Hoofd AIVD: ‘Dreiging moslimextremisme groter dan ooit’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Aldus Rob Bertholee in een interview met Vrij Nederland:

Tien jaar geleden waren er enorme aanslagen in Madrid en Londen, met honderden doden. Kun je dan volhouden dat de dreiging nu groter is dan toen?

‘Ja, ik durf dat wel vol te houden. Londen en Madrid waren natuurlijk verschrikkelijk, maar de groep die bereid was om zo’n aanslag te plegen, was kleiner dan dat hij nu is. Daarom is de dreiging nu groter. Tot voor kort was er misschien geen dreiging van IS richting het Westen, maar sinds we ons met het conflict daar bemoeien, is dat gevaar ook groter geworden.’

De grote angst is dat de strijders terugkeren om specifiek in Nederland geweld te plegen. Heeft u daar aanwijzingen voor?

‘Ik ben ervan overtuigd dat ze worden gebrainwashed. En dat ze worden opgeleid om aanslagen te plegen, kan ik niet uitsluiten. We hebben twee Nederlandse zelfmoordenaars gehad in Irak. En zelfmoordenaar word je niet zomaar. Die moeten betrouwbaar zijn en zuiver in de leer. Van die mensen is vast te stellen dat ze daarin zijn getraind.’

Open artikel

Reacties (2)

#1 Vipsania Agrippina maior

Goed verhaal, man. “Mag ik nu even vangen?”

Zal wel weer te cynisch zijn maar IS komt bepaalde types wel heel goed uit na Snowden.

#2 Stronkel

@1: dat is toch om de zoveel maanden, als het geld weer verdeeld moet worden? Dan komt de AIVD weer even in het nieuws met de mededeling dat het gevaar (significant) is toegenomen. Heel erg doorzichtig allemaal, maar hordes mensen die angst wordt aangepraat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*