Kinderen over Zwarte Pietdiscussie: ‘Volwassenen, doe effe normaal’

Veel gekleurde kinderen hebben rond Sinterklaastijd concrete last van de figuur van Zwarte Piet. Deze zou daarom moeten worden aangepast, vindt de Kinderombudsman:

Veel gekleurde kinderen met wie is gesproken, ervaren discriminatie in hun dagelijks leven en vertellen dat dit rond de Sinterklaastijd erger wordt.

Ook opvallend:

Kinderen geven aan mee te willen denken over aanpassingen aan de figuur van Zwarte Piet.

Maar:

Kinderen zeggen verder dat volwassenen de discussie op een onprettige manier domineren.

De Kinderombudsman observeert verder:

Alle jongeren met wie is gesproken vinden dat het uiterlijk van Zwarte Piet aangepast moet worden als er kinderen en jongeren zijn die zich door z’n huidige uiterlijk gediscrimineerd voelen. ‘Het feest moet voor iedereen leuk zijn en het is belachelijk om hier ruzie over te maken,’ zegt een jongen van 15 jaar.

Dat klinkt best verstandig, niet?

UPDATE: Naar aanleiding van de oproep van Zwarte Piet aan te passen, heeft de Kinderombudsman inmiddels ‘een aantal serieuze doodsbedreigingen’ ontvangen.

Maar het is natuurlijk volstrekt duidelijk dat die zeiknegers niet zulke lange tenen moeten hebben.

Open artikel

Reacties (42)

#1 Frank789

Marc Gilling, voorzitter Sint en Pietengilde, beweert: “Ze heeft met name kinderen gehoord van tegenstanders van Zwarte Piet”.

Als dat waar is zou dat schandalig zijn.

#2 Lutine

Hoera! De aftrap van de jaarlijkse zwartepietendiscussie is weer gegeven. En dat ondanks het zomerse weer. Maar de eerste pepernoten liggen ook al in de winkel, dus de traditionele discussie mag niet ontbreken.

Charmant dat de kinderombudsman dit jaar de zaken op scherp zet. Maar ja…iemand moet het doen nietwaar?

#3 JANC

@1: De kritiek waarvan je wist dat ‘ie er zou komen.

#4 Lutine

Veel gekleurde kinderen met wie is gesproken, ervaren discriminatie in hun dagelijks leven en vertellen dat dit rond de Sinterklaastijd erger wordt.

En de Sinterklaastijd is vandaag begonnen. Juist door de jaarlijkse zwartepietendiscussie wordt de zaak jaarlijks weer op scherp gezet. Ben ik nou zo slim of is de kinderombudsman nou zo dom?

Als je polariseert moet je niet vreemd opkijken als de ‘tegenpartij’ óók polariseert.

#5 su

@4 Ah, dus als een ombudsman haar werk doet polariseert zij? De Kinderombudsman is gevraagd om een uitspraak te doen door klagende burgers. Blijkbaar begrijp jij niet wat de functie hiervan is.

#7 Lutine

@5

Het is geen probleem hoor. Als zij de aftrap van het zwartepieten seizoen niet had gegeven, dan had iemand anders het wel gedaan.

Ze had natuurlijk ook kunnen wachten. Nu gaan de volwassenen op een onprettige manier de discussie domineren zoals zij zelf zegt.

Hoe dan ook, naar mijn mening genereert de zwartepietendiscussie zélf een self-fulfilling prophecy. Door het vuurtje bijtijds op te stoken krijgen zwarte kinderen vanzelf wel te horen dat zij het spel bederven.

#8 Lutine

@6

Dat bedoel ik dus. Je hoeft als prominent figuur alleen maar wat uitspraken in de media te doen.

#9 Inkwith Barubador

Laten we eens invoeren en wel subiet
De enige echte regenboogpiet
Over enkele jaren is iedereen dan gewend
Aan zo’n bont gekleurde vent

#10 su

@7

Ze had natuurlijk ook kunnen wachten.

Tot wanneer? Als ze het vlak na Sinteklaas had gedaan was de discussie net zo goed opgelaaid. Voor de zeikende goegemeente is er nooit een goed moment om tegen hun heilige huisjes getrapt te worden. Kijk maar naar jezelf.

#11 Joop

En die zwartkijkers kunnen ook niet meer bij Jumbo winkelen, want o zo politiek correct. hahaha

http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/opvallend/jumbo-bant-ook-sinterklaas-door-zwarte-piet-racisme-discussie/ar-BBwPr1w?li=BBoPOOe

In een verklaring zegt het familiebedrijf: “In de discussie rondom Zwarte Piet blijkt het al enkele jaren moeilijk een oplossing te vinden waarmee iedereen tevreden is. Bij Jumbo zien we het Sinterklaasfeest vooral als een kinderfeest, met een heerlijk avondje als hoogtepunt. Daarom hebben we er dit jaar voor gekozen niet de traditionele afbeeldingen van Sinterklaas en Pieten te gebruiken, maar het kinderfeest te vieren met cadeautjes, snoep en symbolen als een mijter, pet en schoen en afbeeldingen van veel blije kinderen.”

