1. 2

  Saillant detail: zoek eens op ‘jodium 131 therapie’. Mensen die last hebben van een te snel werkende schildklier krijgen een pil met een aan hun lichaam aangepaste hoeveelheid jodium 131.

  Bizarre bijsluiter: ‘1 meter afstand houden van andere mensen, met name zwangeren en kleine kinderen. ’s nachts minimaal een meter afstand houden van je partner.’

 2. 4

  Kan ik wel bedenken, Anton. Kan jij ook als je niet van kwade wil bent. Het artikel spreekt van drinkwater dat onveilig is voor kinderen. Dat feit op zich vind de redacteur blijkbaar ernstig. Ik ook. En jij vindt het wel prima, radioactief drinkwater dat je niet meer met een gerust hart aan kinderen kan geven?

 3. 5

  210 bq per liter. Een gemiddelde baby (want daar gaat het om) van een week of zes (plm 4kg) die flesvoeding krijgt drinkt daarvan per dag zo’n 600ml. Da’s 126 bq en da’s het equivalent van de radioactiviteit uit 9 bananen.

  Maar het gaat hier waarschijnlijk specifiek om jodium 131 en dat heeft in tegenstelling tot het kalium uit bananen de nare gewoonte zich met name bij jonge kinderen in de schildklier op te hopen waardoor de vergelijking met bananen niet echt op gaat.

  Voor volwassenen ligt de toelaatbare dosis overigens op 300 bq.

 4. 6

  En zijn ze in Japan als in Nederland dat ze voor van alles en nog wat kraanwater gebruiken, of zijn het van nature al meer flessenwater types?

 5. 7

  Jodium heeft halveringstijd van 8 dagen. Alleen bij kinderen met een ontwikkeling zijnde schildklier is het verstandig om inname te voorkomen. Voor volwassenen maakt het niets uit. Valt wel mee dus. Tenzij je je oordeel baseert op je kernfobische onderbuik.

 6. 10

  @anton: vandaar dat er speciale gedragsregels worden opgesteld voor jodium-131 therapie (waarbij de dosis kleiner is dan wat je zo in een paar weken kunt binnenkrijgen). Omdat het allemaal niets uitmaakt.

 7. 12

  Als miljoenen mensen hun kinderen niet meer uit de kraan kunnen laten drinken (flesvoeding, thee, kookwater, soep) omdat ze dan een verkankerde schildklier krijgen, dan lijkt me dat reden genoeg om van ‘ernstige vervuiling’ te spreken.

  Anton denkt daar blijkbaar anders over. Misschien moeten we zijn kinderen maar een weekje wat jodium 131 voeren. Kijken of hij dan wel de ernst van de vervuiling inziet.

 8. 13

  Tuurlijk, maar er zijn nog duizenden steden in de wereld waar mijn kinderen liever dat Japanse water geef dan de prut die daar ter plekke uit de kraan drupt.

 9. 15

  @7 de maatregel om kinderen een paar dagen geen kraanwater te laten drinken is verstandig. De rest is hysterie. Voor lieden die nog enigszins het contact met de werkelijkheid willen behouden: Rozendaal schrijft wat aardige bespiegelingen.

 10. 17

  Het probleem met Rozendaal is dat hij tot nog toe altijd ingehaald is door de werkelijkheid, dat zal nu niet anders zijn. m.a.w. hij heeft een uitermate slecht track record

 11. 21

  @20: Nee, radioactief Jodium is onschadelijker in kleine hoeveelheden dan grote.

  btw. volgens CNN is het stralingsnivo inmiddels weer gezakt onder de grens voor babies. Dus “ernstig”?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren