Dat is, althans, het waarschijnlijkere scenario:
I guess it’s possible that they’re just fools — that they don’t understand that Greece 2015 is not Ireland 2010, and that this kind of bullying won’t work.
Alternatively, and I guess more likely, they’ve decided to push Greece over the edge. Rather than give any ground, they prefer to see Greece forced into default and probably out of the euro, with the presumed economic wreckage as an object lesson to anyone else thinking of asking for relief. That is, they’re setting out to impose the economic equivalent of the “Carthaginian peace” France sought to impose on Germany after World War I.
Either way, the lack of wisdom is astonishing and appalling.
Reacties (23)
dat was duidelijk vanaf het moment dat merkel zei dat griekenland best uit de euro mocht
Griekenland stelt onmogelijk eisen. Ze willen weer onbeperkt verkiezingscadeautjes uitdelen en het geld ervoor moet de rest van Europa maar ophoesten.
En dat terwijl de EU al vrijwel alle rente kwijtscheld aan Griekenland. Ze betalen percentueel minder dan Duitsland.
@2 Krugman betoogt juist dat de eurogroep onmogelijke eisen stelt. Waar heeft hij het mis?
Overige blogs van de afgelopen dagen:
http://krugman.blogs.nytimes.com/2015/02/15/weimar-and-greece-continued
http://krugman.blogs.nytimes.com/2015/02/15/weimar-and-greece-continued
http://krugman.blogs.nytimes.com/2015/02/17/comparative-austerity/
“the lack of wisdom is astonishing and appalling”
Maar niet verrassend, aangezien wijsheid nog maar zelden het kriterium is waarop politici gekozen worden.
@2: Duitsland is dan ook nog nooit failliet gegaan. Of wacht, zelfs vaker als Griekenland. Maar Duitsland heeft dan ook altijd netjes zijn schulden betaald. Of wacht, nee dat ook niet… Duitsland leent dan ook geen geld om zijn begroting rond te krijgen… oh wacht, dat is het ook al niet. Nee, ik begrijp je punt niet.
Dat is alleen waar als je de Duitse staatjes van voor de vereniging meetelt (maar de kans dat er van, zeg, tien kleine staatjes minstens één failliet gaat in een tijdsperiode is natuurlijk veel groter dan dat een grote staat in diezelfde tijdsperiode failliet gaat), en zelfs dan nog alleen als je het door Napoleon opgerichte vazalstaatje Westfalen meetelt. Duitsland zelf is maar twee keer failliet gegaan, in 1939 en 1948.
Edit: oeps, telfout; als je Westfalen niet meetelt dan zit je alsnog op 7 vs. 5 voor Griekenland volgens die Wikipedia-pagina (en 8 voor Duitsland vs. 7 voor Griekenland volgens de link uit #7). Blijft gelden dat niet eerlijk is om de kleine staatjes mee te tellen.
@6: Volgens deze lijst ook in 1932. Ah, wacht in die van jou is die ook opgenomen. Maar enkel als een defacto, niet een dejura, als ik het goed begrijp?
@6:
Aaargh, als je eenmaal een fout hebt gemaakt dan blijf je fouten maken. 7 voor Duitsland als je Westfalen wel meetelt. Zo niet, dan 6 vs. 5. Volgens andere telling 7 vs. 7 als je Westfalen niet meetelt, en faillissement van Griekenland t.o.v. binnenlandse partijen wel.
@5 Duitsland betaald haar eigen staatsschuld. En daarnaast ook nog voor een flink deel die van Griekenland. En dan is Griekenland degene die loopt te klagen.
De Grieken hebben zelf gekozen over the edge te springen. Dan is er geen sprake van een forced default, maar van een voluntary default.
Zo doen we dat met een democratisch gekozen maar onwelgevallige regering in een mede EU land. Net als in november 2011 toen Papandreou de door de EU opgelegde ellende ter referendum aan zijn volk wilde voorleggen. Daar kon natuurlijk ook geen sprake van zijn. De lust om te gaan stemmen vergaat je zo wel.
@9: Frankrijk betaalde zijn schuld uit 1870. Duitsland betaalde zijn schuld uit 1918 niet.
@9: Nee, sterker nog, Duitsland kreeg de grootste vrijstelling van een schuld ooit in – ik meen – 1953.
Jezus Christus, dat het nog steeds over die faillissementen van Duitsland gaat. Elk van die faillissementen was het gevolg van de schulden die waren opgebouwd tijdens een recentelijk verloren oorlog – dit geldt zelfs voor Pruisen in 1807 en (een beetje) in 1813. De les die je hieruit kunt leren is dat je Duitsland geen geld moet lenen als het op een punt staat een oorlog te beginnen/verliezen. Laten we het daar vooral over eens zijn.
