Vanavond komen de klimaatcriminelen van Clintel aan bod op NPO2. De nummer drie in onze verkiezing van klimaatontkenner van het jaar werd opgericht door Guus Berkhout en Marcel Crok, die Sargasso nog steeds met een rechtszaak dreigt. De onderzoeksjournalisten namen de geldstromen die richting de organisatie gaan onder de loep. En wat *kuch* schetst onze verbazing? Er gaat nog steeds fossiel geld richting de stichting. We zijn benieuwd.
Reacties (9)
Het verhaal is ook te lezen bij Follow the Money
Ben aan ’t kijken. Interessant.
O die Crok ziet er heel anders uit dan ik me had voorgesteld haha…
Ik vrees dat het verdacht maken van Berkhout en Crok bij argeloze kijkers een averechts effect heeft gehad. Ze kregen uitgebreid de kans hun ideeën te ventileren en kritiek te pareren. Alles makkelijk door te prikken natuurlijk als je geïnformeerd bent. Wie dat niet is zal zich afvragen waarom een gekke professor zo nodig zwart gemaakt moet worden. En dan geeft Baudet het antwoord.
@4
Wat bedoel je met “verdacht maken”? Werden er dingen beweerd of gesuggereerd die niet kloppen, of waarvoor onvoldoende onderbouwing werd geleverd?
@5: Nee. Daar gaat het ook niet om. De boodschap dat Clintel niet deugt zal naar ik vrees door een bepaald deel van de kijkers ook anders kunnen worden geïnterpreteerd dan bedoeld. Er bestaat nog steeds wantrouwen tegen de meerderheidsopvatting over de oorzaken van de klimaatverandering en de oplossingen die door de overheid worden aangekondigd. Dat neem je niet weg met een verhaal over de onbetrouwbaarheid van de critici. Integendeel. Misschien op den duur wel met herhaling van de feiten en nadruk op de urgentie daarvan. En met een echt rechtvaardige verdeling van de lasten.
@6
Nee, zo werkt het niet. Ik bedoel, natuurlijk is het van belang om ook op de feiten te wijzen. Maar de wetenschap is behoorlijk complex, dus als je het alleen bij die feiten laat blijft voor heel mensen nu juist het beeld hangen dat de wetenschap verdeeld is. En dat is nu net waar clubs als Clintel op uit zijn. Zij hoeven niet te overtuigen, voor hen is twijfel zaaien voldoende.
Het is dus juist van belang om ook de onderliggende belangen, strategieën en werkwijzen bloot te leggen.
Natuurlijk is een rechtvaardige verdeling van de lasten belangrijk. Maar dat is een politieke keuze. En is nu juist van belang om onderscheid te maken tussen wetenschappelijke kennis en de (beleids-)consequenties die je daaraan verbindt. Clubs als Clintel laten die twee steeds weer door elkaar lopen.
Ik vind “verdacht maken” hoe dan ook een onjuiste woordkeus. Een verdachtmaking is een beschuldiging of insinuatie die niet op feiten is gebaseerd. Beargumenteerde kritiek is iets heel anders. Je moet die twee niet met elkaar verwarren.
@7: het zou mooi zijn als iedereen zo’n uitzending beoordeelt met een rationele blik en respect voor de feiten. Helaas wordt het populisme vooral gevoed door emoties van mensen die zich het slachtoffer voelen van een elite die volop steun krijgt van de media. Mijn veronderstelling is dat zij eerder in hun standpunt gesterkt zijn dan overtuigd van de misleiding van Berkhout en Crok. Ook al omdat hun standpunten ruimschoots aan bod kwamen. En de boodschap die voor meer draagvlak voor maatregelen tegen de klimaatverandering zou moeten zorgen was alleen vervat in het tegengeluid tegen Clintel. Ik vraag me in ernst af of je dat draagvlak bij een groot publiek kunt vergroten door de bestrijding van dit soort figuren, hoe fout ze ook zijn gezien de stand van de weteschap.
@8
De fanatieke aanhangers van clubs als Clintel zijn niet te overtuigen. Die blijven hoe dan ook vastzitten in hun opvattingen. Zij zullen hier inderdaad hier weer een bevestiging in zien van een groot media-complot. Het is zinloos om je informatie te richten op een groep die daar aantoonbaar helemaal niet voor open staat. Dus daar gaat het niet om.
En wat het draagvlak van het grote publiek betreft denk ik dat je om te beginnen moet vermijden dat je de retoriek van clubs als Clintel overneemt. Dus niet zeggen “verdacht maken” of “zwart maken” als je bedoelt “beargumenteerd bekritiseren”.