Hoeveel buitenaardse beschavingen zijn er?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (13)

#1 Bolke de Big

Mooie aanname, was laatst ook zoiets op 1 van de Discovery channels (weet niet meer welke) en daaruit kwam naar voren dat niet het wel of niet aanwezigheid van buitenaards leven het probleem is maar dat het universum zo verschrikkelijk groot is dat de kans dat zo’n radio signaal (of eender welk signaal dan ook) ons bereikt zo klein is dat we waarschijnlijk nooit buitenaards leven zullen ontdekken.

Men kwam met het speld in de hooiberg verhaal, alleen had de hooiberg nu het formaat van de Aarde en de speld het formaat van een atoom.
Zelfs al zouden we de techniek ontwikkelen om met de snelheid van het licht te reizen dan nog was de kans nog steeds enorm klein dat we intelligent leven zouden vinden vanwege het formaat van het universum zelfs met de snelheid van het licht doen we er nog 4,2 jaar over om bij de eerst volgende ster na de zon te komen.

#1.1 Iemand anders - Reactie op #1

Planeten met hoogintelligent leven zijn dichterbij dan interpunctie in dit stuk tekst.

#2 Spuyt12

Leuk speelgoed. Maar het feit dat we nu nog steeds alleen lijken te zijn is bewijs genoeg dat we in ieder geval in onze melkweg (redelijk) alleen zijn.

Want zelfs met relatief lage snelheden (sub-licht) is een heelal door een intelligent ras op een kosmische schaal snel te koloniseren (in minder dan 100.000 jaar, peanuts vergeleken met de leeftijd van het heelal).

#2.1 Satou - Reactie op #2

Dat moeten ze dan maar net willen. Laten we er even vanuit gaan dat een geavanceerde samenleving een stabiele bevolkingsgrootte heeft en volledig klimaatneutraal leeft, andere opties zijn er namelijk niet als je duizenden zo niet miljoenen jaren lang wilt leven op één planeet. Dan is er geen noodzaak om een volledig sterrenstelsel te koloniseren. Uit nieuwsgierigheid en andere redenen koloniseer je dan misschien een paar planeten, maar dan houdt het toch ook wel weer op lijkt me.

Een andere mogelijkheid is dat intelligent leven overal zit maar ervoor kiezen om geen herkenbare signalen te sturen. Of omdat ze geen invloed willen uitoefenen op anderen (zoals wij ook vinden dat je indianen in de amazone met rust moet laten) of omdat ze het te risicovol vinden. Of misschien versturen ze wel signalen maar kunnen wij ze simpelweg niet detecteren/herkennen. Onze technologie is tenslotte maar heel recent, wie weet welke communicatiemogelijkheden we over een paar honderd jaar gebruiken.

#2.2 Sjiek - Reactie op #2.1

Dan is er geen noodzaak om een volledig sterrenstelsel te koloniseren.
Ben je dat niet heel erg aan het invullen voor die aliens?

#2.3 benjbenj - Reactie op #2

Misschien is er wel een heelalbrede concensus dat die griezelige, zichzelf intelligent noemende bewoners van die blauwe planeet nog in zo’n primitieve fase verkeren dat contact ermee maken zeer ernstig af te raden is.

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #2
  • Vorige reactie op #2
#2.4 Bismarck - Reactie op #2

Dat vind ik wel een heel boude uitspraak, als je bedenkt dat de soort Homo Sapiens al zo’n 200.000 jaar nodig had om alleen maar zijn eigen planeet (vrijwel) helemaal te koloniseren (althans het landgedeelte zonder al te veel ijs dan).

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #2
  • Vorige reactie op #2
#2.5 Sjiek - Reactie op #2

Misschien is de aarde wel een soort wachtkamer zoals je die bij de tandarts hebt.

#3 Sil

Ze zijn daar vast te druk met zelfvernietiging om een koloniserend ruimtevaartprogramma op te zetten. Hela bekend verhaal!

PS. ik hoor veel over de ruimte schaal, maar er is ook een enorme tijdschaal, we zitten misschien maar een paar miljoen jaar voor een alles koloniserende beschaving, toch gaat de mensheid dat misschien niet meer meemaken. Het kan ook dat de bonte avond van het universum reeds miljarden jaren afgelopen is.

Antropocentrisch denken blijft een probleem in deze.

#4 benjbenj

Mooie uitdrukking, ‘bonte avond van het universum’! Maar wat zou het treurig zijn als deze planeet inderdaad als een verlepte feestganger nog steeds wanhopig wacht op een drankje of wat aanspraak, niet wetende dat de laatste allang vertrokken is en de schoonmaakploeg druk doende is alle sporen van het feest te verwijderen.

Nou ja, er is misschien nog hoop. Wellicht bestaan er naburige universa waar het feestgedruis nog lang niet weggestorven is? De vraag is wel hoe daar binnen te komen.

#5 Sil

We zouden met een uitgebreid ruimtevaartprogramma de crisis op kunnen lossen. We zoeken een asteroïde van puur goud en schieten alle graaiers die kant op.

Is er uberhaupt wel beschaving in het universum?

#5.1 Bismarck - Reactie op #5

Was er niet laatst een planeet gevonden die in feite één grote diamant zou zijn?

#6 Wolf Shepard

The Reapers are coming!

Choose:
A. Destroy
B. Control
C. Synthesis

The Catalyst is Pinocchio! Don’t be taken by the nose.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*