Benieuwd of de boycot lukt van die obstinaat reagerende mensen …

#12 Lutine

@10

De zwartepietendiscussie is net zo onvermijdelijk als zwarte piet zelf. Ze houden elkaar in stand. Ik vind het helemaal prima.

#13 Spam

Ik verwacht dat er dit jaar een hoop mensen zullen afhaken bij deze discussie. Maar de media zullen de harde kern van de pietdebaters weten blijven te vinden.

#14 bolke

Maar het is natuurlijk volstrekt duidelijk dat die zeiknegers niet zulke lange tenen moeten hebben.

Oke, we passen zwarte piet aan, maar dan verwacht ik wel dat ik geen enkele niet-katholiek nog zie bij sinterklaas vieringen aangezien het hier wel om een katholieke heilige gaat, dus iedereen die niet katholiek is opzouten.

#15 bolke

@11:

Benieuwd of de boycot lukt van die obstinaat reagerende mensen …

Al gelukt, beslissing terug gedraaid.

#16 Lutine

@11

Jumbo heeft de politieke correctheid al weer herroepen. Het blijft nog even onduidelijk welke supermarkt er dit jaar geboycot moet worden.

#17 Joop

@16.

Beter gezegd; het gaat alleen over huismerk Sinterklaas artikelen. De media heeft het vergroot, omdat zij weet dat er genoeg mensen gretig opgefokt mee bezig zijn.

Wel jammer hoor dat Jumbo geen lef toont. Hahaha

Het interesseert mij voor de rest weinig, ik blijf er toch winkelen.

#18 Grûtte Pier

Ohnoos d’r zijn weer tere fascisten zieltjes gekwetst. Het lijstje wordt langer, waar geen boodschappen te doen:
Jumbo
Albert Hein
HEMA
Bol.com
Bijenkorf

Nog iets vergeten?

Bart Smit heeft nogsteeds black-face op hun site…

http://m.bartsmit.com/m20/nl/bsnl/verkleedkleding/sint-en-piet

#19 bolke

@18: Hey Grûtte Pier, wist jij dat in het verleden blanke vrouwen slaven gedwongen werden om gesluiered door het leven te gaan, kom op, wees eens een vent en wordt voorvechter van het verbod op de sluier aangezien daarmee blanke vrouwen worden geconfronteerd met het slaven verleden.

in simpele termen, it works both ways.

#20 Lutine

@18

Ja, ik blijk zelfs met terugwerkende kracht een fascist te zijn! Al tientallen jaren terug ging ik met de kinderen naar Sint en piet. En ik vond het nog leuk ook! Vuile racist/fascist* die ik ben! Totaal verdorven ben ik, hopeloze zaak. Om mijzelf te straffen blijf ik ook fascist/racist*

*) invullen naar keuze, beiden mogen ook.

#21 Le Redoutable

Oh nee heh, krijgen we dit jaar weer datzelfde gezeik, het is nu wel mooi geweest. Kunnen de zwartkijkers niet eens een ander sprookjesfiguur uitzoeken om over te zeiken? Sneeuwwitje bijvoorbeeld, hartstikke racistisch voor blanke meisjes en bovendien beledigend voor stiefmoeders en dwergen.

#22 Tokosenang

Mijn nichtjes voelen zich gediscrimineerd door klasgenootjes die hun “kk hoeren” noemen. Kan de Kinderombudsman daar ook eens een oordeel over geven?

#23 Prediker

@22 Verschil is dat de leiding van de school waar jouw nichtjes zich op bevinden, geen feest organiseert waarin meesters en juffen van kleur zich verkleden als blonde lellebellen en dan met zware make up, pruiken, uit het shirt hangende neptieten en bijkomend accent door de school heen paraderen, en dat iedereen dan geacht wordt dit leuk en gezellig te vinden.

Kijk, als dat nou wel zo was, zou je van institutioneel racisme kunnen spreken – andersom is dat natuurlijk niet zo, waar klagen die zeurpieten überhaupt over.

#24 Co Stuifbergen

@22: dat moet je niet hier vragen, maar aan de kinderombudsman:
https://www.dekinderombudsman.nl/48/jongeren/heb-je-hulp-nodig/

#25 Sigi

@22
Zwarte kindjes worden voor zwarte piet uitgemaakt omdat ze zwart zijn, ik vraag me dus af hoe jouw nichtjes er uit zien als je denkt dat de problemen vergelijkbaar zijn..