De huidige problemen van Griekenland daarentegen hebben niets te maken met recentelijk verloren oorlogen; eerder met een vanwege cliëntelisme opgeblazen en inefficiënt overheidsapparaat, corruptie, belastingontduiking en lonen die harder groeiden dan de export/concurrentiekracht. De les die je daaruit moet trekken is dat je Griekenland geen geld moet lenen zolang het niet hervormt. En zolang Syriza niet heeft aangetoond dat ze hun beloften daaromtrent waar kunnen maken heeft het weinig zin om dat wel te doen, of in ieder geval niet onder riantere voorwaarden.
Het is onzinnig om het te framen als een discussie over solidariteit; het gaat gewoon over de toekomst van de EU of i.i.g. de eurozone. De euro kan alleen overleven als de deelnemende landen naar elkaar toe groeien, en als Griekenland niet meer zoals Noord-Europa wil worden, dan moet óf Noord-Europa meer zoals Griekenland worden óf Griekenland moet de euro uit. Simpel gezegd.
Waar lapis een punt heeft, is dat het gaat over de vraag of de EU een ‘noord-europees’ (harde munt, nul inflatie) danwel ‘zuid-europees’ monetair beleid (zachte munt, plus stevige inflatie ter compensatie) moet voeren. Tot dit moment is het noord-europees-beleid, maar d’r is zeker iets te zeggen voor een mix (je had de duitsers eens moeten horen over hun exportpositie toen de euro bijna op 1.60/$ stond; met een euro die op 1.13/$ staat wordt dat een stuk makkelijker… )
@16: voor portugal geldt iets soortgelijks. Heb wel het eea gelezen dat heel veel jongeren portugal min-of-meer ‘ontvlucht’ zijn, naar voormalige portugese kolonieen omdat ze daar een beter leven konden leiden.
@14:
Dat is een kip of het ei discussie. Zolang Syriza niet kan aantonen dat de hervormingen die zij willen doen werken omdat ze gegijzeld wordt door een groep mensen die “ons belastinggeld”, “luie Grieken”, “inefficient overheidsapparaat” roept en Syriza dus de kans niet wil geven hun hervormingen uit te voeren laten – wellicht uit angst gezicht te verliezen.
PS het faillisement van ’39 lijkt me niet ten gevolge van de oorlog in 14-178, maar door enorme investeringen in een wapenarsenaal, infrastructuur, ….
Nee, Griekenland moet gewoon nu instemmen met een verlenging van het huidige programma voor een paar maanden (gaat waarschijnlijk ook gebeuren) en dan zien we nadien wel hoe serieus ze waren in hun beloftes omtrent het aanpakken van bijvoorbeeld corruptie en belastingontduiking.
@18: In aanvulling op Lapis hierboven, er zijn zat hervormingen die ze kunnen doorvoeren die geen geld kosten en zelfs geld opleveren. Door daarmee te beginnen kan je vertrouwen kweken dat het je ernst is.
Syriza geeft echter prioriteit aan de veranderingen die geld kosten en wil dat betalen met geld uit Europa. Ik vind dat persoonlijk niet zo handig.
@19: Dat aanbod ligt niet op tafel. Het aanbod is verder gaan zoals de vorige regering het deed of anders krijg je geen nieuwe lening.
@20: Een hervorming is een verandering. Die veranderingen zijn al ingezet door de vorige regering. Syriza wil deze echter niet langer in die vorm uitvoeren. Om te weten of die plannen werken moet je niet direct iemand het mes op de keel willen zetten. Syriza laat zien dat het ze ernst is met hun hervormingen door niet direct mee te buigen als men niet direct krijgt wat men wil. Bovendien wil men veranderingen doorvoeren die geld opleveren. Belastingfraude aanpakken bijvoorbeeld. Maar wij horen enkel dat men weer mensen in overheidsdienst heeft aangenomen. Geen wonder, want er waren bijvoorbeeld ziekenhuizen waar met de botte bijl mensen zijn ontslagen, puur om geld te sparen. Wat dat doet met de zorg was de Troika een zorg.
U bent niet goed geïnformeerd . Duitsland is de grootste MAFFIA momenteel , en iedereen buigt voor haar zelfs Nederland , ik kan je en paar documenten sturen via e- mail dan schrik je ervan, de 4 of 5 zo gezegd rijke landen hebben ALLEEN maar geprofiteerd van de crisis . Ze hebben niet genoeg bloed gezogen ze willen MEERRRRRR