Lente-akkoord haalt 3 procent tekort

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (13)

#1 parallax

Geef het een maandje (of 3) en we zitten weer op 5%.

#2 Anton B

Een uitstekend begin om Griekse schuldendrama’s te voorkomen. Hierdoor schuiven we veel minder afbetaling en rente door naar de toekomst, en betalen we over de, veel te grote schuld, die wel al hebben ook nog eens een zeer lage rente. Als de internationale economie straks weer op gang komt kunnen we dankzij dit akkoord straks met een schone lei beginnen in plaats van een extra miljardenschuld af te moeten betalen.

3% is uiteindelijk natuurlijk nog te veel, maar goed ik beschouw dit maar als het momenteel maximaal politiek en juridisch haalbare. Nederland vervult eindelijk weer de degelijke voorbeeldrol die het vroeger ook altijd al speelde. Was die maximale 3% eerder ingevoerd, dan had de Europese schuldencrisis nooit plaatsgevonden, maar goed beter laat dan nooit!

#2.1 Spam - Reactie op #2

Niemand is tegen het aflossen van schulden. De voordelen zijn evident. De vraag is alleen: tegen welke prijs?

#2.2 Jack Random - Reactie op #2.1

En hoe verdeel je de pijn om tot die 3%, of zelfs 0% te komen? Dat is een veel relevantere vraag dan of we op die 3% komen, en of dat wel moet. Ik kan wel tot 0% komen, maar er zullen dan weinigen overblijven die nog op wintersportvakantie kunnen, en eindeloos doorbehandelen of op de dood wachten in een bejaardentehuis is er dan ook niet meer bij.

#2.3 Quintana - Reactie op #2.2

Nou dat is wel een horrorscenario zeg. Ik ben nog nooit op wintersportvakantie geweest en hoop ook op een menswaardig levenseinde. Dus ik ben al klaar!

#2.4 Noortje - Reactie op #2.1

Niemand? Jawel hoor, stapels mensen die vinden dat de aflossing ook later dan 2012/2013 kan, zeker nu we met elke geleende euro door de reeele rente winst maken en elke euro richting schuldaflossing economische krimp betekent.

#2.5 Spam - Reactie op #2.4

Wat ik zeg. Die mensen vinden de prijs dus te hoog en lossen liever later af. Volgens mij zijn we het eens.

#2.6 MrOoijer - Reactie op #2

Doorschuiven naar volgende generaties is een drogredenering. We creeren nu 100.000 extra werklozen, dat zijn 100.000 banen minder en dat heeft een veel lang lopender en heftiger effect dan leningen die tegen vrijwel 0% rente worden afgesloten. Bovendien worden vooral jongeren de dupe van een krappe arbeidsmarkt, en de ervaring leert dat wie in zijn eerste poging de arbeidsmarkt te betreden niet goed slaagt, dat nadeel nooit meer goed maakt.

Het overheidstekort is ook nogal kunstmatig. Er is ook nog iets van 315 miljard aan uitgestelde belastingen in de pensioenfondsen die niet worden meegeteld. In een normale boekhouding streep je schulden weg tegen de vorderingen, maar zo werkt het niet bij de overheid.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #2
  • Vorige reactie op #2
#2.7 Noortje - Reactie op #2

Schone lei? Lees jij niks over de extreme jeugdwerkeloosheid? Volstrekte kapitaalvernietiging van laag en hoog opgeleide jongeren. Arm en zonder toekomstperspectief. Dat noem ik geen schone lei. Die jongens zitten na de crisis ook nog op de bank.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #2
  • Vorige reactie op #2
#2.8 Noortje - Reactie op #2

Schone lei… Lees jij niks over de extreme jeugdwerkeloosheid? Volstrekte kapitaalvernietiging van laag en hoog opgeleide jongeren. Arm en zonder toekomstperspectief. Dat noem ik geen schone lei. Die jongens zitten na de crisis ook nog op de bank.

#3 mark3000

Dat wordt nog een hele klus voor de PvdA om hun verkiezingsbelofte begrotingsevenwicht in 2017 voor elkaar te krijgen. (mochten ze in de regering komen)

#3.1 MrOoijer - Reactie op #3

Verkiezingsbelofte? Dat staat nergens. Er staat dat ze het gaan proberen, maar niet ten koste van alles.

“We kiezen voor een begrotingsbeleid dat zicht biedt op structureel begrotingsevenwicht in 2017. Noodzakelijke bezuinigingen dienen zodanig te worden gekozen dat de economische groei en de samenleving zo weinig mogelijk worden geschaad. “ (Samenvatting concept programma).

Let vooral op het woord structureel. Wat het Kunduz-akkoord doet is vooral incidenteel bezuinigen, het levert weinig op voor de lange termijn. Integendeel, de inkt is nog niet droog of CDA en VVD krabbelen al weer terug op een aantal pijnlijke punten.

Nou moet ik echt nog zien of het al in 2017 kan wat de PvdA wil bereiken, want de crisis lijkt zich nu al te verdiepen (ook door het Kunduz-akkoord!) en dan lukt het echt niet meer. Het zal voor elk komend kabinet vrijwel onmogelijk zijn in 2017 een evenwicht te halen.

Zo komt Nederland Uit de Crisis-toer

#4 Bismarck

Jammer alleen dat een aantal bepalingen uit dat akkoord alweer geschrapt zijn. Is ook al doorgerekend wat het tekort wordt na die wijzigingen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*