#26 Sigi

Ik denk trouwens dat we die hele zwarte piet gewoon af moeten schaffen. Dan zullen er een tijdje wat verwarde volwassenen boos lopen klagen dat hun kinderfeest wordt verziekt maar dat waait ook wel weer over.

#27 Tokosenang

@22, @25: ze zien er gewoon uit, netjes, niet lellebellerig. Er zijn jongens in de klas die ze, omdat ze er uitzien als een normaal Nederlands meisje (half Indisch- half Nederlands) ze als kk hoer te moeten aanspreken. Geen tieten buitenboord oid

#28 Grûtte Pier

@19: Blanke gesluierde slavinnen ken ik voornamelijk van Gor rpg. Ze lieten zich graag dwingen…

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gorean_subculture

#29 Grûtte Pier

@20: okee, okee, je vond sint&piet vroeger leuk dus met terug werkende kracht… :)
Maar ga je nu ook Jumbo boycotten? En AH? En…

#30 Grûtte Pier

@21: Dwergen, net zoals lilliputter zijn zeer beledigende benamingen voor kleine mensen!

#31 Prediker

@27 Klopt joh, en zwarte kinderen/volwassenen zien er ook niet uit als de karikatuur ‘zwarte piet’, maar ze worden er door menig klasgenootje of collega wel heel komisch voor uitgemaakt.

In beide gevallen zal de schoolleiding dat natuurlijk afkeuren en daar als het goed is natuurlijk tegen optreden; maar het verschil is dat de school geen jaarlijks fuifje organiseert waarin Nederlandse meisjes als lellebellen worden voorgesteld, maar wel een jaarlijks fuifje waarin een koloniale negerkarikatuur wordt opgevoerd.

En dáárom is het volkomen terecht dat de Kinderombudsman wel aandacht besteedt aan zwarte piet, en niet aan jouw multiculturele hangups.

En nu wieberen met je onzinvergelijking.

#32 Lutine

@29

Nee joh! Boycotten is zo vorige eeuw. Ik gooi gewoon zo her en der wat olie op het polarisering vuur. De anti-pieten willen polariseren, dan ga ik daar gewoon in mee. Ga eens in een blank, autochtoon gezelschap roepen dat zwarte piet bij wet verboden moet worden. Altijd prijs. Dan kijken ze je aan alsof je een landverrader ben.

Sint en piet is rollenspel. Dan speel ik gewoon de politiek correcte Nederlander. Gewoon voor de fun.

#33 Lutine

@21

Wat kan mij Sneeuwwitje nou schelen? Ik word al wat ouder en ik vind dat Sinterklaas afgeschaft moet worden. Sinterklaas is een karikatuur! De (wat) oudere blanke man die als een sul wordt afgeschilderd. Omringt door allemaal bijdehante zwarten die overal verstand van hebben. Net alsof alle oude blanke mannen dom en lichtelijk dementerend zijn! (In mijn geval is dat toevallig ook zo, maar dat doet er nu even niet toe. Ik kom op voor de oudere blanke man!)

#34 Ernstig

Ik weet nog dat links klaagde over veramerikanisering. Ik heb het gevoel dat ik nu begrijp wat links inmiddels weer vergeten is.

#35 Joop

@34.

Charles De Gaulle was ook links?

#36 bolke

@35: Vergeleken met de amerikaanse politici is De Gaulle een communist ;-)

#37 Ernstig

@35
Zowel links en rechts Frankrijk zijn er van overtuigd dat al het goede uit Frankrijk komt.

#38 Grûtte Pier
#39 Lutine

Heel erg voorspelbaar allemaal weer. Het seizoen is weer geopend.

#40 Joop

@39.

En toch over tien jaar is er geen zwarte piet meer, behalve bij de kolonisten in Canada en Australië.

#41 Dehnus

Mensen zijn verslaafd en aan boos zijn en angstig zijn. Doe je weinig tegen, dat en “memberberries”.

#42 Bert

Toen Paul de Leeuw aan kinderen vroeg of Zwarte Piet een andere kleur moest krijgen, waren de kinderen unaniem dat Zwarte Piet zwart moest blijven. Het is dus maar net hoe je de vraag stelt. Misschien moeten zowel de voorstanders als de tegenstanders van Zwarte Piet zich om te beginnen eens gaan verdiepen in waarom Zwarte Piet Zwart is. Dit kan je lezen op https://bertvanzantwijk.wordpress.com/2016/10/29/zwarte-piet/. Als iedereen zich bewust is van het feit dat Zwarte Piet geen neger is, kunnen we de discussie op een inhoudelijk niveau gaan voeren. Waarschijnlijk is het dan voldoende als de rode lippen, de oorbellen en het gekke Surinaamse accent verdwijnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*