Louise Gunning maakt geen beste indruk

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

VICE-redacteur Thijs Roes deed verslag van de informele dialoogbijeenkomst tussen de bezetters van het Maagdenhuis (UvA), rector Dymph van den Boom, voorzitter van het College van Bestuur Louise Gunning en burgemeester van der Laan.

Roes schrijft een vernietigend stukje opiniejournalistiek over het optreden. Conclusie: Gunning stelde zich dermate neerbuigend en onsportief op dat ze zichzelf tot symbool maakte van de arrogantie van de macht.

Een discussie die begon als een kleine strijd over hoe bezuinigingen bij een faculteit in de Randstad moeten worden doorgevoerd, wordt nu steeds meer een brede discussie over de macht van het managementdenken in alle lagen van de samenleving. En hoe arroganter de macht zich gedraagt, hoe breder deze beweging wordt.

In een tijd waarin beeldvorming alles is, zit er voor Gunning nog maar één ding op, zo concludeert Roes: biezen pakken.

Open artikel

Reacties (19)

#1 zuiver

Ergens in dat NRC stuk staat: lichaamstaal. En verder voer je zo’n discussie tegenwoordig toch met microfoon en geluidsinstallatie.

Heerlijk dit weer te zien. Bijna 50 jaar geleden. Die Gunning heeft gvd ook nog geen historisch besef.

#2 Grolschje

Volgens mij boeit niemand buiten Amsterdam dit ook maar iets.

#3 Sun Tzu

Dit gaat niet over Amsterdam maar over de grenzeloze arrogantie van de bestuurlijke klasse in dit land.

#4 Prediker

@3 Die conclusie trekt Roes inderdaad ook.

#5 kevin

@2 Behalve studenten en academici over het hele land… De situatie is hetzelfde op alle universiteiten: rendement is het enige wat telt, zij het hoeveel studenten hoe snel afstuderen of hoeveel papers je op hoe prestigieuze conferenties hebt gepubliceerd. Niemand die kwaliteit ene zier kan schelen (behalve het minimum dat je jezelf nog universiteit mag noemen als de accreditatiecommissie langskomt). Studies worden massaal geschrapt, niet alleen aan de UvA. Studies worden versimpeld zodat studenten het sneller halen. Studenten worden dag-in-dag-uit op de huid gezeten om dat hogere rendement te halen. Professoren spenderen de helft van hun tijd aan projectvoorstellen schrijven voor de NWO-subsidieloterij. Iedereen is het zat. Ga naar een willekeurige universiteit en zie voor jezelf. Alles is top-down vanuit Den Haag en zij draaien ieder jaar de geldkraan weer een beetje meer dicht (en soms meer dan een beetje). Als je dan ziet dat het geld dat er nog wel is, verkwanseld wordt aan taken die niks met onderzoek of onderwijs te maken hebben, dan zou ik ook flink pissig worden!

#6 Bismarck

Bij gebrek aan een plusmogelijkheid: Amen! Dit is precies zoals ik het heel ver van Amsterdam af ook zie.

#7 Anton

@5: Hear, hear!

#8 Thallman

@5
En toch zie ik geen schrijntje bewijs dat het in de jaren 70 en 80 beter was, eerder het tegenovergestelde.

Als de graaiers van vandaag geen klap uitvoeren en wel geld verwachten, dan is er een goede kans dat ze dat toen op de universiteit geleerd hebben.

#9 Prediker

@8 Hoe kom jij erbij dat het bestuur van de UvA geen klap uitvoert? Volgens mij is het punt van die boze studenten nu juist dat ze het niet eens zijn met wat het bestuur zoal uitvoert, en meer inspraak willen voor studenten en docenten.

Idem met andere universiteitsbesturen. Punt is niet dat die geen klap uitvoeren: punt is dat docenten en studenten het beleid als geestdodend ervaren. De universiteit is een onderneming geworden, en wel een subsidiespons waar men afgerekend wordt op de kwantiteit, niet op de kwaliteit.

#10 zazkia

Studenten moeten kijken waar het probleem zit in plaats van demonstreren om het demonstreren.

-hoe veel studentengeld is er weggelekt in dat sciencepark!
-waarom moet er met alle geweld een geesteswetenschappenbieb?
-hoe kan het dat het UvA-bestuur en RvC hun inkomen hebben zien verdubbelen in de ergste crisis sinds WOII

http://www.foliaweb.nl/organisatie/gunning-gaat-er-financieel-flink-op-vooruit/

das allemaal dezelfde vriendjespolitiek en kantorenfraude als die we overal zien. Coöptatie en Nepotisme. Zo krijgen die bestuurders al die speknekjes.
Hoogleraren kijken er massaal van weg, die zijn druk bezig hun eigen facties boven water te houden met dezelfde corpora -en metselaarscoöptatie. Kijk alleen al naar hun bijbaantjes!
Die deuren op de UvA moeten open! Dat kan alleen als ze kijken waar de vieze lucht hangt.

#11 Thallman

@9
Mijn punt is dat het universitair onderwijs er nu niet slechter aan toe is dan het in de jaren 80 was. Als ik de studenten van nu zie, en hun vergelijk met de studenten van mijn generatie, dan zie ik een mentaliteitsverbetering.

Waar de studenten bij de UvA zich boos om maken is dat ook de UvA niet meer kan blijven hangen in de tijd dat de studeren vooral bestond uit dronken/high/links zijn. Dat kan allemaal nog, dat bewijzen de medicijnen studenten wel, het verschil is dat er daarnaast ook werkelijk wat uitgevoerd moeten worden en er ook, om maar een vies neo-liberaal worden te gebruiken, resultaten behaald moeten worden.

#12 Prediker

Waar de studenten bij de UvA zich boos om maken is dat ook de UvA niet meer kan blijven hangen in de tijd dat de studeren vooral bestond uit dronken/high/links zijn.

@11 Pure projectie. Je hebt duidelijk niet naar ze geluisterd.

Volgende keer beter onderscheiden tussen de klachten van die studenten en jouw invulling van waar dat volgens jou eigenlijk over gaat op grond van jouw afkeer van linkse studenten uit de jaren ’60-’80.

N.B. Dat soort kritisch onderscheidingsvermogen behoort men ironisch genoeg nu juist aan de universiteit te leren.

#13 gronk

@12: zal ik eens gokken dat Thallman nog nooit een universiteit van binnen heeft gezien?

#14 penderie

Deze opmerking van Gunning is toch wel een pareltje:
“Als jullie democratisch zijn, dan nemen jullie geen bezit van andermans eigendom. Ik sta niet toe dat jullie bezit nemen van dit pand.”

Geen enkel besef van gemeenschapplijke goederen, de universiteit is haar bezit en daar moeten studenten vanaf blijven. Walgelijk.

#15 gronk

@14: Had zo uit de mond van Ayn Rand kunnen komen.

#16 penderie

Volgens mij had Ayn Rand dit ook walgelijk gevonden, aangezien ze lovend schreef over sterke individuen maar niet zo veel had met bazen van de grote organisaties. Maar ik heb alleen de film The Fountainhead gezien….

#17 Sun Tzu

@8: Geen schrijntje????

#18 joostdev

@16:
(off topic) Ayn Rand heeft een voorkeur voor ‘sterke individuen’ die heersen over ‘zwakke individuen’.

Verder zat deze roep om democratisering van ondernemingen er aan te komen. Ik ben benieuwd of het doorzet in de samenleving.

#19 Lord Flash

@10

“hoe kan het dat het UvA-bestuur en RvC hun inkomen hebben zien verdubbelen in de ergste crisis sinds WOII”

De link die je laat zien gaat alleen over Gunning en daar is het antwoord vrij simpel: omdat ze van baan wisselt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*