

 8. 9

  Ik begrijp het niet helemaal ben ik bang: het blijkt dat au pairs meer werken dan de toegestande 30 uur, en dan is de oplossing om het aantal toegestane uren te verlagen? Waarom zou die lagere norm dan wel ineens worden nageleefd? Raar.

 9. 12

  @10: Bismarck,

  Sommige dingen leren mensen beter op een cursus, dan in de praktijk. Dat heet onderwijs.

  Het leuke is, dat als iemand heel veel praktijkervaring op kan doen, het effekt van het onderwijs nog groter is.

 10. 14

  @7: Dat nog even los van het feit dat je aan Nederlands bijzonder weinig hebt als je de Maastrichter cultuur wilt opsnuiven.

  @12: En een taal verstaan is er daar nou net niet eentje van.

 11. 15

  “Want stel je voor dat het moeilijker wordt om goedkope arbeid te exploiteren! Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat zo’n meisje te veel buiten de deur komt.”

  Ik kan me vergissen maar volgens mij is het doelv an au pair uitwisseling het opdoen van kennis een vreemde cultuur. Ideaal dus voor bijvoorbeeld Filipijners (m, meestal v) om hier Nederlandse of westerse cultuur te leren en een mooi salaris te verdienen. Deze au pairs krijgen in de Filipijnen ook een verplichte cursus (CFO) die hen wijst op de risico’s en wat ze kunnen doen tegen uitbuiting en ander misbruik. Het zijn dus zeker geen zielige jonge dames die zich als makke schapen naar de slachtbank laten leiden. Als je dit in Nederland ook verder verbeterd door duidelijk te maken aan au pair en gezin wat de rechten en plichten zijn van een au pair en waar de au pair hulp kan vragen mocht het toch mislopen dan lijkt mij niets mis met au pairs die 30 uur per week werken.

  Controle op te lang werken lijkt mij haast onmogelijk want als iemand binnenshuis is kan je niet zien of die persoon arbeid of ontspanning geniet. Ook weet je niet of de au pair ook juist meer wil werken (voor meer geld). Het verbaasd mij niks dat er au pairs zijn die 40 uur of meer willen werken om zo meer geld te ontvangen. Dat zal dan wel zwart moeten. Geef de au pairs voldoende handvaten om om hulp te vragen en dan is er opzich niets mis met au pair programma’s. Goed opgezet heb je als gezin dan een leuke (en goedkope?) arbeidskracht waar jij ook dingen van kunt leren (als Nederlander bijvoorbeeld de Filipijnse/Oosterse cultuur ervaren) en heeft de au pair een leuke ervaring met nog een voor hun begrippen royaal salaris.

  Net als er niet perse iets mis is oostblokkers als klusjesman in te huren voor een relatieve lage prijs (maar voor hen een goed salaris), maar als je ze dan opsluit als zijnde een gevangenis en uitbuit (zoals soms gebeurd), ja dat is fout en daar moet tegen optreden. Problemen zijn er bijvoorbeeld met hen die paspoorten inhouden en zo proberen de immigrant onder druk te zetten. Zorg dat de IND en de ambassade van herkomst een kopie hebben van alle belangrijke papieren zodat er bij nood en uitbuiting een en ander geregeld kan worden (nood papieren bijvoorbeeld). Je hoeft toch geen rijke stinkerd te zijn voor een au pair? Het is dat ik het huis er niet voor heb maar het idee van culturele uitwisseling is toch harstikke mooi? Zolang je beide oprecht tevreden bent met de sitiuatie, dan hoeft de overheid zich niet met betuttelingen bezig te houden maar slechts de grensen van het ontoelaatbare te trekken: hen die meer dan fullltime werken, zwart werk, andere vormen van uitknijpen en wantoestanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren