Hoe zinniger de belasting, hoe gehater
Een belasting op niet goed doordachte meningen zou de schatkist spekken en mensen zouden er waarschijnlijk geen enkel probleem mee hebben.
Hoe zinniger de belasting, hoe gehater
Een belasting op niet goed doordachte meningen zou de schatkist spekken en mensen zouden er waarschijnlijk geen enkel probleem mee hebben.
Reacties (18)
De meest onzinnige belastig vind martijn zinnig. GC wordt steeds gekleurder. Maar ja, Martijn vind dat als je als ouders hard gewerkt hebt dat het geld naar de gemeenschap moet gaan ipv naar voor wie je het hebt opgebouwd.
Chavez, lees eerst dit eens.
Ik weet dat GC enorm pro dit onderwerp is (blijkbaar niets te erven ;) ). Dat jullie daar graag artikelen over schrijven geeft je nog geen gelijk :)
@3: Ten eerste heeft GC het door Joost gelinkte artikel niet geschreven, dat was Bas Jacobs. Ten tweede geef jij helemaal geen argumenten waarom het een onzinnige belasting is.
Ik heb niet bijzonder veel met de sterftaks, maar na het lezen van Jacobs stuk, kijk ik er iets anders tegenaan.
Het CBS becijfert dat de dertig procent rijkste mensen goed zijn voor ongeveer negentig procent van de totale waarde van alle erfenissen!
Oei, de dertig procent rijkste mensen. Dat is dus iedereen met een WO-opleiding.
@5: Behalve als ze theaterwetenschappen hebben gedaan. ;)
@3: Ik kan me aansluiten bij Roy#4. Ook ik vond het een bullshitbelasting, maar dat werd in dat artikel in ieder geval wat genuanceerd.
Wat dachten jullie van de BTW dan? Dat is pas een echte bullshitbelasting, maar daar ergert niemand zich aan.
Als ik mocht kiezen dan liever geen BTW en inkomstenbelasting betalen en 100% successierechten.
PS. en ja ik heb ouders die aardig vermogend zijn en een hypotheekvrij huis hebben.
@8: Precies, vreemd genoeg zijn dat de belastingen waar Nederlanders zich het minst aan ergeren. Terwijl nut en noodzaak van successieheffing en brandstofaccijns heel gemakkelijk zijn in te zien en BTW puur belasting om de belasting is.
@3
Idem als Joost en Roy. Ik vond het ook belachelijk, maar als besloten word om de sterftax te verhogen en tegelijk de inkomstenbelasting te verlagen ben ik helemaal voor. Vind ik nogal wat eerlijker.
Da’s dan jammer van een waarschijnlijk leuke erfenis,
Zo’n 100% “sterftax” (noem het toch gewoon al je bezittingen vervallen na je dood aan de gemeenschap) heeft nog een ander bijkomend voordeel: Ik heb meermaals gezien dat ruzies rond erfenissen geleid hebben tot het uiteenvallen van families, of op zijn minst to jarenlange kif en nijd. Dat lijkt me nou de erfenis niet waard, temeer daar erfgenamen in de regel al zelf hun schaapjes op het droge hebben en dus eigenlijk heel goed zonder die erfenis kunnen.
Overigens, ik denk dat het haten van een belasting vooral te maken heeft met zichtbaarheid.
BTW en IB zie je nauwelijks en zijn ok, Lokale belastingen krijg je jaarlijks een acceptgiro voor en heeft iedereen de schirft aan.
Als je maandelijks zelf je inkomstenbelasing moet overmaken, zal je zien hoe snel iedereen er een hekel aan krijgt.
@13: Of als de prijzen in de winkels zonder BTW worden gegeven, zoals in Canada of de VS.
@13: IIRC, in vroeger tijden werd ook het gedeelte van de loonheffing voor de AWBZ-bijdrage apart genoemd op je loonstrook. Sinds een jaar of wat niet meer.
Desondanks zorgde dat er niet voor dat er geen huilverhalen meer waren over ‘wachtlijsten in duh zorrug’.
Of maak ongeveer een ton vrij en laat de rest aan de belasting vervallen. Die ton kun je dan gebruiken om in het huis te blijven wonen (als je bij je ouders woont), het éénmanszaakje over te nemen, dat mooie schilderij te houden, etc.
De rest is 100% belast – al heb je als eerste recht om goederen te kopen.
@13
Als je maandelijks zelf je inkomstenbelasing moet overmaken, zal je zien hoe snel iedereen er een hekel aan krijgt.
Wat dacht je van jaarlijks (na ja, in termijnen is mogelijk)!
Waarom denk je dat ondernemers zo rechts zijn? Ik snap best dat er belasting moet worden betaald, maar als ik kijk hoe slordig er met “gemeenschapsgeld” wordt omgesprongen slaat de rook uit mijn oren.
O ja, en dit is ook een mooie: je betaalt min of meer vooruit! Dus de belasting wil het geld al zien vóórdat je het überhaupt hebt verdiend.