Kernramp Fukushima nu officieel erger dan Tsjernobyl. Onderzoek gesteund door Japanse overheid geeft aan dat er nu al meer straling is vrijgekomen bij Fukushima dan ooit bij Tsjernobyl.
Kernramp Fukushima nu officieel erger dan Tsjernobyl. Onderzoek gesteund door Japanse overheid geeft aan dat er nu al meer straling is vrijgekomen bij Fukushima dan ooit bij Tsjernobyl.
Reacties (16)
Gemeten aan de gevolgen voor mens, dier, plant …?
Officieel erger? Knappe conclusie op basis van een onderzoek dat enkel cesium betreft. In dit artikel rept men over 120 PBq (enkel Cesium) dat in de Stille Oceaan terecht is gekomen. De hoogste schattingen van het totaal in Fukushima komen op 800 PBq.
Ondertussen wist Tsjernobyl een slordige 5200 PBq uit te stoten, in een veel complexere samenstelling dan Fukushima.
Hoewel Fukushima de potentie heeft om veel erger te worden dan Tsjernobyl omdat er zoveel meer brandstof aanwezig is dan in Tsjernobyl het geval was, moet het wel heel gek lopen wil de meltdown in Fukushima de totale explosie van de reactorkern van Tsjernobyl in uitstoot overtreffen.
Vooralsnog is Tsjernobyl helaas nog altijd onmetelijk onverstelbaar onwaarschijnlijk veel ernstiger dan Fukushima….
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Fukushima_and_Chernobyl_nuclear_accidents
Officieel erger?
Wat zijn de gevolgen van en wat betekent officieel hier?
Officieel of officieus, maakt mij geen zak uit: MAAR DOE NU EINDELIJK EENS IETS AAN DAT FUKUSHIMA-DING voordat het nog veel erger is dan Tsjernobyl…
@4 ze doen wel zon beetje alles wat je kan bedenken en mogelijk is.
Weet iemand de status van de plutonium pool leging? dat is voor ons hier aan deze kant van de wereld de hoogste prioriteit. Daarna zoeken ze het maar lekker uit zolang er maar geen verdere meltdowns zijn.
@5 Het zal je verbazen (mij wel;P) maar zie hier:
http://www.tepco.co.jp/en/decommision/index-e.html
1188 van de 1533 staven zijn inmiddels weg. De komende twee maanden ligt het stil in verband met controle van de kraan. Op dit tempo zou de klus dan eind oktober afgerond moeten zijn denk ik.
(Is overigens geen plutonium pool, “gewoon” brandstofstaven)
Hoeveel doden ook al weer? Nul dacht ik, of was het er 1? Paniekeren maar jongens. En extra kolen verstoken natuurlijk.
@7 2 doden, 300000 mensen gedwongen verhuisd en een gebied ter grootte van een middelgrote Nederlandse stad voorlopig redelijk onbruikbaar gemaakt.
Japan is in zijn energietransitie nauwelijks meer kolen gaan gebruiken en gebruikt nog steeds aanmerkelijk minder kolen dan een paar jaar geleden. Het wegvallen van de nucleaire opwekkingscapaciteit wordt vooral opgevangen met gas.
@zmoooc: ” Knappe conclusie op basis van een onderzoek dat enkel cesium betreft.”
Andere isotopen zijn bijna niet (meer) relevant. Cs-137 (halfwaardetijd 30jr.) is verreweg het meest problematische isotoop na een paar jaar. Zowel in Tjernobyl als in Fukushima. Ook van Sr-90 (halfwaardetijd 29jr.) daar hoor je veel minder van.
http://en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_disaster#Radioactive_release
http://en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_disaster#mediaviewer/File:AirDoseChernobylVector.svg
Situatie in Noorwegen 20 jaar na de 1986-kernramp:
http://www.nrpa.no/dav/8261e12842.pdf
@7, Nee joh! En die daklozen die door de yakuza zijn ‘ingehuurd’ om de boel op te ruimen gaan ook helemaal niet ziek worden natuurlijk. Blieft u nog een stukje Japanse tonijn?
@9 Klopt. Maar na een paar honderd jaar is dat caesium ook niet zo’n enorm issue meer. Daarna zitten we in ieder geval in Tsjernobyl nog tienduizenden jaren met nogal wat plutonium. Hoeveel plutonium er in Fukushima vrij komt / nog gaat komen is nog niet helemaal duidelijk, maar vooralsnog is dat een stuk minder dan in Tsjernobyl is vrij gekomen. Het is maar hoe je het bekijkt.
Een kernrampje als dit is een zegen voor het zeeleven in de buurt. Ga maar na: Japan heeft vrijwel alle visserij in de hele provincie van het rampgebied verboden. Visserij is normaliter verantwoordelijk voor >80% van de mortaliteit van de visstand. Bij een beetje een radioactieve besmetting gaat echter maar een procent of 5 direct of later dood. Laten we uitgaan van een heftige besmetting, en dat loopt misschien op tot 10%.
Dus tel uit je winst: de vis gaat daar van 80% door mensen veroorzaakte mortaliteit naar misschien 8%.
Conclusie: voor het zeeleven zouden we wat meer kernrampen moeten hebben.
@6: in een van de pools ligt ook plutonium.
@8: En die gevolgen per TWh vergeleken met andere vormen van elektriciteitopwekking betekenen dus helemaal niets.
Maar paniekeer rustig verder hoor.
@14:
De exclusion zone is is 20 km; een _straal_ van 20 km. De vrijwillige exclusion zone is 30 km. Een straal van 30 kilometer is van de Dom in Utrecht naar Gouda aan de ene kant, en naar Amersfoort aan de andere kant. Een straal van 30 km stelt op wereldschaal natuurlijk geen fluit voor, maar wanneer je het over verstedelijkt gebied hebt is een straal van 30 km gigantisch.
Neem Petten: Heiloo, Alkmaar, Den Helder vallen binnen een straal van 30 km van Petten. En dan hebben we het nog niet eens over alle dorpjes die daar tussen liggen. Dat zou je allemaal moeten ontruimen wanneer het misgaat met Petten. Kijk, ik begrijp dat we kerncentrales nodig hebben voor allerhande zaken, maar bagitaliseer het risico a.u.b. niet. Wanneer het fout gaat met een kerncentrale gaat het namelijk enorm fout.
http://geroldblog.com/2015/04/11/fukushima-forever-the-pacific-ocean-is-dying/
Fukushima’s weapons-grade radioactive aerial fall-out and contaminated ocean currents are bioaccumulating in phytoplankton; the bottom (beginning) of the food chain. As well, it weakens the Pacific marine life’s immune systems making them more susceptible to bacterial, viral and parasitic infestation leading to death and ultimately species extinction by exacerbating existing conditions like climate change, ocean warming, pollution, over-development and over-harvesting. Life in and around the Pacific Ocean is dying.