Met een overweldigende meerderheid, 338-88, heeft het Huis van Afgevaardigden de USA Freedom Act, een wet die een einde maakt aan de grootschalige verzameling van metadata door de NSA, aangenomen. Organisaties voor burgerlijke vrijheden en andere privacyvoorvechters gaat deze wet niet ver genoeg. Dit is de eerste keer sinds 9/11 dat wettelijke mogelijkheden voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten worden aangescherpt in plaats van verruimd. Alleen daarom al een mijlpaal. Kom daar maar eens om in Europa of in Nederland, waar we nog in de ban van terrorisme en jihadscare zijn en de wettelijke mogelijkheden voor politie, justitie en inlichtingendiensten alleen maar worden verruimd.
Ook in de VS is men er nog niet, maar de privacyfetisjisten zijn daar strategisch in het voordeel omdat Sectie 215 van de Patriot Act verloopt op 1 juni. Dat is een geweldig pressiemiddel om vergaande hervorming af te dwingen. Zeker met het vernietigende vonnis, waarin het NSA-metadataprogramma werd gediskwalificeerd als onrechtmatig, van het Federale Hof van Beroep van vorige week als steuntje in de rug.
Nu moet de senaat deze wet ook nog goedkeuren en daar is stevige oppositie van neoconservatieve haviken te verwachten, die de Patriot Act ongewijzigd willen verlengen. Zij willen hun controlestaatspeeltjes natuurlijk behouden. Rand Paul staat helemaal aan de andere kant, die wil de Patriot Act laten verlopen om zo nog verder gaande aanscherping van de NSA te bewerkstelligen.
Reacties (3)
Was het niet zo dat dit enkel metadata van telefoons betreft, en dus NIET het verzamelen van interdata?
edit: Ja dus, dit gaat alleen over telefoondata, niet over internetdata.
http://www.nytimes.com/2015/05/14/us/house-votes-to-end-nsas-bulk-phone-data-collection.html
“privacyfetisjisten”?
What’s next, “zuurstoffetisjisten”? …
Twee jaar geleden kwam Snowden met zijn toen brisant geachte onthullingen. Het kan toch niet waar zijn dat de NSA toegang heeft tot alle data van het telefoonverkeer…..! Nu komt er misschien een wetswijziging die daar beperkingen aan stelt. Een mijlpaal? Ja, als hiermee een ommekeer in de ruimte voor de inlichtingendiensten wordt bewerkstelligd. Maar de werkelijke ommekeer zal in de praktijk nog bewezen moeten worden. De wet is een ding. Een wezenlijke verandering is afhankelijk van het toezicht op de uitvoering en de dagelijkse praktijk van de NSA en andere diensten met een degelijke democratische verantwoording.