Lid FSB geeft vergiftigingspoging toe tegen Navalny

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - Een lid van de FSB, de Russische geheime dienst, heeft z’n mond voorbijgepraat over de betrokkenheid van de FSB bij de vergiftigingspoging van oppositieleider Navalny. Saillant genoeg gaf het lid van de FSB dit toe tegen Navalny zelf, deze belde het FSB-lid in het bijzijn van onderzoekscollectief Bellingcat.

Het FSB-lid heeft bijna vijftig minuten met Navalny gebeld en had al die tijd niet door met wie hij sprak. Navalny gebruikte namelijk een applicatie waarmee hij het telefoonnummer dat werd weergegeven kon aanpassen. Hij koos een bekend vast nummer van de FSB. Aan het eind van het gesprek vatte Navalny het als volgt samen:

M: …Let’s summarize it again. This person survived because the plane landed too soon – is that the main reason?

K: It seems to me that yes. If it had taken a little longer, maybe it would have ended differently. See, that’s where coincidence is the worst factor we can have in our work.

M: I see. By coincidence we mean circumstance number 1 – that the plane landed. Circumstance number 2 is what?

K: The fact that the ambulance arrived, and so on. They performed these primary measures, which they usually … they lowered the acidity level, injected an antidote of some kind. [ …] They acted directly according to their instructions, the medics did, so because of the fact that the ambulance was dispatched – that is also a factor. And then the fact that they took him to the hospital, and they also did something on the basis of the symptoms and all that.

Open artikel

Reacties (4)

#1 Co Stuifbergen

Oef…
Navalny moet wel een goede toneelspeler zijn als hij een medewerker van een geheime dienst zo lang aan de praat kan houden.
Ik neem aan dat zo’n agent dit soort dingen niet aan de eerste beste beller vertelt.

Overigens is het voor mij onmogelijk om na te gaan of het gesprek echt met een medewerker van de FSB was. Ik vertrouw er maar op dat Bellingcat de waarheid vertelt.

#2 Cerridwen

Spectaculair dit. En Navalny heeft ook stalen zenuwen.

@1: Waarom die slag om de arm? Bellingcat is juist heel transparant over wat ze gedaan hebben en hoe ze tot hun conclusies komen. Je kan dat dus zelf bestuderen als je twijfels hebt.

Hier het artikel:
https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2020/12/14/fsb-team-of-chemical-weapon-

Hier de methodologie:
https://www.bellingcat.com/resources/2020/12/14/navalny-fsb-methodologyexperts-implicated-in-alexey-navalny-novichok-poisoning/

Bovendien hebben ze inmiddels een aardig track record opgebouwd met hun onderzoeken, dacht ik zo.

#3 Le Redoutable

Wat iedereen eigenlijk al wist, het had meer opzienbarend nieuws geweest als het Kremlin er eens niet achter gezeten had.

#4 okto

@2 Navalny heeft sowieso stalen zenuwen. Ik was in zijn positie allang voorgoed uit Rusland vertrokken, maar hij geeft aan gewoon terug te gaan.
Oppositievoeren is een goede zaak, maar als je een gerede kans hebt er het leven bij te laten, zou ik toch eieren voor mijn geld kiezen.
Ik moet nog maar zien hoe lang de man nog leeft, gezien de track record van de mafiaclan van Putin voor wat betreft liquidaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*