1. 1

  “De denktank ondervroeg meer dan tienduizend aanhangers van partijen en organisaties, verspreid over twaalf Europese landen. Ze werden geworven via advertenties op Facebook, waardoor het voornamelijk een onderzoek onder jongeren werd. Twee derde van de ondervraagden was man en jonger dan dertig jaar.”

  “Demos concludeert volgens Trouw dat Europees extreem-rechts in de lift zit. Radicale partijen en groeperingen zijn met name populair onder jongeren. Afkeer van de islam en immigratie voert bij hen boventoon.”

  Nee, conclusie van trouw moet zijn: op facebook zitten veel jongeren. Baanbrekend.

  Verder uit het rapport:

  “We also asked respondents whether they agreed
  with the statement ‘violence is acceptable to ensure the
  right outcome’. It is important to stress that agreeing that
  violence is acceptable to ensure the right outcome does
  not necessarily imply that the group itself or its supporters
  are violent or are likely to engage in violence. It could, for
  example, also encompass agreement with British military
  action overseas—as in Libya, for which there was significant
  support across the country. While comparisons between the
  groups on this question are interesting, there is no baseline
  Europe-wide data on this question, making inferences about
  the relevance of this question difficult”

  “On average, 26 per cent of online supporters
  agreed that ‘violence is acceptable if it leads to the right ends’.
  This does not, of course, necessarily mean that this quarter of
  supporters will undertake violence, and comparisons with the
  general population are not possible”

  “Online supporters are disgruntled democrats: they overwhelmingly
  believe that voting matters, and disavow violence, but do not
  believe that politics is an effective way to respond to their concerns.”

  Hoe je dan in hemelsnaam uitkomt bij de kop; ‘Kwart PVV-aanhang vindt (politiek) geweld acceptabel’ is me een raadsel van epische proporties. Ik zou eerder koppen: PVV stemmers zijn overwegend tegen geweld.

  De uitkomsten van dit onderzoek betekenen natuurlijk (nog) helemaal niets als je die vraag over violence niet aan een ‘controle’-groep (niet PVV-stemmers) stelt. Media-aandacht voor dit rapport lijkt me dus een beetje prematuur.

 2. 2

  Je kan het ook positief bekijken: driekwart wijst geweld af en de PVV-aanhang is onder de Europese extreemrechtse partijen relatief vredelievend. In het VK hebben ze met de BNP en de EDL duidelijk een groter gevaar in huis.

 3. 4

  Die regeren (gedogen) niet mee en zijn ook niet mainstream.
  Dat is een verschil met Nederland. Hier omarmt men zonder problemen abjecte eigen volk eerst mensen en gaat men moeiteloos mee in de psychotische angstretoriek van de PVV.
  En dat voor een land die zoveel beter moet weten. Nergens zijn zoveel Joden vermoord als in Nederland.(percentueel) Men had er geen moeite mee.

 4. 5

  Verder ook geniaal dat dit de eerste kwantitatieve analyse is van digitaal populisme en dat een van de hoofdconclusie is dat digitaal populisme een groeiend fenomeen is…Ben heel benieuwd naar de baanbrekende statistische methode om met 1 punt een groeiende trend te bewijzen. En als die er al is, is die rise in digital populism niet gewoon confounded met the rise of active facebook users? Groeit digitaal populisme harder dan digitale aanhang voor sociaal democratie bijvoorbeeld??

 5. 7

  De presidentskandidaat van het Front National daarentegen kreeg in Frankrijk in 2002 wel bijna 18% van de stemmen (doet het trouwens ook erg goed in de peilingen voor 2012) en heeft ook meer geweldminnende aanhangers. De BNP zat trouwens ook fors in de lift bij de laatste EU-verkiezingen met meer dan 6% van de stemmen (ondanks dat de UKIP ook meer dan 16% oppikte). Verder regeert de Lega Nord (met ook gewelddadiger aanhang) in Italië gewoon mee (dus met echte regeringsverantwoordelijkehid en ministers, niet zo’n laffe gedoogconstructie). Dus ja, het is echt nog wel erger binnen Europa.

 6. 9

  Grappig. Iedereen die de NAVO interventie in Libie destijds terecht vond – myself included – zou ook “ja” moeten antwoorden op vraag 3. Half Sargasso zo’n beetje, en half GroenLinks.

 7. 11

  @1; “De uitkomsten van dit onderzoek betekenen natuurlijk (nog) helemaal niets als je die vraag over violence niet aan een ‘controle’-groep (niet PVV-stemmers) stelt.”

  Zo’n controlegroep is er. Er wordt sinds enige jaren onderzoek gedaan naar attituden onder moslims over geweld. Zo bevat de studie ‘Salafisme – aard, omvang en dreiging’, IMES, CBS, 2010, p.247 een enquêtevraag of geweld in sommige gevallen noodzakelijk kan zijn.

  Daarop verklaarde van 739 respondenten die een bevestigend danwel ontkennend antwoord gaven, 14 procent dat ze het eens waren met de stelling dat geweld niet goed is, maar soms de enige manier om een ideaal te bereiken.

 8. 12

  Controlegroep moet natuurlijk wel vergelijkbare leeftijdsverdeling hebben (veel jongeren). Anders is het appels met peren vergelijken (Helder, 2011)

 9. 13

  Juist ja, dus het aantal PVV’ers dat geweld acceptabel vindt als dit het gewenste doel bereikt kan ook best op 36% liggen. Weten we dat ook weer.

  En de vergelijking telt niet omdat het geen Facebookmoslims waren. Duidelijk.

 10. 16

  Jammer genoeg geeft het onderzoek weinig duidelijkheid. Het punt wat ik wil maken is het volgende: aan de ene kant heb je het afstotelijke geweld van terroristen a la Breivik en de andere kant heb je dingen bij de naam noemen, dat vaak wordt gezien als verbaal geweld.

  Heeft men wel de gevraagd naar waar de grens ligt? Het ene geweld is het andere niet.

 11. 17

  Hate-speech of iets dergelijk wordt niet bedoeld. Violence is in het engels fysiek geweld. In het onderzoek staat: “We also asked respondents whether they agreed with the statement ‘violence is acceptable to ensure the right outcome’. It is important to stress that agreeing that violence is acceptable to ensure the right outcome does not necessarily imply that the group itself or its supporters are violent or are likely to engage in violence. It could, for example, also encompass agreement with British military action overseas”
  Gratis download: http://www.demos.co.uk/publications/thenewfaceofdigitalpopulism

 12. 18

  Het is gewoon een flutonderzoek en niet representatief. Facebook mensen tweede derde mannen en dan nog meestal onder de 30 jaar. Zitten er misschien ook kinderen van 12 jaar tussen? Slaat nergens op, wat is de gemiddelde PVVer? Het zelfde resultaat krijg je misschien als je SP kiezers op deze manier gaat enqueteren.
  Gewoon stemmenmakerij tegen de PVV
  WAAR HEBBEN WE HET OVER!!!!!!!!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren